CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. február 18., szerda 21:15


Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör - több mint 15 éve működik

 Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör - több mint 15 éve működik

    Megtartotta éves közgyűlését a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör. A 124 fizető tagot számláló táraság 68 tagja volt jelen a GySEV-palotában tartott közgyűlésen, amelyen Krisch Aladár elnök számolt be a múlt évben tartott rendezvények között a húsz városi sétáról, távolabbi helyekre tett kilenc kirándulásról, amelyeken jelentős taglétszám vett részt. Az ülésen megemlékeztek Metzl Jánosról, az 2003-ban elhunyt korábbi elnökről.
 

Krisch Aladár beszámolója: 

    A Corvinus Kör 1987. december 11-én alakult meg Sopronban, abban az évben, amikor Bécsújhely – a Mátyás király serege által megszállt város – az 500 éves évfordulóját ünnepelte. A Bécsújhelyen tartott Corvinus Napokon, ahol sok magyar vett részt, barátságok is kötődtek, ami alapjául szolgált annak, hogy 1988. március 4-én Bécsújhelyen is megalakuljon a Corvinus Kreis. A két kör fő tevékenysége a határmenti kapcsolatok ápolása, gyarapítása volt, több közös túrát, kirándulást, kerékpártúrákat szerveztek.
    Ezekben az években a Corvinus Kör tagjának lenni azt is jelentette, hogy évente több alkalommal utazzanak Ausztriába.
,, Az ezredfordulóra a Kör magára maradt" írja a 2002. évi jubileumi beszámolójában Krisch Aladár, akkori titkár, aki a továbbiakban beszámol arról is, hogy a kör rendszeres programjai között a nyári hónapokat kivéve rendszeres, előadásokkal kitöltött klubnapok is szerepeltek, és a tagság szép létszámmal képviseltették magukat a vároi rendezvényeken.

    A tavalyi tevékenységről szóló, továbbá a kör pénzügyi beszámolóját követően az idei évi programtervet is ismertették az ülés résztvevőivel, amelyek között a havonkénti klubnapokon művészettörténeti, irodalmi, régészeti témájú előadások, közgyűjtemények megtekintése szerepel, továbbá a Dunántúl és Burgenland több települését célul kijelölő túra- és kirándulás-program. A Corvinus Kör tevékenységének költségeit a tagdíjakból fedezi.

    A 15. éves jubileumát követően a soproni Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör múlt év végén a kör másfél évtizedes tevékenységét összefoglaló füzetet adott ki. A kiadvány a kezdetektől tartalmazza – többnyire a Soproni Szemlében megjelent – éves beszámolókat, ünnepi alkalmakkor kiadott emléklapok másolatát, és emlékezik a 84 éves korában elhunyt Metzl Jánosra.
 

Dr. Kárpáti György 

    A kögyűlést követően a résztvevők megtekintették Dr. Kárpáti György Sopron című filmjét.

A kör tevékenysége után érdeklődők a jubileumi kiadványhoz a kör Várkerület 19. szám alatti székhelyén juthatnak hozzá, információkat a 99/506-065-os telefonszámon kérhetnek.

T.É.