CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. február 04., szerda 13:36


Hírek a megyéből


"Paralellen/párhuzamok" - kiállítás és konferencia


"Paralellen/párhuzamok" címmel rendez kiállítást és konferenciát Győrött a burgenlandi és a nyugat-magyarországi kortárs építészet helyzetéről a győri 3h építésziroda és a burgenlandi építészeti központ.

Az eseménysorozat február 6. és március 25. között zajlik, melynek keretében február 6-án a "helyzet 004" címmel nyíló kiállítás (Városi Művészeti Múzeum, Váczi Péter Gyűjtemény, Nefelejcs köz) dokumentálja a jelenkori építészetet az Architektur Raum Burgenland létrejötte, 1993 óta. A kiállítás-megnyitón dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, mint a rendezvény védnöke mond köszöntőt. E védnökség egyfajta jelzés az építészek felé, miszerint a színvonalas, felelős környezetalakítás fontos a politika számára is.

Az eseménysorozat következő rendezvényére március 5-én, délután kerül sor a Városi Művészeti Múzeumban(Győr, Király utca 17.), ahol is a "határ-vidék" című nemeztközi konferencia a régió közös vonásaival foglalkozik. A Nyugat-Pannon és burgenlandi régió által kétévente megrendezésre kerülő konferencia-sorozat a terület sajátos struturális megjelenésével, az építészeti alkotás és tér egymásra hatásával foglalkozik nemzetközi hírű építészek, teoretikusok és művészek részvételével. A konferencia aktualitását az Európai Unióba történő közeli belépésünk adja.

A szervezők szerint "a burgenlandi és a Nyugat-Pannon régió egymás közti kommunikációjából a történelem során szervesen fejlődött közös régió értékei bontakoznak ki, mely fontos lehet egy önálló arculattal rendelkező 'vidék' alakulásához."

A kiállítás és a konferencia jó lehetőség arra, hogy a kortárs építészet ne csak az építészek felé, hanem a lakosság irányába is utat találjon.

A rendezvénysorozat záróprogramjára március 27-én este kerül sor, szintén a Nefelejcs köz 3.-ban.



Baráti beszélgetés

"Baráti beszélgetés" címmel indult útjára Győrújbaráton az a rendezvénysorozat, melynek első vendége Csollány Szilveszter, a hétköznapi életbe visszatért, de nem
hétköznapi olimpiai és világbajnok, valamint Horváth Ferenc, újságíró, a "Szilas, a gyűrűkirály" c. könyv írója volt. 

A baráti programra szóló kedves invitálást dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is örömmel elfogadta. A rendezvény keretében az elnök a kiemelkedő tehetségű sportolónak "Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét", Röck Samu mesteredzőnek (Csollány egykori nevelőjének) pedig - több évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként - díszoklevelet nyújtott át.
 
Horváth Ferenc Szilas, a gyűrűkirály című riportkötetében fokozatosan tárul fel Csollány Szilveszter sikerekben és nehézségekben egyaránt gazdag életpályája. Az
olimpiai és világbajnokkal, valamint a pályatársakkal, edzőkkel készített interjúk olvasása közben kiderül, milyen viszontagságos út vezet a győri gyermekévektől az
egyesült államokbeli edzősködésen át a nagytarcsai otthon biztonságos melegéig.
 
Sikertörténet - a gyûrûkirály közelebbrõl - CyberPress


Német nagykövet látogatása


Február 5-én, csütörtökön Győrbe látogat a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete Ursula SEILER-ALBRING, aki csütörtöki programja keretében 15.45 órakor a Megyeházán találkozik dr. Szakács Imrével, a megyei közgyűlés elnökével. A saarbrückeni  születésű volt szabad demokrata Bundestag-képviselő, majd külügyi államtitkár budapesti megbízatása előtt Bécsben, majd Szófiában képviselte a szövetségi köztársaságot.

"Ursula Seiler-Albring nagykövet asszony 2003. szeptember 3-án a Németországi Szövetségi Köztársaság új magyarországi nagyköveteként adta át Mádl Ferenc
köztársasági elnöknek megbízólevelét. Seiler-Albring asszony - utalva Magyarország küszöbön álló EU-csatlakozására - elmondta, hogy boldog, hogy ilyen, történelmileg nagy jelentőségű pillanatban érkezhetett Magyarországra. Egyben hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő fontosságát, amelyek - szavai szerint - a két ország kölcsönös politikai és gazdasági érdekein alapszanak. Mindezt kiegészítik azok az érzelmi szálak, amelyek Németország és Magyarország között a 90-es évek elején kötődtek, amikor Magyarország segítsége révén létrejöhetett a német egység. "Szeretném kivenni a részemet a kapcsolatok további elmélyítésében", mondta Seiler-Albring. " - (Népszabadság 2003. IX. 4.)



A Megyei Területfejlesztési Klub idei első rendezvényét 2004. február 6-án, pénteken tartja Győrött, a Megyeháza dísztermében.

A program résztvevői Szűcs Mihály régióigazgató tájékoztatójából hasznos információkat tudhatnak meg a területfejlesztési intézményrendszer várható változásairól, illetve a területfejlesztési célokat szolgáló pályázati lehetőségekről.

Badacsonyi Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője aktuális pályázatokról ad tájékoztatást (pld.
falufejlesztés és felújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése; alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek).

A kis- és középvállalkozások versenyképességének és jövedelmezőségének fokozását célzó GVOP(Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja) pályázatokról dr. Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója tart előadást.

A térinformatikai fejlesztési/pályázati lehetőségről Kalincsák Istvánt hallgathatják meg az érdeklődők.  

Előzmények:
A Megyei Területfejlesztési Klubot 2001-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy a megyében egy valóban élő, kommunikatív, aktív területfejlesztési munka folyjon. A klub fő feladata a megyében és a régióban működő különböző szerveztek képviselőinek (menedzsereinek) rendszeres találkozója és információcseréje. A találkozókon a kistérségek a munkájukhoz szükséges legaktuálisabb információkat kapják meg. E rendezvényeken túl a Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztálya - a folyamatok ébrentartására és  ösztönzésére - szakmai segédanyagokat is összeállítanak.

Hogyan tovább?
A Megyei Területfejlesztési Klub működtetésének tapasztalatai és visszajelzései kedvezőek. Az alapítók egy olyan konzultációs és kommunikációs fórummá kívánják alakítani, amely a települési, az új kistérségi, megyei, regionális, fejlesztési, pályázati közérdeklődésre számot tartó témák fontos és folyamatos vitahelyévé válik.