CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. február 20., péntek 11:15


Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése- megyei költségvetési számadatokról és tendenciákról- Oktatás-nevelés: szaktanácsadói találkozó

A megyei önkormányzat hírei

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése
Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2004. február 20-án (pénteken) tartja ülését a Megyei Önkormányzati Hivatal földszinti tanácstermében (Győr, Árpád út 32.).
    Napirend előtt elhangzik a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló beszámoló, továbbá tájékoztató a két ülés közötti fontosabb eseményekről.
    A napirenden – többek között – A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2004. évi költségvetésének első fordulós tárgyalása, A tervezett, a Győrt északról elkerülő út térségi összefüggései, különös tekintettel a szigetközi településekre, A megyei önkormányzat közoktatási minőségirányítási programjának elfogadása, A Nagycenki Széchenyi Kulturális Örökség turisztikai hasznosítási tanulmánya.

Költségvetési számadatok és tendenciák
    A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a megyei  közgyűlést megelőzően sajtóbeszélgetésen tájékoztatták a médiát a legfontosabb és legtöbb kérdést indikáló közgyűlési napirendek között a 2004. évi költségvetés első fordulós tárgyalásáról.
    Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: nem csak a számadatokat, hanem elsősorban a tendenciát tartja aggasztónak. A rendszerváltás óta eltelt közel másfél évtized alatt nem kényszerült hitelfelvételre a megyei önkormányzat, ami idén nem lesz kikerülhető, így a működés fedezetére várhatóan 263 milliós hitelt kell felvennie. A megyei büdzsé főösszege 17,5 milliárd, melynek közel 9 milliárdnyi részét a megyei kórház költségvetése visz el.
    Újságírói kérdésre a tisztségviselők elmondták, hogy az állami támogatások a – központilag jelezett 6 százalékos infláció ellenére – csupán 2,25 százalékkal emelkednek. Így komoly megszorítások mellett béremelésekre sincs fedezet.
    A lassan válsághelyzetnek minősülő állapot megoldásának kezelését szolgálja, hogy az intézményi átvilágítások után 7 intézményt érintően 26 fő elbocsátására kerül sor 2004. május 1-jétől.
    Szakács Imre arról is tájékoztatott, hogy terv szerint március 4-én, a költségvetés második fordulós tárgyalásán elfogadásra kerül a megyei büdzsé.
 
    Szaktanácsadói találkozó
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében szaktanácsadói találkozót tartottak 2004. február 18-án a megyei önkormányzat dísztermében.
    A résztvevőket Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Az alelnök kiemelte: a megyei önkormányzat különösen fontosnak tartja, hogy a megye
összes oktatási-nevelési intézetébe eljuttassák a pedagógiai információkat. Duplájára emelték a szaktanácsadók megbízási díját, ez is mutatja, hogy a szaktanácsadóknak ezt a fontos munkáját nem csak szavakban becsülik meg.
    A Környei László (MEPI igazgató) által vezetette rendezvényen szó esett még az elkövetkezendő feladatokról, a finanszírozásról és az elvárásokról.
P. Z.