CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 16., péntek 15:51


Csak elszántság és hit kell hozzá

Csak elszántság és hit kell hozzá

    Nagysikerű könyvbemutató volt tegnap este ismét a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban. A Quint Kft. Kiadásában megjelent könyvet: a “Magyar birkózók az olimpiai játékokon” címmel a szerzőpáros, dr. Hencsei Pál és Ivanics Tibor és dr. Krisch Róbert mutatták be. Az est díszvendégei Polyák Imre és Varga János olimpiai birkózók voltak: élő legendák.

    Dr. Hencsei Pál vegyészmérnök, egyetemi tanár, a kémiai tudományok doktora. Mellette szabadidejében sporttörténettel foglalkozik. Az elmúlt öt évben hat könyvet írt. Címeres mezben, Olimpiai érdekességek saját munkái, a Magyarok az olimpiai játékokon pedig társszerzője.

    Ivanics Tibor testnevelő tanár. Labdarúgó szakedző. Kétszer négy évet töltött el a kubai válogatott szövetségi kapitányaként. Főbb munkái: Athén-Atalanta, Magyarok a téli olimpiai játékokon és társszerzője a Magyarok az olimpiai játékokon című könyvnek.

    A két szerző közös munkájukban az olimpiákon indult valamennyi birkózónk eredményét ismertetik. Nem elégszenek meg a végső helyezés közlésével, hanem a mérkőzések körülményeiről is érdekes dolgokat tudhatunk meg. Így lett egyedülálló ez a szakirodalom. Megtalálhatók a mérkőzések pontos adatai: pontozás, kétvállas, leléptetéses győzelmek, vereségek, hibapontok, akciópontok, mérkőzésidők stb. Mindezt összefoglaló táblázatok, különböző értékelések, adattár, évfordulónaptár teszi teljessé. Jó szívvel ajánlható a szerzők műve szakembereknek, edzőknek, sportolóknak és sportot szertőknek, akiket érdekel a birkózás, az olimpia.

    S hogy az est ne csak könyv formájában szóljon a birkózásról meghívott vendég volt Polyák Imre és Varga János olimpiai birkózók.

    Polyák Imre 1952-1964 között tizenkét országos egyéni bajnokságot szerez, 1951-1964-ig 51 alkalommal tagja a válogatott keretnek. A helsinki olimpián először, az 1956-os melbourne-i olimpián másodszor, a római olimpián harmadszor ezüstérmes. Az 1962-es olimpián pehelysúlyban világbajnok, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka. Civilben jelenleg vállalkozó, vendéglátóipari üzemvezető.

    Varga János1961-1964 között megszakítás nélkül ötször győz az országos kötöttfogású, valamint szabadfogású bajnokságban. Összesen tizennégyszeres egyéni magyar bajnok. Légsúlyban az 1961-es szabadfogású jokohamai világbajnokságon ezüstérmes, Hälsingborgban világbajnok, Minszk-ben Európa-bajnok. 1968-ban Mexikóban olimpiai, Västerasban újból Európa-bajnok, aztán 1970-ben Edmontban világ, majd Berlinben Európa-bajnok. Gabriella lánya tőrvívó, az olimpiai keret tagja.

    A két olimpikon közös jellemzője végtelen szerénysége, közvetlen természetessége. Arra a kérdésre, hogy mi hajtotta, űzte őket az eredményekért annyit válaszoltak:
- Meg kellett mutatni, hogy az emberek bízhatnak bennünk, nem hagyjuk cserben őket és csodálatos, felemelő érzés a dobogó legfelső fokán állni. Ez az elszántság kell hozzá, más semmi. A maiakban is benne van ez a lehetőség, csak elszántan akarni kell.

Csiszár