CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 01., hétfő 17:19


Tanulmányút az Írottkő Natúrparkba

   Tanulmányút az Írottkő Natúrparkba

    A Soproni-hegység Natúrparkot előkészítő bizottság, Almássy László idegenforgalmi igazgató javaslatára, tanulmányutat tett az Alpokalja hasonló adottságú és évek óta működő natúrparkjában, az Irottkő Natúrparkban.
    Kőszegen Bokányiné Boda Gyöngyi irodavezető fogadta a vendégeket és tartott előadást a natúrpark tapasztalatairól.

    A vendégek a következő kérdésekre kaptak választ:
Milyen kimutatható hatása van a vendégforgalomra a natúrparknak?
Hogyan és ki finanszírozza?
Milyen szervezeti formában működnek?
Milyen fejlesztéseket végeztek eddig?
Hogyan tudták a kezdeti lelkesedést tartós működéssé alakítani.
    Az előadás után a soproni vendégek megtekintették a kőszegi kerékpáros centrumot, mely az elmúlt időszak egyik nagy beruházása volt és szorosan illeszkedik a Nyugat-Dunántúl kerékpáros mintarégió programhoz.
    A tanulmányút a Soproni-hegység Natúrpark előkészítő munkájának része volt. A három érinett önkormányzat közül Harka már tárgyalta a natúrpark alapszabályát és el is fogadta a lértehozás szándékát; jelenleg Sopron és Ágfalva önkormányzata hozzájárulása hiányzik még.

T.T.
 

Írottkő Natúrpark 

Az 1997-ben alakult Írottkő Natúrpark ausztriai oldalán (Natur Geschriebenstein) igazi lovagkori hangulatot áraszt a romantikus környezetben található lékai (Lockenhaus) vár, melynek bebarangolása után kellemes felüdülést nyújt a rokonci (Rechnitz) tó tiszta vize. 

Szubalpin klíma, frissítő források, csodálatos természeti környezet - ez az Írottkő Natúrpark. 

Túraútvonalainkon, melyek közt válogathatnak a gyakorlott túrázók és a kisgyermekes családok is, felfedezhetik a Dunántúl legmagasabb csúcsát, az Írottkőt (883 m), gyönyörködhetnek az Óház kilátóról a magyar és az osztrák panorámában és meglátogathatják a híres Hétforrást. 

Kőszegen és a kisebb településeken betekinthet a fazekas, a fafaragó, a szíjjártó, a kovács, a mézkészítő vagy éppen a virágkötő műhelyébe. Kőszegen a Tábornok Házban a város középkori céheit, mesterségeit ismerheti meg a látogató. A Királyvölgyben található madártani tanösvényen végighaladva a natúrpark madárvilága ismerhető meg, a Jurisics-vár romantikus hangulatú tornyai alatt pedig újabb meglepetés várja a látogatót: az ódon kistorony tövében gyógy- és fűszernövénykert búvik meg. Ugyanitt a natúrboltban Kőszeghegyalja jellegzetes termékei vásárolhatóak meg. Az Aranyegyszarvú Patikamúzeumban a gyógynövények feldolgozását, hasznosítását ismerhetik meg a vendégek. 

Már messzíről feltűnik az évszázados fenyők közül kibukkanó hófehér Szent Vid kápolna épülete, mely nemes egyszerűség fenségével koronázza a vidéket. Kőszegszerdahely felé haladva érdemes betérni a működő vizimalomba. 

A szőlőművelés és borkészítés a natúrpark jellegadója. Érdemes ellátogatni Cákra, felkeresni a XVIII.századi kontyolt tetejű, boronafalu borospincéket. 

freeweb.interware.hu/tdsbt/ panziokoszeg