CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2004. február 18., szerda 22:02


Határokon átnyúló kooperáció Burgenland – Magyarország

"Határokon átnyúló kooperáció Burgenland – Magyarország" - Eisenstadt

    Az Európai Unió “Együtt Európa Fejlődéséért” nevű programja keretében, az osztrák és a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kamaráinak szervezésében lehetőség nyílt az osztrák és a magyar vállalkozók találkozójára Kismartonban (Eisnstadt). A rendezvény mindkét oldalon nagy érdeklődést váltott ki, a hatalmas díszterem zsúfolásig megtelt vendégekkel.
    Mag. Peter Wrann köszöntötte az egybegyűlteket, majd rámutatott arra, hogy 2004 májusával új fejezet kezdődik a két ország kapcsolatában. Egyszerűbbé válik a kereskedelem a határok megszűnésével, de vajon elegendő-e ez egy jobb kapcsolatrendszer kiépüléséhez. Konkurenciát vagy új partneri kapcsolatokat látnak egymásban a határ két oldalán élő vállalkozók? Továbbra is problémát okozhatnak a nyelvi korlátok és a piaci ismeretek, kapcsolatok hiánya. A rendezvény a partnerkereséshez próbált gyakorlati segítséget adni.

    Dr. Kláta Kotai-Szarka, aki több éve Ausztriában él és dolgozik mint tanácsadó, tapasztalatait összegezve kihangsúlyozta, hogy az embereken, a minőségi, megbízható és kitartó munkán múlik a vállalkozások sikeressége.
    Ezután a résztvevőket hat csoportokra osztották: Építőipar, faipar, kereskedelem, számítástechnika, gáz/víz/villany/fűtés valamint az italokkal foglalkozókra.
    Kiscsoportos foglalkozás keretében, moderátorok segítségével lehetőség nyílt a résztvevők bemutatkozására, négyszemközti beszélgetésekre és potenciális partnerek keresésére.
    A több mint két órán át tartó, igen gyümölcsöző megbeszélések után a résztvevők újra összegyűltek, ahol a moderátorok értékelték a munkák.
    Majd interjú következett két sikeres osztrák vállalkozóval, akik több éve dolgoznak Magyarországon Weninger /Horitschon és Radel & Hahn /Mattersburg cégek képviseletében.
    A nagyon sikeres találkozót állófogadás zárta.

L.E.



Kapcsolódó oldal:

A Burgenlandi Gazdasági Kamara weblapja:
http://portal.wko.at/