CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. február 04., szerda 13:58


Navracsics Tibor:Lehetőség nyílhat arra, hogy megteremtődjenek az anyagi feltételei és a biztos anyagi hátterei a független, sokszínű és tárgyilagos tájékoztatásnak.

Merrefelé lejt a pálya? A polgári oldal és a média kapcsolata

Merrefelé lejt a pálya? A polgári oldal és a média kapcsolata

    Merrefelé lejt a pálya? A polgári oldal és a média kapcsolata címmel tartott előadást Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke a tegnap Sopronban.

,    ,A pálya egy kicsit a polgári oldal ellen lejt, ezt mutatják a felmérések is, azonban egy nagyon fontos változás következett be az elmúlt tizenöt év alatt" - jelentette ki Navracsics Tibor, a Vas és Villamosipari Szakképző Iskolába tartott sajtótájékoztatóján.
    ,,Míg az első, demokratikusan megválasztott Antall-kormány idején az akkori kormány szinte teljes egészében az újságírók jóindulatától, sőt az újságírók idősebb generációjának szocializációjától, függött, hasonlóan tevékenységük közvéleménybéli megítéléséhez, amely jórészt ez előbbiektől befolyásolt volt, 2004-re már  megvannak az intézményi alapjai annak, hogy a jövőben Magyarországon egy, az eddiginél kiegyensúlyozottabb, tárgyilagosabb, elfogulatlanabb tájékoztatás valósuljon meg; továbbá annak az esélyei is adottak, hogy a magyar médiavilág a teljes sokszínűségét kibontva a jövőben már ne, – vagy az eddigieknél kevésbé pártpolitikai alapon – és sokkal inkább a hírérték mentén működjön". -jelentette ki a kabinetfőnök

Navracsics Tibor és Rádonyi László a soproni sajtótájékoztatón

    Az elektronikus média piacán a Hír TV és az Inforádió megjelenését hozta fel példának a politikus, hozzátéve: ,,Mindkettő azért fontos, mert önmagában a sugárzási idő mennyiségéből és a szerkesztői igényességből adódóan intézményesen honosította meg Magyarországon a tárgyilagos, közszolgálati és elfogulatlan tájékoztatást. Ezt bizonyítják az ORTT felmérései is."

    Navracsics szerint a médiarendszer finanszírozásával, a kuratóriumok működésével is komoly gondok vannak, illetve a médiatörvény Horn-kormány időszaka alatt meghozott változata és végleges szövege sem érte el a célját: a versenyképes, pártsemleges, piaci alapon működő és jól működő médiavilág kialakítását, ezért ellenzéki oldalról egyre többször hangsúlyozzák, hogy szükséges a médiatörvény módosítása.

    A független médiafinanszírozás megteremtésének egyik módja, a TV-előfizetési díjból származó bevételeknek az ORTT által való, pártsemleges alapon történő kiosztása.

    A közszolgálatiság érvényesítését és érvényesülését szigorúbb jogszabályoknak kellene garantálniuk - vélte a politikus. Kifejtette. Ismertek azok az esetek, amikor kereskedelmi csatornák üzleti haszon reményében, más, alapvetően piaci jellegű műsorokat adtak el közszolgálatinak, amit a médiatörvény közszolgálatiságot definiáló paragrafusainak laza megfogalmazásai tesznek lehetővé.

    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség média politikájának a harmadik pillére, az erős hatékony és független médiahatóságok léte. Az ORTT valóban független, de erős hatásköri jogosítványokkal rendelkező testületté kell tenni, amely mentes minden jellegű politikai nyomástól, és a média piacot felügyelő, a közszolgálatiság kritériumainak betartására ügyelő hatóságként tud működni a jövőben fejtette ki Navracsics Tibor.

    Hangsúlyozta, a felsoroltak mellett kiegyensúlyozottságot kell biztosítani a finanszírozás és a reklámpiac területén egyaránt. A reklámbevételek túlzott koncentrációja sok esetben nincsen okszerű összefüggésben az olvasottsággal, nézettséggel, más esetben viszont kiszorít a piacról olyan információforrásokat – lapokat, rádió, televízió csatornákat – amelyek nem annyira piacképes produktumokkal állnak elő, ezáltal a polgárok információhoz való jutásának a jogát csorbítják.
    A reklámbevételek visszaforgatásával lehetővé kellene tenni azt is, hogy az egyes, kisebb érdeklődésre számot tartó, ám kulturálisan nagy értéket hordozó médiumok is a jövőben részesülhessenek a reklám bevételekből, adott esetben a nagyobb reklámbevételt produkáló médiumok hozzájárulásával.
    Amennyiben ezek a módosulások a jövőben megvalósulnak, a polgári oldal úgy gondolja, hogy egyenesedhet a pálya, azaz lehetőség nyílhat arra, hogy Magyarországon megteremtődjenek az anyagi feltételei és biztos anyagi hátterei a független, sokszínű és tárgyilagos tájékoztatásnak, ami a Fidesz- Magyar Polgári szövetség stratégiai célja - mondta Navracsics Tibor, aki a sajtótájékoztatót követően nagy érdeklődés mellett tartotta meg előadását a Vas' Villa aulájában.

T.É.