CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2004. február 10., kedd 23:55


Gazdasági Fórum a Kamarában

Gazdasági Fórum a Kamarában

Kránitz László a 2004-es költségvetésről és pályázati lehetőségekről a vállalkozóknak 

A Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Kránitz László szocialista országgyűlési képviselő vállalkozói fórumon tartott tájékoztatót kamarai és uniós pályázatokról, továbbá a költségvetés aktuális kérdéseiről a kamara Deák téri székházában.

,,A 2004-es költségvetés az építkezés költségvetése" -jelentette ki, felsorolva azokat a főbb célokat, amelyeket megalkotásánál igyekeztek figyelembe venni: a jóléti fordulat eredményeinek megőrzését, a jövőt megalapozó fejlesztéseket és korszerűsítési programokat, a vállalkozók versenyképességének növelését, továbbá egy tartós egyensúly megteremtését.

x

Kránitz László, országgyűlési képviselő (MSZP) és Kocsi János a városi Kereskedelmi és Iparkamara titkára

Kránitz László szólt a február 16-án megjelenő idegenforgalmi pályázatokról, amelyek az interneten is olvashatók lesznek, továbbá a közeljövőben kiírásra kerülő kamarai és EU-s pályázati lehetőségek kihasználásának fontosságára is ráirányította a résztvevők figyelmét.

Az országgyűlési képviselő említést tett a Dr. Szájer József által benyújtott, soproni vonatkozású módosító indítványokról, hangsúlyozva : "a nemes célok" nem valósíthatók meg egyszerre, hanem csak a költségvetés által megengedett mértékben és módon.

A költségvetés megszorító intézkedéseire kitérve kifejtette: ,,Nem Bokros-csomagról " van szó, a kormányzat a megszorító intézkedéseket a saját intézményeiben kezdi, azzal együtt, hogy a Bokros-csomag idején a jelenleginél jobb volt a külső gazdasági környezet.

A költségvetés szempontjából az is fontos ténynek számít, hogy a 2004-es lesz az első unióbeli költségvetése az országnak, ezért a felsoolt célok mellett a kialakításának fontos tényezői a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés, és többek között a Vásárhelyi-terv, amelynek akár gazdaságélénkítő hatása is lehet.

Krántz László kitért a Draskovits által javasolt 180 milliárdos megtakarítás kérdésére, továbbá szólt arról, hogy az idegenforgalmi bizottságban a 14,2 milliárdos idei turisztikai előirányzat kevés a 2002-es 32 milliárdhoz, valamint a 2003-as 22 milliárdhoz képes. Ezen a területen az EU-s pályázati kiegészítés jelenthet majd megoldást.

A fórumon jelenlévő vállalkozók az M3-as út építésének kapcsán kifejtették: azzal együtt a zsúfoltabbnak tartott M1-es és 85-ös utak fejlesztését is szükségesnek és célszerűnek tartják.

A továbbiakban a magyar szakképzett munkaerő érezhető, és a befektetőket elriasztó hiányáról, a hazai szakképzés lehetőségeiről szóltak, továbbá az adótörvény és az új áfa rendelkezések hatását bírálták a jelenlévők, azért, mert mint elhangzott: ez utóbbi elsősorban a kisvállalkozókat sújtja.

tsz