Rovat: Nyugati Kapu
1999. szeptember 08., szerda 00:00
Vincellérné szőlősrétese a Kárpátiában Könyvbemutató és ételkóstoló
Könyvbemutató és ételkóstoló A múlt hét csütörtökén mutatták be Budapesten
a Kárpátia Étteremben a gondos előkészítő munkával szerkesztett
“Gourmet
Guide 1999-2000, Vendéglátási elit Magyarországon” című reprezentatív,
színes fotókkal illusztrált kiadványt. A sajtótájékoztatóra lapunk is
meghívást
kapott, mivel a könyvnek soproni vonatkozásai is vannak. Az éttermi
kalauz
több mint háromszáz oldalon és öt nyelven mutatja be a Magyar Nemzeti
Gasztronómiai
Szövetség és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által kiválasztott
kilencvenkét
magyar éttermet és harmincegy borászt, köztük a soproni Perkovátz
Házat,
a Segafredo Kávéházat és a Vadászkürt Éttermet.
A sajtótájékoztatón dr. Niklai Ákos, a Kárpátia Étterem tulajdonosa elmondta, hogy az utóbbi években sajnálatos módon több botrány is történt a hazai vendéglátásban. Hallani lehetett rossz kiszolgálásokról, túlszámlázásokról, amik miatt romlott a magyar éttermek nemzetközi megitélése. A magyar vendéglátási elit elhatárolódik ezektől az üzletektől és vezetőktől, ennek egyik jele ez a kiadvány is, amelynek célja, hogy Magyarország gasztronómiáját újra vonzóvá tegye a külföldi és hazai vendégek számára. Dr. Kraft Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára is jelentősnek tartotta a gasztronómai és bor évében kiadott könyvet, s köszöntőjében kiemelte, nem lesz minőségi idegenforgalom, ha nem lesz minőségi vendéglátás, mivel az egyik legmeghatározóbb élmény, amit a turisták magukkal visznek Magyarországról az, hogy milyen minőségi vendéglátással találkoztak. Dr. Fónagy János politikai államtitkár örömét fejezte ki, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben sok árvíz, belvíz súlytotta az országot, határaink mentén háború dúlt gazdaságunk stabil maradt, az idegenforgalomból származó bevételeink pedig emelkedtek. Az újságírók kérdéseire válaszolva Németh Norbert, a könyv egyik szerkesztője elmondta, hogy a kiadványt nem közforgalomban fogják értékesíteni, hanem eljuttatják minden olyan helyre -szállodák, utazási irodák, éttermek, kulturális intézmények, nagykövetségek-, ahol a leendő vendégek találkozhatnak vele. A szerkesztők tervezik a könyv kétévenkénti folytatásos kiadását, ahol további vendéglátó helységek és borászatok kerülnének bemutatásra. Perkovátz Tamás, a John Bull Pub tulajdonosa is részt vett munkatársaival az ételkóstolóval egybekötött könyvbemutatón. Az étterem szakácsai által elkészített vörösboros marharagu Poncihterek babgombócával és a Vincellérné szőlősrétese nagy sikert aratott a Kárpátiában. A soproni étteremtulajdonos is jelentősnek tartja a könyv megjelenését, azért is, mivel ilyen jellegű kiadvány eddig nem volt Magyarországon. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a John Bull Pub soproni étterme is bekerült az ország legjelentősebb gasztronómiai helyei közé, ez nagy elismerés a szakma részéről. |