CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. február 24., kedd 20:14


Az MSZP jogi kabinetje vezetőjének sajtótájékoztatója

'A durcás kisgyerektől a bűncselekmény elkövetőig avagy ellenzéki karrier FIDESZ-módra'-címmel

"A durcás kisgyerektől a bűncselekmény elkövetőig avagy ellenzéki karrier FIDESZ-módra"

Bertha Árpád, az MSZP jogi kabinetjének vezetője a három, a FIDESZ-frakció megnyilvánulásával kapcsolatos kifogásának adott hangot a Városháza díszterme előterében tartott mai sajtótájékoztatóján, sajátos, ,A durcás kisgyerektől a bűncselekmény elkövetőig avagy ellenzéki karrier FIDESZ-módra-történet" formájában.

A politikus ismertette, hogy ,,Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója fenyegető levelet kapott a FIDESZ frakció vezetőitől", amelyben a Serház 800.000,- Ft-os havi bérleti díjának okán az ügyvezető igazgató részére a hűtlen kezelés vádját helyezik kilátásba.
Bertha Árpád elmondta: közismert, hogy a Serház sörözőre vételi ajánlat érkezett egy neves helyi vendéglátóipari vállalkozótól, aki az ajánlatra kapott kedvezőtlen választ követően ,,üzenget, vagdalkozik, vádaskodik, fenyeget", ,, durcás kisgyerekként" viselkedik.

A továbbiakban Bertha Árpád nehezményezte, és több szempontból is jogi kérdésnek minősítette, hogy Abdai Géza, a Vagyonnyilatkozatokat Kezelő és Ellenőrző Bizottság társelnöke kijelentése szerint: ,,frakciója tagjai nem járulnak hozzá, hogy vagyonnyilatkozataik a sajtóban megjelenjenek."
Bertha Árpád, idézte a vonatkozó jogszabályokat, továbbá az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalását, kijelentve: ,,az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának tartalma a személyes azonosító adatok kivételével közérdekű és nyilvános." Továbbá ,,a média feladata valamennyi közérdekű kérdésről információk, eszmék, és gondolatok, közlés, ugyanakkor a társadalom tagjainak, is joga, hogy hozzájussanak ezekhez."
- A közszereplés nem kötelező, de a képviselőknek magukat a törvényeknek alávetni igen. - jelentette ki Bertha Árpád, aki ,,alkotmányos jogtiprásnak" minősítette az esetet.
Harmadikként egy, szerinte a BTK-ban a ,,közmegbízatás felhasználásával elkövetett levéltitok megsértésének" vétségeként megjelölt, a FIDESZ frakcióhoz tartozó két képviselő által elkövetett magatartást ismertetett, amely során, mint mondta: ,,a polgármester úr titkárságán magukhoz vették a SOTAV ügyvezetői pályázatára beérkezett pályázati zárt borítékokat, és nem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy a leveleket a pályázók Walter Dezső polgármester úrnak címezték, felbontották és elolvasták azokat."
Bertha Árpád úgy vélte nem elsősorban a polgármester, hanem a pályázók jogai sérültek ezzel, annak ellenére, hogy a polgármester ,,nem tesz büntető feljelentést".

T.É.