CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. január 23., péntek 10:22


Aláírásra került Fertőrákos, Harka,Kópháza és Sopron között a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorcionális Szerződése.

Biztosítja soproni régió csatlakozási lehetőségét a győri hulladékkezelési projekthez a mosonmagyaróvárival együtt

Sajtóközlemény

    2004. január 21-én aláírásra került Fertőrákos, Harka, Kópháza és Sopron között a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorcionális Szerződése.
    A szerződést Walter Dezső Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Palkovits János Fertőrákos Község polgármestere, Rombai László Harka Község polgármestere és Pislits Mária Kópháza Község polgármestere kötötték.

    A konzorcionális szerződés biztosítja a soproni régió csatlakozási lehetőségét a győri hulladékkezelési projekthez, a hasonlóan létrehozott mosonmagyaróvári konzorciummal együtt.

    Győr- Moson- Sopron megyében így 480.000 lakos hulladékkezelésének korszerű megoldása felé tettek lépést a soproni térség polgármesterei.

    A Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorcionális Szerződés fő feladata, hogy bekapcsolódva - amennyiben ezt a soproni közgyűlés képviselői 2004. január 29-én megszavazzák- az Észak- Nyugat Dunántúli Régió hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorcium Csoportjához, sikeresen pályázzon az Európai Unió Kohéziós Alapból lehívható összegekre.

    A soproni régió alapító önkormányzatainak célja a térség hulladékgazdálkodásának hosszú távú megoldása; többek között:

  • a szelektív hulladékgyűjtési és hulladékhasznosítás kidolgozása és bevezetése,
  • nagy kapacitású hulladéklerakó telep létesítése,
  • a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakók bezárása, rekultiválása,
  • komposztáló létesítése,
  • a hulladékkezelési program összefogása,
  • az Európai Unió pályázatain való részvétel koordinálása.

    A szerződés értelmében a Kohéziós Alaphoz benyújtandó pályázati, támogatási kérelmek végrehajtásáért SMJV Önkormányzata felelős, képviseli a társult önkormányzatokat.
    A szervezet legfőbb döntéshozó szerve az öt fős Konzorciumi Tanács, amelybe Sopron 2 főt, a tagok pedig 1-1-1 főt delegálnak.
    A Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorcionális Szerződés létrehozásával a soproni régió elindult azon az úton, amely a térség, Győr- Moson- Sopron megye hosszú távú, biztonságos hulladékgazdálkodási rendszerét európai uniós és állami támogatással biztosítani tudja.