CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. január 26., hétfő 13:14


Az Ikva Rádió hírei


A szakemberek segítik a soproni erdõk vadjainak áttelelését és a vaddisznók, szarvasok, kistermetû erdõlakók egészségi állapotának megõrzését. Cukorrépát, szemes terményeket és takarmányrépát is szállítanak az etetõhelyekre a Tanulmányi Erdõgazdaság szakemberei A vadetetés az állomány fenntartása mellett, a helyhez kötés szempontjából is lényeges. Az utóbbi években egyébként megnövekedett a soproni erdõk szarvas-és vaddisznóállománya. Ez indokolja, hogy a korábbiakhoz képest, magasabb kilövési tervet kell az erdõgazdaságnak végre hajtani. Az évente kilõtt 1700-1800 nagyvad 60 %-át külföldi vadászok ejtik el.

Az önkormányzat pénzügyi bizottságának ülésén Sopron ez évi költségvetése volt a középpontban. Kiderült, hogy a város mûködése csak újabb hitelekbõl és kölcsönökbõl finanszírozható. A tervezett hitelfelvétel összege a költségvetés fõösszegének a 12,30 %-a, ez a tavalyi arány duplája. Összeadva a különbözõ jogcímeken szereplõ összeget Sopron 2004-ben 3 milliárd 693 millió Ft hitelbõl is gazdálkodik.

Ismét összefüggõ jégtakaró borítja a Fertõ tavat és a Tómalmot. Az elmúlt napok hideg idõjárása következtében öt-nyolc centiméteres jég fedi a tavak vizét. Mindkét helyet sok korcsolyázó, sportolni vágyó kereste fel a hétvégén.

A Hunyadi János Evangélikus Iskola szülõi értekezletet tart a leendõ elsõsök szüleinek holnapután, szerdán (január 28.) 17.00 órától az iskolai könyvtárban.

Véradás: Holnap (január 27)15.00-17.00 Egyházasfalu polgárai az általános iskolában, 17.30-19.00 Újkér polgárai az általános iskolában adnak vért. Csütörtökön (január 29.) 8.00-14.00 a Tesco dolgozói, a Taeg, Falco, Ciklámen Rt munkatársai a Területi Vérellátó Intézetben, 16.30-18.30 Sopronkövesd polgárai az általános iskolában adhatnak vért.

Egyenletesség, folyamatosság - így értékelte a Magyar Vöröskereszt tizedik kongresszusa óta eltelt négy év munkáját vezetõségi ülésén a Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete. A soproni csoport mûködését - idén elõször - kétmillió forinttal támogatja a város önkormányzata. A Sopronban és környékén regisztrált mintegy 7000 véradó között az idén 900 új donort köszönthettek az itteni Vöröskeresztesek összehangolt munkájának eredményeként. A város szociális hálóját több ezer rászorulón segítve fonta szorosabbra a humanitárius szervezet.

Megoldódik Sopron és a környezõ települések szennyvízelvezetési és -tisztítási gondja. Uniós támogatással, az EU elvárásai szerint fejlesztik a csatornahálózatot, valamint korszerûsítik a szennyvíztisztító telepet Sopronban. A munkálatok várhatóan az év második felében kezdõdnek.