CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. január 30., péntek 19:50


Lapszemle 2004. január 30.

Legyen különb színház!
Népszabadság. • Szerző: Bogácsi Erzsébet
www.nol.hu

(kép: Népszabadság – Velledits Éva)
Verebes István Révkomáromba, a Jókai Színházhoz szerződött művészeti vezetőnek. Arra a kérdésre, hogy lesz-e rá ideje, felcsattant: „Nincsenek bokros teendőim. Mindenkinek ez a mániája! Egy héten mindössze három napot dolgozom, abból is egy a kutyáké.”
 
| Itt-ott elejtett szavaiból úgy tetszett, mintha a színháztól elment volna a kedve. Tavalyelőtt ugyan megrendezte a Három nővért, tavaly is játszotta a Bozzi urat. De amióta kitöltötte igazgatói mandátumát Nyíregyházán, semmi jelét nem adta, hogy újra vállalna színházvezetést. Most pedig híre kelt, hogy a révkomáromi Jókai Színház művészeti vezetője lesz.
– Nincs ellentmondás. Továbbra sincs szándékom vezetői posztra ácsingózni itthon. Annál inkább vállalom a felajánlott tisztet Révkomáromban. Megkísérlem még egyszer, amit Nyíregyházán.

| Gyanítom, a komáromi vállalása is azokra az időkre mutat vissza.
– Akkoriban háromszor is rendeztem Kassán. De a komáromiakat is jól ismertem, Dráfi Mátyást, Boráros Imrét, Ropog Józsefet, Mokos Attilát, Benkő Gézát, többen jöttek vendégnek az előadásaimba. Tóth Tiborra, aki tavaly lett igazgató a Jókai Színházban, főszerepeket osztottam.

| Mit szeretne elérni művészeti vezetőként?
– Ne legyenek slampos, hányaveti produkciók. Nyitott légkörben olyan rendezők dolgozzanak, akik – a körülményekhez képest persze – a legalkalmasabbak. S a színészek a legjobb formájukat fussák ki. Egyszóval: különb színház legyen.

| Az új direkció májustól lépett tisztébe. Egy szezon előkészítéséhez elég későn.
– Birkózni kellett a helyzettel. De merem állítani, egy előadásuk sem alávaló. Ha még hiányzik is belőlük az a robbanékonyság, bátorság, ha úgy tetszik: elvetemültség, ami a társulat önbecsülését mutatná. A papírom februártól szól. A kezem nyoma nyártól lesz igazán észrevehető.

| Nyártól? Lesz szabadtéri produkció?
– Lesz. A komáromi erőd bástyáján és az egyetem udvarán szoktak játszani. Van egy fölöttébb édes, mulatságos darabja Jókai Mórnak, szinte bohózat. A Gazdag szegények. Csak kicsit kell átfésülni. S nagyon aktuális. Arról szól, hogy a szűkölködő embereknek bizonyítaniuk kell, hogy valóban nyomorognak, ám a hatóság minduntalan „rajtakapja” őket.

| A színházuk is Jókai nevét viseli…
– Itt született Komáromban. Különben is kedves nekem egyik-másik darabja. Ezért is tűztem műsorra a Miltont már a legelső nyíregyházi évadomban. Mohácsi János rendezte. Ezt pedig Schlanger András fogja. Ha megbíznak, hogy gondozzam egy színház szellemiségét, természetesen megpróbálom a tulajdon ízlésemet érvényesíteni. Soha sem ajánlok senkinek olyan színművet, amit magam nem rendeznék meg.

| Meg is kérdem, fog-e rendezni, játszani a komáromi színpadon?
– Van egy szép darabja Szomory Dezsőnek, régen is adták. A II. József. Annak idején Darvas Iván játszotta. Ezt rendezem meg. A legidőszerűbb kérdéseket érinti, az európaiság és a nemzeti identitás konfliktusát. Lehet-e direktívákkal európaivá tenni egy nemzetet…

| Sejtem a választ…
– Nem lehetséges. Egy szerepet is vállalnék. A Közjáték Vichyben című Arthur Miller-drámának azt az alakját, amelyet Várkonyi Zoltán játszott hajdan, a Vígszínházban. Ezzel tisztelegnék mesterem emléke előtt. De nem tudom még, belefér-e a jövő szezonba.

| Eszerint máris teljes a műsortervük? Kíváncsi volnék, milyen rendezőket hívnak. Sok mindent elárulna.
– A nagyszínházban Konter Lászlóra, Pacskovszky Józsefre, nem utolsósorban Bodor Johannára gondolok, aki nagyszerű teátrumi ember, több, mint csak koreográfus. A stúdióban Vidnyánszky Attila, Czajlik József, Rudolf Péter neve vetődött fel. De mindenekelőtt: szeretném a bérleteket megsokszorozni.

| Eddig keveset adtak el? Kevés sorozatot bocsátottak ki?
– Öt sorozat helyett tizenötöt hirdetnénk meg. A május 1-jei EU-csatlakozás után megnyitják a hidat a két város, Komárom és Komarno, vagyis Révkomárom között, amelyeknek együtt ötvenezer lakosa van. A szlovákiai magyar színházba átsétálhatnak az anyaországiak. S szeretném megszüntetni, hogy az ifjúsági előadások délelőtt vannak. Ezért hajtanék fel anyagi és eszközbeli segítséget, hogy a diákok könnyen, későbbi időpontban is hazajussanak a falujukba.

| Amikor hallottam, hogy egykoronás fizetésért szerződik, arra gondoltam, mérsékeltebb lesz a részvétele e színház életében, talán inkább tanácsadói szerepkörben tevékenykedik.
– Tanácsokat sem lehet adni, ha nem vagy jelen. Nem akartam, hogy azt mondják: kurta kapar. Nem harácsolni megyek. Ha rendezek, felveszem a járandóságom. De kikötöttem, csakis a rendezői illetmények legszerényebbikét fogadom el. Ahogy Nyíregyházán is tettem.

| Ott hat évadot töltött. Mennyi időre tervezi a komáromi munkálkodását? Vagy most fog kiderülni, mennyire fér bele az életébe?
– Miért ne férne bele? Legalább három évre tervezem. Nincsenek bokros teendőim. Mindenkinek ez a mániája! Egy héten mindössze három napot dolgozom, abból is egy a kutyáké. Csütörtökönként Bazitáról feljövök délutánra, hogy felvegyük a Heti hetest. Péntekre nem érdemes visszautazni, az a nap odavan. De szombaton a Napkelte adása után, már negyed tízkor végeztem. Csak sűrűn látni a pofámat.



Több tízezer Mydoommal fertőzött gép Magyarországon
MNO-MTI
Szakértők szerint több tízezerre tehető azon számítógépek száma, amelyeket a MyDoom féreg, illetve mutánsai megfertőztek Magyarországon. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Trend Micro illetékesének becslése szerint tavaly a számítógépes vírusok összesen 55 milliárd dollár kárt okoztak.

A vírus veszélyességére jellemző, hogy Magyarország piacvezető internet szolgáltatója, az Axelero Internet Rt. naponta több millió fertőzött levelet kap – mondta Tüdős András informatikai igazgató. Hozzátette: egy átlagos forgalmú napon 1,5-2 millió levelet továbbít a rendszerük, most viszont ennek az ötszörösét kapják. A vírusos levelek nagy számban való érkezése az Axelero szervereit is lassítja, ám azoknak, akik csak e szolgáltató levelező rendszerét használják, nem kell tartaniuk attól, hogy megfertőződik a gépük.

Tüdős András azonban ettől függetlenül azt ajánlja, hogy minden felhasználó telepítsen a gépére vírusírtó programot, illetve lássa el tűzfalvédelemmel a gépét. A MyDoom féreg egyik tulajdonsága, hogy a fertőzött leveleket 99 százalékban nem létező levélcímekre küldi, s állandóan újakat generál. A féreg célja azonban nemcsak a terjedés, illetve a bénítás, hanem a károkozás is – mondta Fehér Tamás, a 2F 2000 Kft. szakértője. A féreg ugyanis a megfertőzött gépen egy úgynevezett hátsó ajtót nyit, amelyen keresztül betörhetnek, s illetéktelenek adatokat, információkat lophatnak el. A mintegy 32 kilobit kiterjedésű féreg 2004. február elsején több százezer számítógépről támadást intéz az sco.com webhely ellen. Minden támadó gép másodpercenként egyszer megpróbálja letölteni a webhely nyitólapját. Megfelelő számú támadó gép esetén a webhely teljesen elérhetetlen lesz, illetve a letöltési kísérletek által generált forgalom akár teljesen megbéníthatja az internetet.

Fehér Tamás elmondta, hogy a MyDoom február 12-én leáll ugyan, de valószínűleg csak azért, hogy újabb variációban támadja az internetet. A szakértő a fertőződéssel kapcsolatban elmondta: ha a felhasználó képernyőjére egy kriksz-krakszokkal teli jegyzettömb ugrik fel, illetve ha a gép gyakran lefagy vagy lelassul, bizonyosan megfertőződött. Ilyenkor érdemes letölteni, illetve a gépre felvinni a vírusírtó cégek egyedi vírusmentesítő programját. Az új, elektronikus leveleken keresztül fertőző vírusvariáns terjedése mindeddig példátlan méreteket öltött, az e-mail forgalomban jelenleg is világszerte jelentős lassulások tapasztalhatók – fejtette ki Szkurka János, a Sun Microsystems Magyarország marketing igazgatója. A marketing igazgató elmondta: mivel a jelenlegi féreg csak a Windows operációs rendszerrel működő gépeken okoz problémákat, illetve az elmúlt időszakban egyre több támadás és kár érte a Microsoft felhasználóit, azt várják, hogy egyre jobban elterjed az ilyen támadásokkal szemben védett nyílt forráskódú szoftver, a Linux asztali környezetben való használata. Szkurka János példaként megemlítette, hogy a dél-kelet ázsiai országok, illetve Kína éppen ilyen okok miatt kötelezik el egyre inkább magukat a Linux használata mellett. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Trend Micro illetékesének becslése szerint tavaly a számítógépes vírusok összesen 55 milliárd dollár kárt okoztak. Különféle iparági becslések azt állítják, hogy 2001-ben a kártékony programok 13 milliárd, 2002-ben mintegy 30 milliárd dollártól fosztották meg a vállalatokat. Az idén sokak szerint további növekedés várható.



Szabálytalanul üzemel az online áruházak zöme
 

www.magyarhirlap.hu
50 vizsgált üzlet közül 45 nem is működhetett volna. Hasonló arányban kifogásolható adatszolgáltatásuk is.
 
A megvizsgált 50 internetes áruházból mindössze 5 regisztráltatta magát az engedélyezési hatóságnál (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal), noha tevékenységégét enélkül nem is kezdhette volna meg - áll egyebek közt abban a jelentésben, amely a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly november második felében végzett vizsgálatát ismerteti.

A tájékoztatási kötelezettség frontján hasonló állapotokat tapasztaltak a felmérést végző szakemberek. Az 50 üzletből 46 nem tüntette fel magáról mindazt az adatot, amelyet a vonatkozó jogszabály előír.

Legtöbbször azok az adatok hiányoztak, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások azonosítását, például az adószám. Akadt olyan virtuális bolt, amely azt sem árulta el a fogyasztóknak, mi a neve, székhelye, telefonszáma. Gyakran "elhallgatták" a fogyasztó rendelkezésére álló jogi lehetőségeket, például azt, hogy 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, s akkor legfeljebb a szállítási költségeket kell kifizetnie.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Reklámfelügyeleti és E-kereskedelmi Osztálya fogyasztóvédelmi eljárásokat kezdeményezett a hiányosságok miatt az érintett vállalkozások székhelye szerint illetékes területi felügyelőségeknél. Az eljárások végén mindenkit köteleznek a hiányosságok pótlására, s ha ennek nem tesznek eleget, bírságot vetnek ki rájuk.

Az ügyek, az esetleges fellebezések lezártáig nem közlik az érintett cégek nevét, de a későbbiekben a felügyelőség szeretné megtalálni a módját annak, hogy az ügyfelek minden online áruházról tudhassák, hányadán is állnak vele - mondta el a Magyar Hírlap Online-nak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályvezetője, Kati Attila.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatokat rendszeresítik, már csak azért is, mert az elektronikus kereskedelemről szóló törvény idén hatályba lépett módosítása bővítette a hatósági fellépés tárházát.

Az online boltok működésére vonatkozó jogszabályok
- az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásáról szóló 15/1989. (IX.7.) KeM rendelet
- a távollévők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II.5.) Korm. rendelet
- az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet
- a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény
- a gazdasági reklámtevékenységekről szóló 1997. évi LVIII. törvény

 *
Amit még a szerződés előtt közölni kell a fogyasztóval
- a gazdálkodó szervezet cégneve (neve), székhelye (lakóhelye), a külön jogszabályban meghatározott nyilvántartásba vételi száma, adószáma és telefonszáma
- a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságai
- az ellenszolgáltatás, beleértve az ahhoz kapcsolódó egyéb fizetési kötelezettségeket is
- szükség szerint a szállítás költsége
-a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételei
- az elállás joga: annak feltételei, gyakorlásának módja és következményei, ideértve azt az esetet is, amikor a fogyasztót az elállás joga nem illeti meg
- a gazdálkodó szervezet azon telephelyének vagy egyéb szervezeti egységének címe, ahol a fogyasztó kifogásait érvényesítheti
- a szavatosság, illetve jótállás feltételei, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatások (alkatrészellátás, javítószolgálat) biztosítása


Túl a százezredik látogatón - Közönségsiker a Monet és barátai című kiállítás
www.hirtv.net

Soha nem látott sikert hozott a francia impresszinonisták festményeinek kiállítása Budapesten. A Szépművészeti Múzeum megalapítása óta még nem volt példa arra, hogy másfél hónap alatt több mint százezren tekintsenek meg egy tárlatot.

Holland tulipánmezők, velencei gondolák, az európai városok ellesett pillanatai. A francia impresszionisták a kedvencei Kozma Sándornénak, aki a szerdán délben érkezett a Szépművészeti Múzeum Monet és barátai című kiállítására. A meglepett hölgy, akit az intézmény igazgatója ajándékkal fogadott, egyéni tárlatvezetéssel nyönyörködhetett azokban a festményekben, melyeket előtte itt már egy híján százezren megcsodálhattak. A nyitás óta eltelt másfél hónap során ő ugyanis a százezredik látogató.

A harminchárom európai és amerikai gyűjtemény darabjaiból összeállított tárlat páratlan érdeklődést vonz. A százezredik látogató fogadásán a kiállítás társrendezője, a budapesti Francia Intézet vezetője is megjelent.

A további látogatók fogadására ugyan egyelőre nem készül ajándékokkal a múzeum, a március 15-ig nyitva tartó, páratlanul gazdag tárlatot mégis érdemes felkeresni.
 



Öröm az óda, ha techno
www.mtv.hu

Az Európa Tanács fiatalosabb fazont óhajt kölcsönözni az unió himnuszának, Beethoven Örömódájának, amelynek ezért elkészíttette techno, trance, hip hop és dzsessz stílusú átiratát.

Mintegy 20 különféle, manapság népszerű zenei stílusban készült változat Beethoven Örömódájának preludiumából, egyrészt azért, hogy az európai ifjúsági eseményeket kevésbé szertartásos muzsika kísérje, másrészt azért, hogy a média a rövid verziókból válogathasson. Az Európa Tanács kiadta az új Örömóda-feldolgozásokat CD-n, hogy a tévé- és rádióállomások ezzel a hanganyaggal illusztrálhassák az Európa-témájú adásokat.

Volt azonban még egy nyomós indoka az új feldolgozások megrendelésének, s ez a szerzői jogokkal kapcsolatos. A himnusz hivatalos változata egy 1971-es Herbert von Karajan-felvétel - mondta el a francia hírügynökség tudósítójának Alun Drake, az Európa Tanács Örömóda-tervének egyik szellemi atyja.

"Úgy döntöttünk, jobb, ha nulláról indulunk, mint ha hosszadalmas tárgyalásokba bonyolódunk" a karmester örököseivel - tette hozzá Drake.

A Herbert von Karajan vezényelte felvétel továbbra is a legnagyobb európai rendezvények kísérőzenéje marad.
Az Európa Tanács kormányközi politikai szervezet, amelyet 1949. május 5-én hoztak létre, ma 45 ország 800 millió lakosát tömöríti. Az Európai Unió 1986-ban fogadta el hivatalos himnuszként az Örömódát.


Szakállas Szaddám-maszk a divat
http://www.hhrf.org/nepujsag/

A bozontos, borostás Szaddám-álarc az idei riói karnevál "sztárja", megelôzve olyan örökzöld kedvenceket, mint a King Kong maszkok, ördögpofák és vérfarkasálcák.

22 nappal a leghíresebb brazíliai karnevál nyitánya elôtt "a piszkos, borostás Szaddám Huszein-álarc a legkeresettebb karneváli maszk" - mondta el Armando Valles, a Rio de Janeiro környéki Condal álarckészítô cég tulajdonosa a francia hírügynökségnek.

"Idén a bozontos Szaddám a legdrágább maszk, mert sok haj kell hozzá" -árulta el a 79 éves álarcgyáros.

Akik kevesebbet szánnak a karneváli eleganciára, kénytelenek megelégedni azzal a jóval olcsóbb, ám méltóságteljesebb küllem? Szaddám-orcával, amely a hatalma csúcsán lévô volt iraki elnököt formázza. A bozontos-borostás Szaddámot 8 realért mérik, az egyszer?bb, jól fésült elnökképmás mindössze 1,8 real.

Valles a volt iraki elnök festett képétôl valóságos üzleti fellendülést remél: úgy becsüli, 200-250 ezer Szaddám-maszk talál majd gazdára az idei karneválon.

"Csak a m?anyagöntvényt állítjuk elô géppel" - avatta be m?helytitkaiba Valles a francia hírügynökség tudósítóját. "Az arcfestés, a borosta és a haj egyedi, kézzel készítjük" - f?zte hozzá a volt szobrász, aki 12 embert foglalkoztat álarckészítô üzemében.

Ebben az évben szokatlanul nagy a kereslet az új brazil politikusokat (például Luiz Inacio Lula da Silva elnököt) ábrázoló maszkok iránt is: 10-20 százalékát teszik ki az álorcagyár termelésének, jobban fogy, mint King Kong és a vámpírpofák.

"Amikor maszkot tervezek, megpróbálom belôni, ki lesz a legnépszer?bb a következô karneváli évadban" - árulta el Valles, aki valószín?leg látnoki tehetségével is vagyonokat kereshetne.