CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. február 03., kedd 13:57


Az Ikva Rádió hírei


Dr. Szabadfy Árpád megyei rendőrfőkapitány tegnap Sopron rendőrkapitányává nevezte ki Farkas Gábor rendőralezredest, aki eddig megbízottként dolgozott. A rendőrfőkapitány méltatta a december óta végzett munkát, és elmondta, hogy Farkas Gábor már sok újítást vezetett be a városban, amelyek a megyében máshol is hasznosak lehetnének.

"Merrefelé lejt a pálya?" -a polgári oldal és a média kapcsolata- címmel, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség szervezésében Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke tart előadást ma 18.00 órától a VasVilla aulájában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Rendeződni látszik a Kapuvári Hús Rt Gyárának ügye. További elbocsátások, de egyelőre fejlesztések sem várhatók. A derűlátásra az ad lehetőséget, hogy a dolgozóknak már csak egy tulajdonossal kell tárgyalniuk. Pászli Tibor, a gyár szakszervezeti elnöke rádiónknak elmondta:

Molnár V. József magyarságkutató tart előadást holnap (február 4.) 18.00 órától a Jezsuita teremben "Az emberélet fordulói" címmel. Délelőtt fél tíztől 15.00 óráig az I. számú gyakorló óvodában gyakorlati bemutatóra majd megbeszélésre vár minden érdeklődő pedagógust. A holnapi eseményeket követően még kétszer tart hasonló bemutatót és előadást városunkban, először március 3-án, majd április 16-án.

Február elsejétől több kórházban is számlát kaphatnak a betegek a zárójelentésük mellé, így megtudhatják, mennyit költött ellátásukra a társadalombiztosító. A kezdeményezéshez a megyei egészségügyi intézmények is csatlakoztak. Ez az értesítés csak tájékoztató jellegű, semmilyen pénzügyi következménye nincs. Ha a páciens nem kéri a tájékoztatót, nem is adják oda. A hivatalnak e lehetőséggel az a célja, hogy a páciensek megtudhassák, hogy a társadalombiztosító mire költi az állampolgárok befizetéseit, és ezzel átláthatóbbá válik a finanszírozás is.

A nagycenki Széchenyi kastélyszálló várhatón márciusban újra megnyílik, mert az állami tulajdonú műemléképületben lévő szálloda új bérlőjét pályázat útján már kiválasztották. Az egyik fontos tennivaló a fűtés megújítása. Gázfűtéssel váltják ki a jelenlegi olajfűtést, erre mintegy 15-20 millió forintot fordítanak. A konyhatechnika korszerűsítése viszont a bérlő feladata lesz. A Széchenyi kastély-együttes nemzeti emlékhely, ezért is fontos, hogy a szálloda ügye megoldódjon. A szállót az 1980-as években alakították ki a főépülethez kapcsolódó úgynevezett Vörös kastélyban, amely az 1800-as évek közepén épült. Falai között szállásolta el vendégeit annak idején gróf Széchenyi István. A 19 szobás 54 vendéget befogadó szálloda kapujára tavaly novemberbe került lakat, amikor az előző bérlő " feladta" - mondta a KVI főosztályvezetője. Az okokról Arnóth Ádám annyit közölt, hogy a kastélyszálló méretét a korábbi bérlők kicsinek tartották, ahová egy busznyi embert üggyel-bajjal tudtak csak elhelyezni, ha rajtuk kívül is volt néhány vendég. Megoldás lehet a közelben egy új szállodaépület emelése, ezzel kapcsolatban formálódnak különféle tervek, elképzelések. A kastély oldalbejáratával szemben fekvő terület erre a célra megfelelő is lenne.