CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. február 16., hétfő 22:50


Lapszemle 2004. februr 16.

Azonostottk az eddigi legtvolabbi galaxist
www.mti.hu
Seattle, 2004. februr 16. (MTI) - Minden eddig ismertnl tvolabbi galaxist azonostott egy nemzetkzi csillagszcsoort. A szenzcit vasrnap egy seattle-i tudomnyos tancskozson jelentettk be. A Hubble rteleszkp ltal kzvettett felvtelek hitelessgt a hawaii Keck obszervatrium is megerstette. A galaxisrl szlelt fnyt a tvoli csillagrendszer mg "ifjkorban", alig 750 milli vesen bocstotta ki, s tbb mint 13 millird fnyvnyi tvolsgot tett meg a Fldig.

    Jean-Paul Kneib, a csoport vezetjnek elmondsa szerint a felfedezett csillagrendszer rendkvli halvny, ezrt tvolsgnak ellenrzse klnleges kihvst jelent az asztronmusoknak.

    A megfigyelst az Abell 2218 galaxishalmaz ltal ltrejtt termszetes nagythats tette lehetv. Korbban risi tvolsga miatt nem lehetett szlelni. Ezt a nagythatst elszr Albert Einstein rta le ltalnos relativitselmletben, majd 1919-ben egy napfogyatkozs sorn ellenrizte s gravitcis lencsehatsnak nevezte el, amely megkettzi a fnyforrs ltal produklt kpet. A galaxishalmaz 25-szrsre nagytotta az ismeretlen csillagrendszer fnyt.

    Richard Ellis, a felfedezsrl ksztett tanulmny trsszerzje szerint e felfedezs segt jobban megrteni a vilgegyetem fiatalsgt, amelyet stt kornak neveznek. E kifejezssel, amelyet Sir Martin Rees brit csillagsz tallt ki, az gynevezett srobbans (Big Bang) utni els egymillird vet jellik, amelynek idejn az univerzum felteheten nem volt ms, mint stt anyagok s gzok keveredse, s ez elzte meg a csillagok kpzdst. A csillagszok kztt vita folyik ennek az idszaknak a tartamrl, s prbljk megfejteni azokat a kozmikus esemnyeket, amelyek a stt kor vgt s a mai csillagrendszerek szletst jelentettk.SMS-sel a nmet bnzs ellen
www.radio.hu
A trvnytisztel nmet llampolgr a jvben szveges zenetben is kommuniklhat a rendrsggel, s segtheti a bnldzk munkjt, jelentette be Otto Schily belgyminiszter.
 
Az SMS felbecslhetetlen rtk segtsget jelenthet az eltnt szemlyek, klnsen a gyerekek felkutatsban, fogalmazott Schily kzlemnyben. Termszetesen a civilek informciikkal segthetik a rendrket szktt vagy krztt bnzk felkutatsban is.

A miniszter nyilatkozata nem halasztotta el hangslyozni, hogy a szolgltats a maga nemben az els a vilgon. A rendrk szveges zenetben krnek segtsget a programba elzleg jelentkezett civilektl. Bizonyos szakmk kpviselire, pl. a taxisofrkre, s a kzlekedsi dolgozkra klnsen szmtanak. A programot 2002 szeptemberben 11 nmet rendrkapitnysg hatskrben mr teszteltk. S. GFaludy Gyrgy Eurpja
www.nol.hu
Szerz: Sz. L.
/Gerends Pter s Faludy Gyrgy (kp: Npszabadsg Szab Barnabs) /
Nmikpp kibvtve ismt megjelent az eredetileg 1937-ben kiadott Eurpai kltk antolgija, amelyet akkor is, most is Faludy Gyrgy szerkesztett. A ktetrl s a kt korszak Eurpjrl beszlgetett Gerends Pterrel a klt.
 
Ki li tl a XX. szzadot? Taln Lorca, taln Rilke idzte vissza az tven esztendvel ezeltt feltett krdst s vlaszt Faludy Gyrgy, amikor az 1937-ben, a Cserpfalvy kiadnl megjelent antolgia most jraszerkesztett ktett bemutatta a Bank Center Joy ttermben sszegylekezett kznsgnek.

Ki li tl a XXI. szzadot? s a vlaszban nem titkolta pesszimizmust. Kezd megsznni az irodalom, olvasatlan marad a szpirodalom nzett krl agglyosan a Szalky Galria ltal rendezett tallkoz kznsgn. Biztatst remlt s kapott Faludy ettl a kznsgtl, s innentl kezdve mg a tragdik felidzst is thatotta nmi der, optimizmus.

Az eredeti antolgia megjelensi krlmnyeit Gerends Pterrel egytt idztk vissza. Cserpfalvy Imre Horvth Bla s Jzsef Attila mellett Faludy Gyrgyt krte fel, hogy szerkesszk meg kzsen a ktetet. Horvth Bla vidkre utazott, Jzsef Attila a vonat al vetette magt. Helybe Cs. Szab Lszl lpett volna, ha nem htrl meg. Vgl Faludyra maradt a munka.

Hogy miben klnbzik a kt korszak vilga, Eurpja, arrl szmos pldt idzett az ids mester. Szletsekor a vilg npessge mindssze ktmillird volt. Jelenleg htmillirdan lnk a fldn, s ha ez a trend folytatdik, 30-40 v mlva akr 25 millirdan is lehetnk. Ngyvesen azt hallotta az utcn kiabl emberektl, hogy Veszszen a kutya Szerbia! Egy negyed szzaddal ksbb amerikai katonaknt harcolt a ncik ellen. Ma remnykedve figyeli, miknt igyekeznek sszeilleszteni a sztforgcsolt Eurpt. Az idutazs kzben felidzte sajt trtneteit, amelyek jelents rsze apr lbjegyzetknt illeszkedik a mgttnk hagyott vszzad trtnelmhez. Gyermekkori nyaralsok Sifokon, kalandozsok Eurpa vrosaiban s Eurpa irodalmban. Majd a hbor, s utna Recsk. A remnyt ott sem adta fl. Amikor arra krtk a trsai, hogy mondjon valami biztatt, kapsbl odavgta: Sztlin meg fog dgleni. Mire ez bekvetkezett, Faludyra mr vrt a szmzets.

Mindig, mindenhol rt, olvasott, fordtott. Adytl Vrsmartyig, Baudelaire-tl Villonig vitte a tarisznyjban s a fejben a verseket. Ma is kapsbl idz nmetl, franciul, angolul. Jtszik s krdez: ki a nagyobb, ki a jelentsebb? A vlasz nem fontos. Miknt kptelensg eldnteni, ki a nagyobb fest: Leonardo vagy Michelangelo, Rembrandt vagy Brueghel. Nem szmt! Az a fontos, hogy megrintsen a szpsg, a harmnia, amire oly nagy szksge volt minden idkben Eurpnak.

Hogy ezt sokszor nem sikerlt megtallni, megrizni, az figyelmeztet napjaink agglyaira is. Nem beszlnk a jvrl! Nem beszlnk npesedsi gondjainkrl, krnyezetnk pusztulsrl. Mindent mindenkor csak a pnzhez, a belthat haszonhoz mrnk. Holott Eurpa nem csupn egy tbb szz millis piac, kereskedelmi dzsungelharc, informcis versenyfuts, hanem a kultrk hatalmas trhza. Ebbl egy kicsi, rtkes darab a 66 esztend utn mai szerzkkel felfrisstve megjelent antolgia, ami ajnlja ekkppen a klt Br nem hiszem, hogy az 1930-as korhoz hasonl idket lnk, mgis gy rzem, hogy nemrg mg remnyked s most mr remnyvesztett kznsgnek vigaszul szolgl.Az uszoda, mint egy grg vza
www.nol.hu Szerz: Pogonyi Lajos
/Kln bejrata volt a nknek (kp: Npszabadsg Bnhalmi Jnos)/
n mg Kodllyal s Ortutay Gyulval egytt sztam a Lukcsban mondja Dvid Katalin Szchenyi-djas mvszettrtnsz.
 
tves koromban, 1928 jniusban jrtam elszr a Lukcsban, amikor mg fal vlasztotta el a ni s a frfimedenct kezdi a beszlgetst Dvid Katalin Szchenyi-djas mvszettrtnsz. Hozzteszi: akkoriban a Lukcs mg csak nyron tartott nyitva. Megcsap bennnket a trtnelem fuvallata, de dbbenetnk csak fokozdik, amikor azt halljuk: Boldizsr Ivnt kisfiknt az desanyja hozta le akkoriban az uszodba.

Nagymammnl nyaraltam, hozott el ide. Az unokatestvrek s a nagynnik voltak a ksrim mondja Dvid. Szemben Boldizsrral, n mr tudtam szni nyugtat meg bennnket. Az szmester egy hatalmas bot vgre kttte r a nebulkat, hogy gy sajttsk el a vz sznn marads fortlyait kapunk bepillantst arrl, hogyan is foglalkozhattak az egykori szpalntkkal a korabeli Szkely vk vagy Szcsi Tamsok.

Azrt tovbbra is ott motoszkl a fejnkben az a bizonyos fal, amely annak idejn nem ppen politikailag korrekt mdon vlasztotta kett a szebbik s az ersebbik nem kpviselit szs kzben. De csak fokozdik izgalmunk. Volt egy napozterasz is, kizrlag hlgyek rszre, akik meztelenl hdoltak az ldott sugaraknak folytatja Dvid Katalin. A teraszt, mivel az uszoda az irgalmas rend volt, egy idre sajnos a papok bezrtk. Kiderlt ugyanis, hogy a Rzsadombrl, ahol most az egykori SZOT Szll romja ll, s mg nem volt ennyire beptve a krnyk, a frfiak gukker segtsgvel kvncsiskodtak. Ennyit az egykori ni-frfi medenct elvlaszt, mr emltett fal hatkonysgrl kapunk hevenyszett gyorsmrleget a hszas-harmincas vek szemforgat prdrijrl. Mg kln bejrata is volt a nknek s a frfiaknak tudjuk meg.

Kodllyal s Ortutay Gyulval sztam egy idben kapunk jabb adalkot a mltbl. A negyvenes vekben mr tlen is kinyitottk a Lukcsot. Addig csak a Rudas volt egsz ven t nyitva a kznp eltt. Azutn csak elbjik a mvszettrtnsz Dvid Katalinbl, mert megtudjuk, hogy a Lukcs az egyetlen uszoda, amelynek Szent Lukcs szemlyben kln vdszentje van. Hiszen a Szent Gellrt frd a hegyrl amgy is ezt a nevet kapta volna. Szent Lukcs orvos volt, akit nem a betegek, hanem az egszsg s a gygyts vdszentjeknt ismernk. Szent Lukcs szobra az uszoda udvari falban lv mlyedsben ll, s mellette ott a bika. Hogy mirt ppen a bika? Azrt, mert az Evanglium szerint Szent Lukcs attribtuma ez az llat volt. Az Evanglium mint Zakaris ldozatrl beszl a fiatal bikrl, amely mg tiszta, s mg nem nemzett utdokat.

ptszetileg milyen a Lukcs? hasznljuk ki egy testhezll krdssel a reggeli szs utn rendelkezsnkre ll rvid idt. Dvid Katalin szerint mondhatjuk, hogy maga az plet szabvny, de vletlenl egy jl sikerlt szabvny. De nem is ez az rdekes mondja. Az uszoda, fleg ha a tbb emelet magassgban lv, most mr koeduklt napozbl nznk le, gy fest, mint egy gynyr grg vza. Ha nyri napfnyben lepillantunk, az uszoda olyan, mint egy csillog, kk tengerszem. Ez akkor nyjtott mg szebb ltvnyt, amikor mg nem voltak bevegezve a medencket krlvev folyosk. Szp, igazi srgk voltak a falak. Egyszeren fensges volt. Amikor a Lukcsot tliestettk, mg akkor sem voltak rgtn beptett ablakok, hanem tblkat hoztak, amelyeket felraktak, ha jtt a hideg tudunk meg jabb rszleteket.

Dvid Katalin reggelente a Falk Miksa utcbl indul, amelynek sarkn az egykori Luxor kvhz, ksbb Paprika csrda llt, s most egy galria tallhat. Ezzel szemben a Lukcs maga az llandsg. A Lukcs mindig is Lukcs marad. Ezt nem lehet tkeresztelni, ez mindig itt s gy lesz nyugtat meg bennnket Dvid Katalin.

Hogy tetszik a feljtott medenck falait bort kk csempeburkolat? vltunk tmt. Nem is gondoltuk, hogy krdsnkkel darzsfszekbe nylunk. Maguk emlkeznek, amikor a Lukcs medencit mg estnknt lemeszeltk? kapunk krdsnkre vlasz helyett jabb krdst. Az gy volt, hogy amikor estnknt az szmester spszavra a frdzk elhagytk a medenct, s leeresztettk a vizet, jttek a gumicsizms frdmunksok, s lemeszeltk a falakat. Ennek a mszfal uszodnak valami csodlatos illata volt mondja Dvid Katalin. Mi magunk mr csupn a Csaszi, ma Komjdi meszelt fal medencire emlkeznk tisztzzuk tudatlansgunk okt. Ez is valami. Engem nem zavar, hogy feljtottk a medencket, s fesztett lett a vztkr. Engem a vz rdekel meg az, hogy a parton legyenek padok, ahol a legfontosabb dolgokat meg lehet beszlni. A medenck partjn magasod, rnyat ad platnokat a testnkkel vdtk, azokat nem hagytuk kivgni, de a hideg viz, vagyis a frfimedence sarkban lv nagy eperfa sajnos ldozatul esett a korszerstsnek tudjuk meg Dvid Katalintl, hogy mi a lnyeg. Amikor lehullott az eper a frl, a vzbl gyorsan kihalsztuk az apr gymlcsket, s ott nyomban megettk. De a kifolybl kis rkok is elmsztak, br akkor mg igazi volt a gygyvz gy Dvid.

Rendszerek jttek-mentek, lehetett zrzavaros a vilg, a Lukcs az llandsgot s a folyamatossgot jelenti. Meg mg mst is. Hogy mit? A hetvenes vekben szakrtje voltam Aczl Gyrgynek a Szent Korona hazahozatalval, illetve elhelyezsvel kapcsolatban mondja Dvid Katalin. Tudtam, Aczl hallani sem akar arrl, hogy a koront a Nemzeti Mzeumban helyezzk el, ahol a trtnelmi kincsek is vannak, a Vrhoz ragaszkodott. Ktsgbeestem, de Aczl megmakacsolta magt. Egyik reggel ppen szom valakikkel, akik arrl faggatnak, hogy hol lesz a korona helye. Mondom nekik, sajnos azt hallom, hogy a Vrban, de ez gy nem lesz j, nekem nem tetszik, nem szeretnm, ha a koronbl Habsburg-kincset csinlnnak egyesek. Hrom nap mlva telefont kapok a minisztrium mzeumi fosztlyrl: A te javaslatod nyert, a Szent Korona helye a Nemzeti Mzeumban lesz, nem akarnak belle Habsburg-kincset csinlni. Nos, ennyit a korabeli nyomsgyakorlsrl, a feed-backrl, azaz a visszacsatolsrl. No meg az informciramlsrl s Dvid Katalin tbbszemlyes pr-munkjrl, amelynek szintn a Lukcs adott helyet. Az uszoda vlemnyforml kzpont is. Ipper Pltl, az egykori 168 ra cm rdimsor alapt-fszerkesztjtl remek fleseket kaptunk.

Naponta fl rt szom, szigor menetrend szerint. Azt szoktam mondani: reggelente tz vet fiatalodom az szstl, estre tz vet s egy napot regszem kapunk gyors idmrleget Dvid Katalintl. Nem is olyan rossz ez az arny, adja Isten, hogy ez gy tartson mg nagyon sokig bcszunk el a Szchenyi-djas mvszettrtnsztl. Kodly is azt mondta nekem mindig, hogy a vz maga a fiatalsg. Meg ht a vz selem tesszk hozz szernyke tudsunkat fitogtatva.Gibson filmjt vdi
www.magyarhirlap.hu
Az amerikai ABC csatornnak adott interjjban Mel Gibson elismerte, hogy filmje nagyon ers eszkzkkel l, m azt tagadta, hogy zsid-ellenes elemei lennnek.

Kpek a filmbl!
 
A Primetime cm kzismert msorban Gibson, aki finanszrozta, rendezte s rszben rta bemutats eltt ll de mr eddig is szmtalan vitt kivlt filmjt, azt mondta, hogy a "Passi" valban felvonultat olyan eleneteket, melyek elijeszthetik a nzket, de mint mondta, "gy rezte, gy tudja bemutatni, milyen hatalmas ldozatot" hozott Jzus.

Ha valaki nem szereti az erszakos jeleneteket, annak nem kell megnznie a filmet, illetve ki is jhet rla, tette hozz.

Szintn vlaszolt az antiszemitizmussal kapcsolatos vdakra. Elmondta, hogy antiszemitnak lenni bn, s nem keresztnyi, mint azt a ppai enciklikk is tbbszr kimondtk.

A msorban megszlalt Abraham Foxman, az amerikai Becsletsrts-ellenes Liga igazgatja. Mint mondta, nem gondolja, hogy Gibson vagy a film antiszermita lenne, ellenben fl, hogy a m alapot adhat, s erstheti a meglv antiszemita rzelmeket.  ReutersMobiltelefon
www.dunatv.hu
Nem csals s nem mts, a hazai krnyezetvdk szerint legkevesebb 70 tonna sly mobiltelefon- akkumultor sorsa vlik bizonytalann azzal, hogy sem a gyrtk, sem a forgalmazk nem gondoskodnak arrl, hogy az elhasznlt kszlkeket szakszeren vonjk ki a forgalombl.

A Krnyezeti Tancsaad Irodk Hlzata a kzelmltban reprezentatv felmrst vgzett arrl, hogy a hazai 7 millis mobilos trsadalom milyen esllyel adhatja le elhasznlt akkumultorait a mrkaboltokban s a viszonteladknl. A 284 megvizsglt boltnak 35 szzalkban nylt erre lehetsg. - Nagyjbl a szakmai becsls alapjn azt llaptottuk meg, hogy krlbell egymilli az a telefonkszlkszm, amely rvidesen lecserlsre kerl. A szakemberek szerint klnsen ennek a szmnak a tkrben elszomort, hogy a legtbb boltban az eladk gy tettek, mintha soha nem is hallottak volna errl a jogszablyrl. - Javasoltk, hogy betonozzuk be, vagy nejlonszatyorba rakjuk a tbbi hulladk kz. dt kivtelnek szmtott az a Damjanics utcai mobiltelefon szervz, ahol ha valaki j kszlket vsrol, gondoskodnak az elhasznlt kszlkrl, st jabb terveik is vannak. - Folyamatosan van egy cggel trgyals, hogy kihelyezzen ide akkumultorgyjt ldkat s azt szeretnnk, hogy ne az utcn heverjenek a rossz akkumultorok, hanem korszeren legyenek trolva. A vizsglat kszti megfelel gyjtednyt csak a boltok 8 szzalkban talltak.sszellt az erdlyi magyar tvt ltrehozk nvsora - RMDSZ: Az egyhzak nem maradtak ki a kuratriumbl
http://www.hhrf.org/szabadsag/szamok.htm

Kudarcra van tlve az erdlyi magyar trtnelmi egyhzak egyezkedsi ksrlete arra vonatkozan, hogy megfelel arnyban vegyenek rszt az erdlyi tvt mukdtet alaptvnyban. Nagy Zsolt az erdlyi tvt mukdtet Janovics Jen Alaptvny elnke, aki egyben az RMDSZ nkormnyzatokrt felels gyvezet alelnke, a Szabadsg krdsre elmondta, hogy az egyhzak nem maradtak ki a kuratriumbl, hiszen Jakab Gbor rmai katolikus ppai kpln s Vetsi Lszl szrvnymisszii lelkipsztor tagjai a testletnek

Az alaptvny ltrehozi ltal a szerkesztsgnkbe eljuttatott kzlemny szerint Janovics Jen munkssga a magyar kultra egyik meghatroz rtke. Janovics egyebek kztt az erdlyi magyar mozgkp-gyrts jelents formlja volt. E szellemisg jegyben ltestettk az alaptk a Janovics Jen Alaptvnyt, amely az erdlyi magyar televzi ltrehozsra s mukdsnek biztostsra hivatott. Az alaptvny ltrehozi: Csp Sndor, a Magyar jsgrk Romniai Egyesletnek elnke, Glfalvi Zsolt, a Romn Televzi Igazgat Tancsnak tagja, a Romniai Magyar PEN Club elnke, GsprikAttila, az Orszgos Audiovizulis Tancs alelnke, Mark Bla, az RMDSZ elnke s Takcs Csaba, az RMDSZ gyvezet elnke.

Az alaptvny vezetst a kuratrium ltja el, ennek feladata az erdlyi magyar televzira vonatkoz elvi, stratgiai dntsek meghozatala.

A kuratriumi tagjai: Bres Andrs filozfus, a marosvsrhelyi Sznmuvszeti Egyetem rektora, Br Zoltn szociolgus, a Kulturlis Antropolgia Muhely vezetje, Hathzi Andrs sznmuvsz, Jakab Gbor rmai katolikus lelksz, a Keresztny Sz havilap fszerkesztje, Kovcs Andrs Ferenc klt, Marosi Barna r, Mrton rpd RMDSZ-kpvisel, Nagy gnes kzgazdsz, a Romn Nemzeti Bank igazgattancsnak tagja, Nagy Zsolt az RMDSZ gyvezet alelnke, Tibori Szab Zoltn jsgr, Varga Gbor, az Orszgos Szabadalmi Hivatal elnke, Vetsi Lszl reformtus lelksz, a Duna Televzi kuratriumnak tagja, Ungvri Zrnyi Imre filozfus, egyetemi adjunktus. A kuratrium elnki tisztsgre az alaptk Nagy Zsoltot neveztk ki.

A kuratrium szakmai dntseinek elksztst szakmai tancsad testlet segti, amelynek tagjai: Barabsi Gyz, a Videoklip Stdi igazgatja, Baranyi Lszl televzis szerkeszt, Bardcz Sndor a Romn Televzi Kolozsvri Terleti Stdija ltal sugrzott magyar ads fszerkesztje, Bartha Csaba, a Romn Televzi Temesvri Terleti Stdijnak szerkesztsgi vezetje, Kacs Sndor, a Romn Televzi bukaresti magyar adsnak fszerkesztje, Kdr Melinda televzis szerkeszt, Maksay gnes televzis szerkeszt, Szkedi Ferenc a Csk Televzi fszerkesztje, Marius Tabacu, a Videopontes Stdi igazgatja, valamint Xantus Gbor filmrendez. A kuratrium szksg szerint tovbbi tagokat kr fel a szakmai tancsad testletben val rszvtelre.

Mint ismeretes, az erdlyi magyar trtnelmi egyhzak vezeti azt ignyeltk, hogy a magyar kormny tmogatsval ltrehozand erdlyi magyar televzit mukdtet alaptvny kuratriumban megfelel arnyban vegyenek rszt. Pap Gza, az Erdlyi Magyar Reformtus Egyhzkerlet pspke a Szabadsgnak korbban elmondta, hogy az erdlyi tv gyben is a Sapientia-modellt tartank legmegfelelbbnek, amelyben az egyhzak elljri ltal alkotott alaptk testlete vt joggal rendelkezik a Sapientia Alaptvnyt mukdtet kuratrium felett.

Borbly Tams