CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 19., hétfő 22:29


Kiállítás a kamarában

Kiállítás a kamarában

A Soproni Képzőművészeti Társaság és a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében rendezték meg a kamara Deák téri székházában Jakab Enikő miskolci művésztanár kiállítását.

Jakab Enikő és Keresztény Richárd

A kamarai elnök Horváth Vilmos és Keresztény Richárd a Képzőművészeti Társaság elnöke egyaránt szólt a kamara és a képzőművészeti kör Sopron múltjában is fellelhető közös vonásokról. Keresztény Richárd a Miskolc és Sopron közötti kapcsolatokról szólt arról, hogy a Sopronban jól ismert Reinecker János festőművész, középiskolai tanár a miskolci Evangélikus Líceum és Tanítóképző Intézetben tanított, majd a Villamosipari Technikumban, közben pedig, a Vasutasok Képzőművészeti Körét is vezette.

A messze földön híres Tokaji művésztelepre több soproni művész is szívesen ellátogatott, Szarka Árpád, Rázó József, ahol minden bizonnyal, találkozhattak Bíró Lajos festőművésszel, aki egy ideig vezette is a művésztelepet. , amelynek az alkotó.

Jakab Enikő a Debreceni Művésztelep gyakori résztvevője volt (és két alkalommal volt fődíjasa is), ahol Bíró Lajos irányítása mellett sajátította el főleg a pasztell technikát. Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, Berecz András tanítványaként. Miskolcon rajztanárként próbálja az ifjúságot a művészet szeretetére és értésére nevelni. Tanított a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, jelenleg a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium óraadó tanáraként tevékenykedik.

Jakab Enikő Sopronban többnyire olaj képeket állít ki, de pasztell- és akvarell-munkák is láthatók a tárlaton.

,, A kiállítás arról győz meg bennünket, hogy a művész szereti a természetet. Nagy pontossággal, precizitással adja vissza azokat az élményeket, amelyeket a táj, egy-egy virág nyújtott számára. Arra törekedik, hogy a lényeget ragadja meg. …A téma és talán technika szempontjából is a legfontosabb számára a virág." - hangzott el a megnyitón. Az eddigi, többségében kelet-magyarországi bemutatkozásokat (Debrecen, Miskolc, Mátészalka, Sárospatak), továbbiak Budapesten, Balatonvilágoson, Oroszlányban követték.

A jelenlegi kiállítási anyag Győrből érkezett, tehát a ,,nyugati végek meghódítását" vette tervbe Jakab Enikő.

T.É.