CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 26., hétfő 11:28


Jótékonysági koncert a szeretet nevében

Jótékonysági koncert a szeretet nevében

,, Vigyázzatok, ne vessetek meg egyet se e kicsik közül!" bibliai gondolatnak fényében a Don Bosco Gyermekalapítvány a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért javára jótékonysági koncertet adott szombaton az Enon zenekar a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében.

Az alapítvány létrehozói – anyaországi, erdélyi, felvidéki fiatalok – kezdetben ácsi, soproni, kalocsai árvaházakban, majd Esztergom ideiglenes lakásaiban élőket látogatták.

Az elhagyott, gyakran sérült fiatalokkal való tapasztalataik döbbentették rá őket arra, hogy a családi környezetet hiányában, az árvaházakban élőknek mekkora szükségük van a szeretetre, a lelki szellemi törődésre. Az alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak készségfejlesztő-, ismeretterjesztő-, táborok szervezésével, kultúr- és sportprogramok, kézműves foglalkozások, az alkohollal, dohányzással, drogokkal kapcsolatos megelőző és felvilágosító munkával próbálja megadni mindazt, amit a biztonságos családi háttér hiányát elszenvedők nem kaphattak meg. A családról, barátságról, szexuális életről szóló előadásokkal szervez, különböző szakmákat bemutató rendezvényekkel, ruha-, bútor- és játékosztással igyekeznek megkönnyíteni a fiatalok mindennapi életvitelben való eligazódását. Fontos, hogy a fiatalok az otthonokból kikerülve az életben is boldoguljanak, ezért a keresztény szellemiségnek megfelelő értékrendre és erkölcsös életmódra való nevelés mellett a helyes pénzkezelés, és további gyakorlati tudnivalókat is igyekeznek átadni a fiataloknak - mondta Harsányi Péter Gábor, az alapítvány képviselője.
Sopronhoz az Erdei Iskola gyerekein keresztül kötődik az alapítvány.

Már az alapítvány létrehozása előtt cserkésztáborokban látták vendégül a hátrányos gyermekeket: állami gondozottakat, cigánytelepi, ideiglenes lakásokban elhelyezett gyerekeket, valamint a nehéz anyagi helyzetben lévő családokban élőket. Időközben több településen, a Bakonyban, a Balatonon, Pest megyében is szerveztek táborokat, és több településen rendszeresen látogatják a család melegét nélkülözni kényszerülő fiatalokat az alapítvány tagjai.

Az alapítványnak sok segítője van. A soproni koncertet, természetesen, önkéntes alapon vállalta az Enon együttes.

Harsányi Péter Gábor

- A legfőbb a gyerekeknek abban segíteni, hogy megtalálják önmagukat. - véli Harsányi Péter Gábor, aki az önkéntes szeretet-munka oroszlánrészét másodmagával, és természetesen további segítőkkel együtt végzi.

A nagyrészt katolikus fiatalokból álló társaság mindenki felé nyitott.

Egyelőre terveik között szerepel a székhelyük rendbehozatala, és természetesen a szeretetet nélkülözők szellemi lelki gondozása, és egy saját gyermekotthon-, – mint az alapítvány vezetője fogalmaz – ,,szeretetotthon-rendszer" létrehozása, továbbá a rászorulók boldogulását biztosító munkahelyek alapítása. A jövőben a Don Bosco Gyermekalapítvány a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért a határon kívüliekre is szeretné tevékenységét kiterjeszteni.

A jelentős számú érdeklődőt vonzó soproni jótékonysági koncerten közel huszonhatezer forintnyi adomány gyűlt össze.

Tervei megvalósításához az Alapítvány szívesen fogad bármilyen jellegű támogatást: pénzadományokat, bútort, ruhát, könyvet, játékokat, hangszereket, és bármilyen egyéb segítséget.

A segíteni szándékozók további információt a 06-30-258-77-41-es telefonszámon, valamint az info@donbosco.hu elektronikus levélcímen kérhetnek.

Az alapítvány számlaszáma: 11300256-03233041-00000000

T.É.