CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 26., hétfő 23:10


Emléktáblát avattak Dr. Verő József 100. születésnapján

Emléktáblát avattak Dr. Verő József 100. születésnapján

     A száz éve született Verő József  kohász professzor, egyetemi tanár, kétszeres Kossuth-díjas akadémikus, a fémek tulajdonságainak ötvözeteinek nemzetközileg elismert kutatója születése 100. évfordulóján emléktáblát avattak Sopronban az Ősz u. 8. szám alatti ház falán, a tudós 1930-1952 közötti, egykori lakóházán.
    Az eseményen Verő professzor családtagjai, tisztelői, volt tanítványai mellett Walter Dezső, Sopron város polgármestere, továbbá a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanárai, munkatársai is tisztelegtek a professzor emléke előtt.

Verő Józsefet, az iskolateremtőt, a született pedagógust, a nagyszerű főnököt, a tudást atyai gondoskodással átadó tudományos vezetőt, oktatói és emberi magtartása, jóságos megjelenése és fedhetetlen életvezetése tette hallgatói és oktató társai számára pédaképpé - hangsúlyozta az emléktábla-avatáson mondott beszédében Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, aki ismertette a professzor életpályáját, és tudományos munkássága érdemeit.,,Nagyszerű tudós, kiváló ember és nagyon jó apára emlékeztet a tábla." - mondta.
    Verő József munkája elismerendő, minden kitüntetést megkapott, és minden beosztást betöltött, amit egy tudós professzor megkaphat, és betölthet, mégis számára a szolgálat volt a fontos; élete nehéz időszakjaiban a munka, a hivatás és a család, a családból hozott hit juttatta túl.
Emlékének ébrentatása, kiemelkedő munkásságának az utódok számára való megismertetése, példájának követése az utókor feladata - hangsúlyozta a rektor.

Sopron város polgármestere koszorúz

    Walter Dezső polgármester szerint felemelő érzés, hogy a városban élt, és az egyetem falain belül értékes munkásságot kifejtett professzoroknak emléket állító táblát avathatnak a város épületein, közterein.
- Ez nemes feladat - mondta a polgármester, aki örömmel vette át a város nevében az emléktáblát, és megígérte: a későbbiekben is neves professzorok, tudósok lakóházát a Városszépítő Egyesülettel együtt emléktáblákkal jelölik meg Sopronban. Walter Dezső felidézte Verő professzorhoz fűződő személyes emlékeit is, azt, amikor őt a tudós a Vasipari Kutatóintézetben 1970-ben soproniként fogadta.

Verő József profeszor Sopronban élő fia

Az emléktábla leleplezését Sopron városa, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, majd a Soproni Tudós Társaság koszorújának elhelyezése követte.
A emlékezés, amely folytása volt a tegnapi Szent Mihály temetőben történt koszorúzásnak, a Kohász Himnusz közös eléneklésével ért véget.

T.É.