CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. február 25., szerda 00:53


A Vásárhelyi terv

A Vásárhelyi terv


Gyakorlatilag eddig két tározó engedélyezési tervei vannak folyamatban: a Cigándnál, és a Tiszaroffnál megépítendőé.

    A Vásárhelyi terv ismertetése volt a témája a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete az Árvízvédelmei és Belvízvédelmi Szakosztállyal közösen rendezett februári előadóülésének, amelynek előadója Rosza Péter a VIZITERV Consult Kft. munkatársa volt.


Rosza Péter, VIZITERV ConsultKft.

    A Tisza-völgyi árapasztó rendszer kialakítás és a tiszai meder vízszállító képeségeinek javítása céljából meghirdetett Vásárhelyi terv öt tenderből áll. Szükségessége az 1999-e árvíz után fogalmazódott meg, és arra kényszerítette a szakembereket hogy az 1997-ben beindított árvízvédelmi strtégiát megváltoztassák. A védvonalak fejlesztése mellett új elemként jelent meg az árvízi tározók létrehozásának feladata. A 2001. március 6-i Tarpa és Tivadar közötti, két helyen bekövetkezett töltésszakadás az építkezést halaszthatatlanná tette.
    A folyónkénti fővédvonal hosszainak értékeiből egyértelműen megállapíható volt, hogy a töltések fele sem volt az előírtak szerinti magas, az előadó hangsúlyozta: a Vásárhelyi terv tulajdonképpen a kiépítetlen töltések munkálatainak folytatását és befejezését jelenti az 1976-ban előírt méretre.

    A projekt célja a nagyvízi meder vízszállító képességének javítása, és a hazai ártéren kiépítendő árapasztó tározásos rendszer megvalósításával, úgy, hogy a kataztrófákkal fenyegető árvizek árapasztása együttjárjon az árkár szabályozott vízkivezetéssel történő redukálásával.
    A hazai ártéren kívül szükséges lenne Szlovákia, Ukrajna és Románia együttműködése is, viszont miután 3 felvízi országról van szó, egyértelmű, hogy a megfelelő védelem megteremtése elsősorban Magyarország érdeke, amit az érdekeltek tudnak, és próbálnak kihasználni.
    2001-ben elkészült a Vásárhelyi terv 10 tározási helyet meghatározó műszaki koncepiója, amely a 2002-es átdolgozását követően – a szélesebb körű egyeztetések következtében, minden szempontból alkalmas helyek meghatározása folytán – 30 lehetséges helyet jelölt ki, amelyek közül végül is 10-14 -et választottak ki 1,5 milliárd víz térfogat árvisszatartási igénynek megfelelően.
    A kielégítendő igények – a hidraulikai jellemők, a gazdaságosság, a természetvédelmi szempontok teljesülése, a társadalmi elfogadottság mértéke – teljesülése szerint a 2003-as tanulmány 11 tározót választott ki, mintegy 5-700 millió köbmétert kitevő össztérfogattal. A 2007-ig tartó első ütemben 16 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből az idei évben 8 milliárdot irányoztak elő a projektre, egyelőre megnevesítés nélkül.
    A két legkritikusabb – Felső-Tisza, Közép-Tisza szakaszon a sürgős, mintegy 60 cm-es vízszintcsökkentési igényt kielégítő hatást a kiválasztott 11 közül a 4-6 legkedvezőbb megvalósításával kellene elérni, ami úgy lehetéges, hogy a tározók árvízvédelmi hatása, hozzávetőlegesen összeadódik, tehát 4 felső-tiszai tározóval 60-70 cm-es szintcsökkentést érhető el.
    Gyakorlatilag eddig két tározó engedélyezési tervei vannak folyamatban: a Cigándnál, és a Tiszaroffnál megépítendőé.
     A fajlagos költség szempontjából egyébként a legkedvezőtlenebbnek ítélt cigándi tározó engedélyezési terve, elsőkként, április 30-ra elkészül, aminek elsősorban financiális okai vannak, abban az értelemben, hogy egy másik beruházással összefüggően, EU-s pályázati pénzek felhasználását teszi lehetővé.

    A továbbiakban az előadó a hullámtéri beavatkozásokat ismertette, amelyek keretében részint árvízi sávot kell létrehozni, részint a nyárigátak fennmaradása, áthelyezése, vagy megszüntetése problémáját kell megoldani, továbbá az övzátonyok, a folyószabályozási beavatkozások, és a fővédvonalak esetleges módosítása is megtörténhet a hullámtéri beavatkozások során. A hullámtéri területhasználat is változik, ami az elfogadottság mértékét befolyásolja, hiszen művelési ágat, esetleg tuljdonos-szerkeztváltozást is jelenthet.

    Rosza Péter arról is szólt, hogy a hidraulikai hatások értékelése modellszámítások elemzésére épült, bár a hatások nagyban függnek az éppen adott árvízi helyzettől.
       Egyébként a tájgazdálkodási koncepió megvalósítását is biztosító támogatási rendszer még kidolgozatlan, a jogi háttér hiányzik, holott több helyen a gazdák  együttműködőek lennének.
    A 30-40 évente jelentkező árvízek mellett, a tározó  100 évente telik meg, ezért a rendszeres tározás üzemeltetési feltételeinek is ennek megfelelőnek kell lennie, például a víz mozgása biztosított kell hogy legyen.

    A Vásárhelyi terv továbbfejlesztését befolyásolja az, hogy az abban érdekelteknek is menet közben kellett szembesülniük azzal a tényel, hogy az árvízvédelmi érdekek nem azonosak a természetvédelmiekkel; további szempontok figyelembevétele mellett több, a tározókat övező tévhit is nehezítette a társadalmi elfogadottságukat,.a hatóságokon kívül közel 100 civil szervezet is véleményt nyílvánított a kérdésben A cég tervezői eddig 210-nél több egyeztetésen, tárgyaláson vettek részt, s hogy a szakma, a Vásárhelyi terv több elemével nem ért egyet, mi sem bizonyítja jobban, mint az előadáson elhangzott, éles kritikai észrevételek, amelyek elsősorban a modellszámításokra vonatkoztak.

T.É.
A Tisza-völgy árapasztórendszer térképét a VIZITERV Consult Kft. készítette