CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. február 23., hétfő 18:34


Agrárdemonstráció Győr-Moson-Sopronban

Körülbelül ezer gazda érkezett mezőgazdasági járművével az osztrák-magyar határ melletti Kópházára

Agrárdemonstráció
Győr-Moson-Sopronban

    Jól szervezetten, fegyelmezetten zajlott hétfőn a Győr Megyei Gazdakörök felvonulása a 85-ös főúton. A Győrt Sopronnal összekötő útszakaszon a mezőgazdasági gépek konvojához Vas, Veszprém és Fejér megyéből egyaránt csatlakoztak kis- és nagyvállalkozók, akik az osztrák határ melletti Kópházán nagygyűlést tartottak.
    Körülbelül ezer gazda érkezett mezőgazdasági járművével az osztrák-magyar határ melletti Kópházára, hogy nagygyűlésen hívják fel a figyelmet a mezőgazdaság valamennyi ágazatát érintő legszorítóbb gondokra. Oláh Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök alelnöke a Cyberpress-nek elmondta: “Minden gazda ugyanabban a cipőben jár és aki hitelt vett fel, az ma akár lakását, földjét is elveszítheti.”
    A gazdálkodók a törvényben garantált tisztességes megélhetést várják a földművelésügyi tárcától - hangzott el a fórumon. Követelik az elmaradt támogatások kifizetését, agrárpiaci szabályozást, megfelelő hitelkonstrukció működtetését, valamint olyan intézményrendszer kiépítését, amely lehetővé teszi az úniós támogatások elnyerését.
    Jakab István, a gazdakörök országos elnöke úgy fogalmazott: “Nem lehet családok százezreit arra kényszeríteni, hogy veszteséget termeljenek és csődhelyzetbe kerüljenek, amikor az ő versenyképességüknek a javítása lenne valamennyi magyar állampolgár érdeke.” A termelők úgy látják: ha tönkremennek, a városi lakosság fizeti meg a magas élelmiszerárakat. A gazdák eltökéltek; addig folytatják a megmozdulásokat, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket.

Tóth Anita Lilla