CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. február 13., péntek 11:06


Nyugat-Pannónia brüsszeli bemutatkozása

Nyugat-Pannónia brüsszeli bemutatkozása

    Brüsszelben, az Európai Parlamentben tegnap délután megnyílt a Nyugat-Pannon Eurégió értékeit és eredményeit bemutató kiállítás, a megnyitón közel kétszázan: uniós politikusok, valamint a brüsszeli hivatalok vezető munkatársai vettek részt.
    A kétnapos, február 11-12én zajló eurégiós bemutatkozás a Régiók Bizottsága ülésének időpontjával egy időben zajlik. Az Eurégió West-Nyugat-Pannónia (azaz a három Nyugat-dunántúli megye: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, valamint Burgenland) képviseletében magas szintű politikai delegáció látogatott Brüsszelbe.
    A delegáció tagjai részt vettek a Régiók Bizottságának plenáris ülésén is, a küldöttség vezetőit fogadta Sir Albert Bore, a Régiók Bizottsága leköszönő elnöke, valamint a Régiók Bizottsága új elnökének, Peter Straubnak a kabinetfőnöke is.

    A találkozón bejelentették, hogy Peter Straub első hivatalos látogatására február 25-én, Budapesten kerül sor, a magyar fővárosban a Régiók Bizottságába delegált magyar képviselőkkel találkozik a brüsszeli hivatal vezetője.
    A magyar delegációval folyatott megbeszélésen elhangzott: a Régiók Bizottsága megkapja a jogot hogy az Európai Bírósághoz forduljon, ha tagok a szubszidiaritás elvét megsértik, azaz ha unió intézményei, illetve különleges esetben a tagállamok nem azon a lehető legalacsonyabb szinten hoznak döntet, ahol már rendelkezésre állnak a megfelelő információk.
    A leköszönő elnök Albert Bore hangsúlyozta, ahhoz, hogy 2007-től önálló regionális operatív programokat indítsanak a régiók szükséges a tagállamok decentralizáció iránti elkötelezettsége.
    A megbeszélésen elhangzott: a Régiók Bizottsága is támogatja az Európai Bizottság keddi, a 2007-2013-as pénzügyi időszakra szóló költségvetési javaslatát, amelynek kiadási oldala alaposan meghaladja nem csak a jelenlegiét, de a takarékoskodni akaró államok által követelt egyszázalékos küszöböt is. A 2007-re tervezett büdzsé kiadási oldala az Unió "nemzeti" összjövedelmének 1,15 százaléka lenne, 2008-ban 1,23 százalékra ugrana, majd ebben a tartományban ingadozna tovább, 1,15 százalékon zárva 2013-ban. 2007 és 2013 között folyamatosan növekednének a szegény régiók felzárkóztatására szánt támogatások, évi 76,8 milliárd eurót érve el az időszak végén. Mivel a költségvetés jóváhagyásához valamennyi tagállam jóváhagyása szükséges, a vita várhatóan igen heves lesz. A gazdag tagállamok ellenzik a büdzsé ilyen mérvű felduzzasztását, míg a szegényebbek ragaszkodni fognak támogatásaikhoz.

    Közel 400-an vettek részt azon a fogadáson melyet Markó Péter, a Nyugat-dunántúli delegáció vezetője és Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök közösen adtak a Concert Noble-ban, nagy sikere volt az est folyamán a Győri Balett illetve a Grencsó Kollektíva előadásának.

K.E.