CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. február 10., kedd 14:43


A Régió Legjobbjai – Nyugat-Dunántúl

A Régió Legjobbjai – Nyugat-Dunántúl

Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közleménye szerint a Nyugat-Dunántúl régióban  A Régió Legjobbjai címet a szakmai zsűri döntése alapján a következő vállalkozásoknak, illetve önkormányzatnak ítélte oda. A Menedzserek Országos Szövetsége, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ menedzsertalálkozón, Szombathelyen osztotta ki a díjakat.


 

A régió legdinamikusabban fejlődő kis- és közepes vállalkozása:

    Horváth-Ép Közmű-, Út- és Mélyépítő Kft. – Kehida Termál Kft. (Keszthely, Kehidakustány)

    A keszthelyi székhelyű 160 főt foglalkoztató Horváth-Ép Kft. a nyugat-dunántúli régió egyik meghatározó vállalkozása az út-, közmű és mélyépítés piacán. A vállalat tulajdonosai Horváth Tihamér és Horváth Sebestyén testvérpár, akik az 1980-as évtől kezdve csőszerelő és mélyépítő kisipari vállalkozásból nyert tapasztalataikat felhasználva 1990-ben közösen létrehozták a Horváth-Ép Kft-t. A cég a dinamikus fejlődésnek köszönhetően 2000. évben képessé vált arra, hogy állami támogatás és banki finanszírozás mellett létrehozzon egy közel 3 Mrd Ft értékű beruházást, melynek keretében – a kitűnő összetételű gyógyvízre alapozva – megvalósult egy 42 szobás 4*-os szálloda, ahol az üzemeltetést a Kehida Termál Kft végzi. A két cég nettó árbevétele összesen meghaladja a 2,2 milliárd forintot.


A régió legnagyobb beruházása /megosztott díj/
    Audi Hungária Motor Kft (Győr)

    Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. évek óta Magyarország legnagyobb exportőre és egyike az ország legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalatainak, az AUDI AG leányvállalataként motorokat, motorkomponen-seket és gépjárműveket gyárt. A vállalatnál, annak 1993-as megalapítása óta több mint 7,7 motor és 265.000 Audi TT és Audi A3 készült. Az Audi Hungaria alapítása óta a beruházások összege elérte az 1,6 milliárd eurót, ezzel az ország legnagyobb külföldi beruházója. A vállalat 5.000 munkatársat foglalkoztat. Az Audi Hungaria Győr legfontosabb gazdasági tényezője és legnagyobb munkaadója, 12.000 munkahelyet biztosít közvetlen vagy közvetett módon Győr térségének.

    Sárvári Gyógyfűrdő Kft (Sárvár)

    A közel 40 éves múltra visszatekintő Sárvári Gyógyfürdő kiváló gyógyvízével és sokéves tapasztalataival szerzett nemzetközi elismerést. 2000. július 1 óta a Sárvári Gyógyfürdő Kft. üzemelteti a fürdőt és a hozzá tartozó kempinget. A kor kihívásai és a növekvő igények hatására a város egy minden igényt kielégítő, a XXI. század elvárásainak megfelelő fürdőkomplexum kialakítását határozta el. 2002 decemberében került sor az új Gyógy- és Wellnessfürdő átadására, a beruházás összköltsége bruttó 5 milliárd forintot tett ki. 2003 őszén folytatódott a beruházás, mely során a fürdő egyik épületszárnyában egy 26 szobás négycsillagos szálloda készült el. A beruházások célja, hogy Sárvár a minőséget képviselje a hazai és a nemzetközi egészségturizmus piacán.


A régió legjelentősebb munkahelyteremtéssel járó fejlesztése /megosztott díj/

          Flextronics International Kft (Zalaegerszeg, Sárvár)

    A Flextronics az elektronikai gyártási szolgáltatások (Electronics Manufacturing Services) iparágban a vezető szerepet tölti be, 29 országban és 5 kontinensen nyújt magas szintű műszaki, tervezési, gyártási, valamint elosztási és logisztikai szolgáltatásokat. A Flextronics 1993-ban érkezett Magyarországra, ekkor vette meg a Videoton tabi gyárát, majd Sárváron (1997), Zalaegerszegen (1998) és Nyíregyházán (2000) hozta létre ipariparkjait. Zalaegerszegen kutatás-fejlesztési központot létesített, ahol 50 mérnök együttműködik az európai szervezettel. A Zalaegerszegi és a Sárvári gyárban összesen több mint 7000 főt foglalkoztat, a beruházás össz értéke a két gyárban meghaladja a 15 milliárd forintot.
Savaria NETT-PACK Kft. /Szombathely/

55 éves múlttal rendelkező megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató un. célszervezet. Az utóbbi 3 évben jelentős munkahelyteremtést hajtott végre Szombathelyen és a megye nagyobb településein. 2001-ben a központi telepen új üzemcsarnokot épített, és Celldömölkön nyitott fióktelepet. 2002-ben Körmenden és Jánosházán, 2003-ban Bejcgyertyánoson és Kőszegen biztosított a helybeli fogyatékkal élő személyeknek munkalehetőséget. A három évben 68 %-al, 491 fővel növelte létszámát, az 1086 fős összes létszám 84 %-a megváltozott munkaképességű. Fő tevékenységük a karton és hullámkarton doboz gyártás, seprű és kefekészítés. A vidéki munkahelyek kialakításával szép eredményeket értek el a kosárfonás, szőnyegszövés és a varrt termékek gyártásában.


 A régió leginnovatívabb fejlesztési projektje
Jankovits Hidraulika Kft (Győr)

A Jankovits Hidraulika Kft 1994 óta működő magáncég. Tevékenységi köre: gyártósori automatizálások, egyedi és kissorozatú hidraulikus célgépek, berendezések fejlesztése tervezése, gyártása, kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek ellátása, valamint műszaki kutatás-fejlesztés, melynek biztosítéka a 14 felsőfokú végzettségű munkatárs. A győri Széchenyi István Egyetemmel kialakított kutatás - fejlesztési kapcsolat 1997-ig nyúlik vissza. A működés fő területe az erő-szabályozott berendezések (sajtolók, prések, lemezmegmunkáló gépek elektrohidraulikus vezérlése, szabályozása) fejlesztése, gyártása, korszerűsítése.


A régió legígéretesebb fejlesztési projektje /különdíj/
Körmend város Önkormányzata

Körmend város Önkormányzata 1997-ben indította a megújuló energiák újkeletű felhasználásának programját, amelynek két alappillére a környezet emberi tevékenységből származó terhelésének minimalizálása és a helyben előállított energiák fokozása. Az 5 MW teljesítményű, biomassza- faapríték alapú- üzemű fűtőmű a régi fűtőmű közelében épült fel 2003-ban. A beruházás PHARE és Környezetvédelmi Alap Célfeladat projektek keretében, valamint ÖKOFOND támogatással valósult meg. A fűtőmű alapanyaggal való folyamatos és biztos ellátása vagyis a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés térségi megvalósítása és infrastrukturális hátterének kiépítése nemcsak a város, de a térség stratégiai céljaként szerepel.

K.E.