CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. február 12., csütörtök 19:45


A nagycenki Széchenyi Kulturális Örökség turisztikai hasznosítása

A megyei képviselőtestület február 20-i ülésén tárgyalja

A nagycenki Széchenyi Kulturális Örökség turisztikai hasznosítása

    A megyei képviselőtestület február 20-i ülésén összesen 13 témát tárgyal. Ezek között, 4. napirendi pontként a ”nagycenki Széchenyi Kulturális Örökség turisztikai hasznosítási tanulmánya” szerepel.
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a megyei képviselő-testület felhatalmazása alapján a Széchenyi Terv Turizmusfejlesztési Pályázat keretében pályázott a nagycenki Széchenyi Kulturális Örökség turisztikai hasznosítási tanulmány elkészíttetésére. A sikeres pályázat eredményeként a megyei önkormányzat, támogatási szerződés alapján 1.200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyhez a megyei közgyűlés 1.200 ezer forint önerőt biztosított.
    A tanulmány elkészítésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattól a Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Idegenforgalmi Tanszékének szakértői kaptak megbízást.
    A megbízás alapján a tanulmány szerzői a Nagycenki Széchenyi kulturális örökség turisztikai hasznosítási programja megvalósításával, térségi és országos vonzerővé fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiket állítottak össze, illetve jelzik a tanulmányban a fejlesztéssel – elsősorban a témaparkok fejlesztésével - kapcsolatosan megfontolásra javasolt, gazdasági vonatkozású témaköröket is.
    A tanulmány számos megvalósíthatósági tanulmánynak alapjául szolgálhat, jó néhány olyan gondolatot tartalmaz, amelyek beillesztése egy ilyen dokumentumba majdan szükséges. Függelék formájában beépítésre került számos olyan gondolat, melyek a témaparkok nemzetközi viszonylatban megvalósult fejlesztése során már levonható tanulságokat, az esetleges kockázati tényezőket, ill. az ez irányú fejlesztésekkel kapcsolatban összegzésként megadható – gazdasági - szempontrendszert tárgyalják.
    Az anyag széleskörű szakmai egyeztetés alapján került véglegesítésre, melyről a képviselők a február 20-i ülésen kapnak tájékoztatást.
    (A tanulmány teljes terjedelmében megtekinthető a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Hivatal Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztályán.)
P.Z.