CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2004. március 01., hétfő 22:20


Munka Ausztriában

Munka Ausztriában

    A többi uniós tagországhoz hasonlóan Ausztria is korlátozza munkaerőpiacát a májusban csatlakozó országok előtt. A legtöbb magyar munkavállalót fogadó Burgenland kormánya évente vizsgálja majd: mennyi és milyen munkaerő áramolhat a tartományba Magyarországról.

    Burgenlandban jelenleg 1400 Euró, azaz kb. 360 ezer forint az átlagkereset. Természetes, hogy a nyugati határszélről a jelenlegi keretszámnál jóval többen szeretnének kint dolgozni.
    Ausztria kormánya a múlt héten döntött: 2011-ig korlátozásokat vezet be az új úniós tagállamokkal, így Magyarországgal szemben is. Burgenlandban - az ingázó egyezménynek köszönhetően - az ausztriai átlaghoz képest magasabb, 10%-os a külföldi foglalkoztatottak aránya.
    Martin Ivancsics, a Tartomány Kormányhivatal Burgenland irodavezetője úgy véli, hogy egyelőre szabályozni kell a külföldiek foglalkoztatását. Emellett a tartományi kormány minden évben megvizsgálja a burgenlandi munkaerőpiac felvevőképességét.
    Ausztria keleti tartományában jelenleg 9%-os a munkanélküliség, a burgenlandi kormány számításai szerint a következő években ez csökkenni fog és vélhetően emelkedik a munkahelyek száma, így több magyarra lesz szükség. A tartományi kormányzat a munkaadók, valamint a munkavállalók képviselőivel közösen határozzák meg: melyik évben hány magyar dolgozhat Burgenlandban.

Tóth Anita Lilla
 
 
A fotó illusztráció