CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 22., csütörtök 11:35


Csatornázási és szennyvíztisztítási program a Soproni Régióban - Uniós pénzből az Unió elvárásai szerint

Csatornázási és szennyvíztisztítási program a Soproni Régióban - Uniós pénzből az Unió elvárásai szerint
 

Megoldódik Sopron és a környező települések szennyvízelvezetési és  -tisztítási gondja. Uniós támogatással, az EU elvárásai szerint fejlesztik a csatornahálózatot, valamint korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet Sopronban. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a Városházán. A munkálatok várhatóan az év második felében kezdődnek.

A Soproni Régió Szennyvíztisztítójának korszerűsítése és a még ellátatlan területek csatornázása az ISPA program keretében valósul meg. A beruházáshoz szükséges közel ötmilliárd forint felét az Európai Unió adja, 40 %-át állami támogatásból finanszírozzák és a fennmaradó 10 %-os önrész hárul az önkormányzatra. Az erről szóló támogatási szerződést szerdán Dr. Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója  és Walter Dezső polgármester írták alá.

Dr. Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója  és Walter Dezső polgármester
A szakminisztérium illetékese rámutatott: EU csatlakozásunk kapcsán a környezetvédelem területén a legnagyobb elmaradás a kommunális hulladék, valamint a szennyvízkezelés,és tisztítás terén mutatkozik. Így az EU ezeken a területeken „egérutat adott” hazánknak, így 2010-ig kell eleget tennünk a követelményeknek.
A tervek szerint nyáron kezdik meg - mintegy 4700 méter hosszú nyomóvezetékkel - a csatornahálózat kiépítését a Soprontól északra eső, még csatornázatlan lakott területeken: a Virágvölgyben, illetve folytatják a Kutyahegyen, a Koronázó-dombon, a János-telepen, valamint a Tómalom térségében. Átalakítják soproni szennyvíztisztító telepet - amely jelenleg nem alkalmas az előírt szennyvíztisztítási értékek biztosítására -, ezzel a létesítmény napi kapacitása 15 ezer köbméterről 20 ezerre nő.
A telep területén oldják meg az iszapkezelést és a stabilizált iszap komposztálását is. Átalakításra szorul a fertőrákosi szennyvíztisztító telep, amelynek ugyancsak megnövekszik a kapacitása, valamint csökken a Fertő tó terhelése.

Tóth Anita Lilla