CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 01., hétfő 21:11


A Polgári Összefogás a költségvetéről és a távhőszolgáltatás díjáról

Választási ígéreteket kér számon a jobboldal

A Polgári Összefogás a költégvetéről és a távhőszolgáltatás díjáról

    A múlt heti önkormányzati közgyűlés két napirendi pontja – Sopron város költségvetési rendelete és a távhőszolgáltatás díjainak módosítása – volt a témája a sajtótájékoztatónak, amelyet a Polgári Összefogás két önkormányzati képviselője, Mágel Ágost és Sass László tartott, a soproni Fidesz irodában.

Mágel Ágost és Sass László

- Országosan a ,,több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek" választási szlogen üres ígéret maradt; a jóléti rendszerváltáshoz hasonlóan, nem teljesült a ,,nem lesz gázár emelés lassan mondott ígéret sem" - jelentette ki Sass László, emlékeztetve a helyi, szerinte szintén teljesítetlen szocialista választási ígéretekre is: ,,Megállítjuk a város vagyonvesztését, rendbe tesszük a város gazdálkodását, Sopront fejlődési pályára állítjuk, a város virágzó jövőjét megteremtő lobbi-tevékenységet folytatunk."
    Sass László továbbá emlékeztetett a kormányfő személyes ígéreteire vonatkozó, előzetes polgármesteri utalásokra, amelyek kapcsán ,,időnként bizonyos összegek is elhangzottak."
    A Polgári Összefogás szerint ,,a kormányzat bukdácsol az ígéretek és költségvetési számok útvesztőjében, és ugyanez a tanácstalanság uralkodott el a városban is."
,,Az ország miniszterelnöke mellébeszél, és naponta lepi meg a nyilvánosságot demokrácia-, és alkotmányellenes kijelentéssel, a város első embere pedig rendre, mosoly kíséretében semmitmondó válaszokat ad a lényeges kérdésekre." - fogalmazott az önkormányzati képviselő, aki nehezményezte, hogy a jelentősen felduzzasztott tanácsadói apparátus és a számos, borsos megbízással fizetett szakértői csoport tevékenysége nyomán sem látszanak azok az eredmények, amelyek segítségével a város ki tudna lábalni nehéz helyzetéből.
    A költségvetési rendeletben, az önkormányzat legjelentősebb alapdokumentumában az önkormányzat adott évre tervezett céljainak kellene megfogalmazódniuk, a városvezetés koncepciójának, minimum a rövidtávú jövőképének, de inkább a hosszú távú elképzeléseinek kellene abban megjelenniük - mondta a képviselő, hozzátéve: A városvezető koalíció egyik pártja szerint is bevallottan rossz költségvetési tervezet erősen országos meghatározottságú, amelyben nincs koncepció, kitörési irány, jövőkép, üres ígéretekre alapul, miközben a Polgári Összefogás 14 módosító indítványa közül egyet sem méltatott megtárgyalásra a közgyűlés.
    A képviselő arra is figyelmeztetett, hogy eddig soha nem látott mértékű, 3 milliárd forinttal megnövekedett hitelfelvétel terheli a költségvetést, hozzátéve:  ellentétben, a polgármesterrel, a Polgári Összefogás úgy gondolja, hogy az a hitel, amely nem termeli ki önmagát, hanem csak működési hitel, a várost egy adósságcsapdába kényszerítheti. Ezt a város könyvvizsgálója is szóvá tette - mondta a képviselő. Figyelmeztetett arra is, hogy a város a cégeit olyan mértékű hitelfelvételbe kényszerítette bele amely a tevékenységüket alapjaiban befolyásolja.
    Több, az ellenzék által indokolatlannak tartott, tervezett költségtétel között említette az Európa-napra költendő, valamint a jelen állapotában is funkcióját betöltő, házasságkötő terem felújítására szánt összegeket.

    Mágel Ágost önkormányzati képviselő a távhőszolgáltatás díjemelésével kapcsolatosan elmondta, hogy az önkormányzati rendelet előterjesztője szerinti, a soproni távhőszolgáltatási díjaknak a nagyvárosokra – Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged – jellemző díjaival való összehasonlítása nem tükrözi a reális helyzetet.
    Kifejtette: Sopronban a lakótelepi lakásoknak nincs módjuk a távhőszolgáltatásról leválni, ezért a díjemelés indoklása a költségvetési rendeletben több mint visszaélés a lakótelepi lakók helyzetével. Az önkormányzat a Sotáv Kft-vel 1 milliárd forint hitelt vetet fel, ezt a hitelt a megemelt díjakból kívánja visszafizettetni.
    Az emelés mértéke 2004 március 1-től közel 30 %, ami azt jelenti, hogy az átlagos 53 m2 lakás hődíja havi 17.000 forintról 22-23.000 forintos szintre fog emelkedni, miközben a Szociális Iroda által kiutalható, 17 millió forint kompenzációs támogatás lakásonként 1500 forint körüli összeget jelent.
    A távhőszolgáltatás gazdaságosságát növelő, gázmotoros beruházással együtt, a 30 %-os díjemelés szintén teljesen ellentmond a választási ígéreteknek - szögezte le Mágel Ágost.

T.É.