CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 16., péntek 22:31


Téli üdülési szezon Sopronban, síturizmus

Téli üdülési szezon Sopronban, síturizmus

Jó évet zártak - az országos átlagnál jobb kihasználtsággal működő - soproni szállodák. A téli üdülési szezonban most a már hagyományossá váló és egyre terjedő síturizmus hoz vendéget az itteni szállóknak, amelyekben minőségi szolgáltatásokkal várják az utazót. Bár a nyugati határszélen éves szinten kb. 50%-os a hotelek kihasználtsága, a szakemberek ezzel nem elégedettek. A szállodaiparban dolgozók Európai Uniós csatlakozásunktól azt várják, hogy a színvonalas szolgáltatásoknak és az eltűnő határvonalnak köszönhetően ez az arány javulni fog.

Sopron télen-nyáron kedvelt úticélja a turistáknak. A nyugati határszélen a szállodák éves kihasználtsága jobb az országos átlagnál: közel 50 %-os. A nyári főszezon mellett az év végi foglalások javítják a forgalmat, ilyenkor év elején pedig annak köszönhetik a magasabb vendégszámot a soproni szállásadók, hogy a város közel fekszik Ausztriához, a téli sportok szerelmeseinek paradicsomához.

Az árak Magyarországon körülbelül 40 %-kal alacsonyabbak az ausztriaihoz viszonyítva, a szállodások szerint emellett a kényelmet és a sportot egyaránt szerető magyar vendégek azért is választanak itthon szálláshelyet, mert elégedettek azok szolgáltatásaival.

Sopronban ma már szervezett keretek között zajlik a síturizmus: a város szállodái összefogtak - egymásért és a vendégért. A hideg téli hónapokban - a konferenciavendégek mellett - így főként a síelők töltik meg a szobákat, akik kedvező áron - legtöbbször a félpanziós ellátást választva - a magyar szállodában reggeliznek és vacsoráznak, napközben pedig jöhet az üdítő testmozgás, a síelés. Ehhez Sopronból mindössze egy-másfél órát kell utazni.

Csizmazia Balázs értékesítési igazgató a Cyberpress kérdésére arról számolt be, hogy a soproni Pannónia Med Hotel komplex csomagot ajánl a “síturistáknak” - igény szerint egyebek mellett síbérlet beszerzéssel, illetve akár transzfert biztosításával. A város négycsillagos szállodái pedig akciós árrendszert alakítottak ki a síelők számára. Eszerint mindhárom hotel azonos árszinten nyújtja szolgáltatásait – teszi hozzá Pratser Ferenc, a GySEV Rt. Hotel Sopron igazgatója. Az eredmény: mindegyik szállodában közel azonos foglalási arány. A klubszerű rendszer tehát nem rontja, inkább javítja egymás forgalmát. A kora tavaszig tartó síszezon után pedig új kihívások várnak a szállodaiparban dolgozókra.

Utána megint kell egy olyan termék, amelyet egész évben propagálhatunk, azt gondolom, Sopronban ez a kultúra. Talán a Liszt kultusz, talán olyan jazz fesztiválok, vagyis konkrét programok, amelyek nemcsak szállást jelentenek, hiszen csupán azért, hogy máshol aludjon, nem jön el a vendég” – vélekedik Csizmazia Balázs.

Sopronban az Uniós csatlakozástól azt várják a szakemberek, hogy a határok megszűnése növeli az átutazók számát; remélik, hogy a színvonalas szolgáltatások és vonzó kulturális ajánlatok minél több turistát állítanak meg a Hűség városában.

Tóth Anita Lilla