CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. január 14., szerda 02:28


Iskolai előadás és politikai fórum

Sopronban járt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke

Sopronban járt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke

    A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Diákönkormányzata meghívására érkezett Pokorni Zoltán Sopronba, amely alkalommal résztvett a Fidesz helyi szervezete zsúfolásig teltházas politikai fórumán, amelynek helyszínén azt megelőzően sajtótájékoztatót tartott.
A Fidesz alelnöke szerint veszélybe kerülhet a diákhitel. Pokorni Zoltán ezt a sajtótájékoztatón jelentette ki, ahol elmondta: Ígéreteikkel szemben a szocialisták nem csökkentik, hanem növelik a diákhitel kamatait. Rámutatott: 2001. évi bevezetésekor a diákhitel megállapított kamatának mértéke 9,5 százalék volt, amely 2003-ban 9,92 százalékra nőtt; a jelenlegi információk szerint ez idén akár 12 százalékra is nőhet.
    Pokorni Zoltán kijelentette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az öt évre felvett diákhitelt visszafizetésére eddig húsz évre volt szükség, a kamatnövekedés következtében viszont az egyetemi végzettséggel rendelkező, havi 100 ezer forint kezdő fizetéssel induló fiatal kilenc évvel tovább törleszti majd a felvett hitelt, és az eredetileg 5 millió forint helyett 13 millió forintot lesz kénytelen visszafizetni.
    A politikus hangsúlyozta: a Fidesz számtalanszor felhívta a figyelmet a kormány rossz gazdaságpolitikájára, amelynek ezúttal a gyakorlatban is érezhető a hatása és a következménye: +9 év, + 8 millió forint.

    A továbbiakban kifejtette: ,,Az új pénzügyminiszter legsürgetőbb dolga az, hogy a realitásokkal számotvető, valóságos alapokon nyugvó költségvetést készítsen. Az ez évi költségvetés gyakorlatilag két nap alatt megbukott azzal, hogy a kormány szembesült az 5,2 százalékos hiánnyal."

    A Fidesz átalakítási folyamatáról a politikus elmondta: a szövetségé alakulással egy nehéz dilemmára talált működőképes és jó politikai választ a Fidesz, amely szerint a sokféle politikai erőt és szemléletet felvonultató nemzeti oldal – kereszténydemokraták, kisgazdák, a Fidesz, az MDF, MDNP, Fidelitas, Lungo Drom, nemzeti radikálisok – az alapkérdésekben egyetértve, ugyanakkor önmagukat és értékeiket külön is megőrizve tudnak szövetségre lépni.
    A szövetségben helye és szerepe lesz az MDF-nek és a Jobbik-nak is - jelentette ki Pokorni.

    Kérdésre válaszolva kifejtette: szerinte a kormány oktatáspolitikájának megítélésében az MSZP is nehéz helyzetben van, hiszen nem azok a megfontolások tükröződnek abban, amelyeket egy szocialista, vagy szociáldemokrata párt ma vállalna.
    ,,Az elhibázott oktatáspolitika mögött nem gonoszságot tételezek, hanem hibát, tévedést a meggyőződésben." - jelentette ki a politikus.

    Pokorni Zoltán a nap folyamán a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium Diákönkormányzata meghívásának eleget téve tartott előadást az egyházi tanintézményben, amelyen a nevelésről, az etika- és a hitoktatásról szólt. A pedagógusok áttetsző személyiségének fontosságáról, a mentálhigiénéről is szó esett az iskolai találkozón, ahol a politikus kijelentette: napi, aktuál-politikai kérdések nem az iskolába valók, ezért ott ezekről nem szólt, illetve az aktuálpolitkát érintő kérésekre sem válaszolt. A volt oktatásügyi miniszter egyébként kérdésünkre válaszolva, a vezető politikusok iskolákba szóló meghívásait jónak és elfogadható gyakorlatnak tartja, mert, mint mondta: ,,Fontos, hogy a sokat szidott, és gyakran okkal kritizált politikusokat ne csak képernyős, kétperces televízióhírekből ismerjék a fiatalok, mert a politika, amelynek szép oldala is létezik fontos része az életünknek."

T.É.