CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2004. február 27., péntek 23:13


Lackner Kristóf-díj: ,,Azért vagyok, hogy használjak'

Lackner Kristóf-díj: ,,Azért vagyok, hogy használjak"

Az első Lackner-díjat Berényi Jánosnak, a GySEV volt elnök-vezérigazgatójának ítélte oda a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara

    Szokatlan helyen, szokatlan időben, és szokatlan napirenddel zajlott a mai kamarai elnökségi ülés a Perkovátz-házban, amelyen Dr. Berényi János, a GySEV volt elnök-vezérigazgatójának ünnepélyes keretek között adták át a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara Lackner Kristóf-díját.
    A kamara által első ízben adományozott kitüntetést Horváth Vilmos, a kamara elnöke sajtótájékoztató keretében adta át.

Dr. Józan Tibor GySEV Vasútigazgató, volt kamarai elnök, Berényi János, Horváth Vilmos a soproni kamara elnöke

    Horváth Vilmos köszöntő beszédében elmondta: a 2000-ben önállóvá vált városi kamara 2003 szeptemberében döntött a régiós érvényességű, Lackner Kristóf-díj alapításáról, felismerve a Sopronért és a régióért maradandót alkotóknak a gazdasági élet területén kifejtett munkáját.
    A 2000-ben önállóvá vált soproni kamara, – amely 1850-es alapításával Magyarország legrégebbi kamarája – úgy gondolta, hogy szükség van egy, régiós érvényességű, önálló díjra, amely elismeri a Sopronért, a régióért jelentőset és maradandót alkotó személyek munkáját.
    Az elnökségének a javaslatára a soproni kamara küldöttgyűlése egyhangúan szavazta meg, azt, hogy a díjat Dr. Berényi Jánosnak adományozzák, aki tizenegy évig töltötte be a GySEV elnök-vezérigazgatói posztját, el nem évülő érdemeket szerezve a soproni régió felemelkedéséért folytatott tevékenységében.
 
    A kamara indoklása szerint Dr. Berényi János a Győr-Sopro-Ebefurt Rt. -nél betöltött vezérigazgatói poszt tizenegy éve alatt jelentős és érdemes irányítói munkát végzett, amely pozitív hatást gyakorolt a GySEV Rt. fejlődésére, és ezen keresztül a Sopron-fertődi, sőt a Nyugat-dunántúli régió gazdaságára és sportjára.
    Néhány fontos, a Berényi János vezetése alatt elért eredmény:
    Megvalósultak a Ro-La forgalom feltételei Sopronban, és megindultak a Sopron-Wels Ro-La fuvarozás, majd Sopron-Rotterdam-Hamburg vonalon a konténerforgalom.
    Átépítésre és fejlesztésre került a soproni és csornai állomás, a Sopron-országhatár közötti pályaszakasz.
    A GySEV Rt. átvette a MÁV-tól Pályafenntartási Főnökséget, a Vontatási Főnökséget és a Sopron-Szombathely vasútvonal üzemeltetését,
    A személyszállításban megindult az IC-vonat közlekedtetése.
    A GySEV Rt vásárolt 3 darab motorkocsit, 5 db Siemens-mozdonyt, és remotorizált 14 db M 44-es mozdonyt.
    Üzemszerűen elindult a Vasúti Informatikai és Hálózati Adatszolgáltató Rendszer.
    Felújították Sopronban az igazgatóság épületét.
    Jelentős segítséget kapott Sopronban a kosárlabda sportág.

    Az elismeréssel együtt a kitüntetettnek egy díszes oklevél és egy ezüst gyertyatartó jár.
    Az oklevélen Lackner Kristóf neve és a régi városháza falát ékesítő városatyáknak szóló jelmondata: ,Azért vagyok, hogy használjak." A mondat szerepel az iparművész által elkészített gyertyatartó talapzatán is.
    A díj átadásakor Horváth Vilmos kamarai elnök a város üzleti életének közössége nevében kifejezte azon reményét, hogy Berényi Jánosnak lesz még alkalma tenni Sopron gazdaságáért és a soproni régióért.
    Berényi János a megköszönve az elismerést, bevallotta, amikor először hallotta, nem hitte el, hogy a kamara őt kitüntette, hozzátéve: Az elismerésnek külön patinát ad, hogy a soproni kamara elődjét 1850-ben Magyarországon elsőként alapították.
- A kamarai testület elég erős és elég régóta beágyazódott a magyar gazdaságba, ahhoz hogy szuverén módon hozhasson döntéseket - tette hozzá az üzletember utalva arra, hogy a díjátadás időpontját a kamarának meg kellett változtatnia, és azt nem az esti, – a város és a kamara közös rendezésében megvalósuló, – legnagyobb adófizetőket köszöntő eseményen tartják, amelyre a meghívója eredetileg szólt.

Sajtótájékoztató a Perkovátz-házban: Kocsi János kamarai titkár, Horváth Vilmos elnök és Berényi János

    Berényi János életének legalább a felét Sopronhoz kötődve élte le. Pályáját a vasútnál kezdte, végigjárva a szolgálat minden grádicsát.
- Ma már nem győzök elégé hálás lenni a sorsnak, azért hogy mindent végigjárattak velem és megismerhettem azokat a nagyszerű embereket, akikre később is számíthattam.
    A GySEV erején felül teljesített Európában, a nagyságrendjét meghaladó mértékben vívott ki elismerést. A GySEV-et tisztelettel emlegették a ,,nagy" német, francia, osztrák vasutak.
    Berényi János, aki a nemzetközi fórumokon komoly tisztségeket tölt be, arról is szólt, hogy a kombinált fuvarozásban való eredményeik a GySEV-et az európai közlekedéspolitikában és a magyar közlekedéspolitikában is az élenjárók közé sorolta.
- Mi alapoztuk meg azokat az erősségeket, amelyekre a GySEV jövője épülhet, mint ahogyan azt a víziót is, mi valósítottunk meg, amely a kelet-nyugat irányú összekötő híd-funkció mellett az észak-déli irányú megteremtését is célul tűzte ki. Ma már sajnálom, hogy hagytam magam lebszélni, és a déli irányba nem vettük át a vonalat Szentgotthárdig - mondta Berényi János.
    Berényi János jelenleg az Osztrák Államvasútak képviseletében dolgozik. Számos rangos nemzetközi szervezet elnöke.

    A Kisalföld kérdésre válaszolva Horváth Vilmos kamarai elnök korrekt hozzáállásnak és a történteken való bölcs fölülemelkedésnek nevezte, hogy Berényi János az eredeti terv megváltoztatása után is elfogadta a kamara meghívását.
    A virilisták köszöntése immár kilenc éve folyamatosan a kamara rendezvénye – hangsúlyozta az elnök – ezért a kamara, úgy tartja, hogy a Lackner-díj átadás eseménye is abba beleillett volna. A városvezetés ezt nem így gondolta, ezért a kamarának át kellett szerveznie a Lackner-díj átadásának ünnepségét.
    Berényi János mindehhez hozzáfűzte:
- Kár, hogy egy szakmai díj is meg tudja a politikát osztani. Örülök, hogy vannak olyanok, akik a szakmai eredményeket nézik, és, annak, hogy a soproni kamara úgy ítélte meg, hogy az általam elért eredmények, – amelyek számokkal adatokkal dokumentálhatók – pozitívan hatottak a városra és a térségre. Ezekre az egész város büszke lehetne. Két nappal ezelőtt Sopron polgármestere telefonon gratulált a kitüntetéséhez - mondta végezetül Berényi János.

T.É.