CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 02., kedd 17:27


A Megyei Jogú Városok Szövetsége Környezetvédelmi Bizottságának ülése

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Környezetvédelmi Bizottságának ülése

    2004. március 2-án és 3-án Sopronban, a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartja soron következő ülését a Megyei Jogú Városok Szövetsége Környezetvédelmi Bizottsága.
 

Boros Géza környzetvédelmi vezető főtanácsos, Nagy György a Köztisztasági Egyesülés elnöke, Walter Dezső polgármester, Dr. Gergely Erzsébet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főcsoportfőnöke

    A Megyei Jogú Városok Szövetsége 1990-ben alakult meg 22 jelentős települési önkormányzat érdekvédelmi szervezeteként. A szövetség tagjai polgármesterek, alpolgármesterek vezette tizenhárom szakbizottságban végzik munkájukat, évente két-három ülésen vitatják meg a szakterület legfontosabb aktuális kérdéseit, készítenek ajánlásokat, véleményeznek tervezeteket.
    Az ülések vándorgyűlés-szerűen változó helyszínen kerülnek megrendezésre. A szakminisztérium, jelentős, hírnévvel bíró szakmai szervezetek képviselői tartanak gondolatébresztő előadásokat, amely nyomán az érintettek konzultáción járják körbe a kérdéskört.
    A Környezetvédelmi Bizottság elnöke Sopron polgármestere Walter Dezső, többek között ez is szerepet játszott abban, hogy a jelentős eseménynek ezúttal városunk adhat otthont.
    A környezetvédelem jelentős érvényre jutása a jogalkotásban, a tervezésben, a gazdasági életben nem nagy múltra tekint vissza. Közel hat esztendeje született az első Nemzeti Környezetvédelmi Program, amely alapot adott arra, hogy a mindennapi életünkben nagyobb mértékben érvényesüljön a környezetvédelmi tudatosság, a folyamatosság és a tervszerűség.

    A két napos összejövetel első napján Dr. Gergely Erzsébet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főcsoportfőnöke adott tájékoztatót az első Nemzeti Környezetvédelmi Program végrehajtásáról, az abból fakadó tapasztalatokról. Az előadást követően a tagvárosok küldöttei konzultáción vitatták meg a kérdést, cserélték ki tapasztalataikat.
    A hulladéktörvény megszületésével a települések kötelező feladata lesz a lerakással ártalmatlanított hulladék mennyiségének csökkentése. Ez a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével, vagy mint városunkban is, annak kiterjesztésével valósítható meg. Nem véletlen tehát, hogy élénk érdeklődés kísérte Nagy Györgynek a Köztisztasági Egyesülés elnökének a szelektív hulladékgyűjtés feldolgozói hátterével kapcsolatos előadását.
    Az esemény holnap délelőtt a települési hulladékgazdálkodási tervek készítéséről, valamint a települési környezetvédelmi programok végrehajtásának tapasztalatairól szóló kérdéskörben folytatódik, és szó lesz a “szennyező fizet” elv érvényre jutásáról, milyen arányban változik a mára a hulladék megoszlásában jelentős arányt képviselő PET palackok mennyisége, milyen befolyással van, lehet erre a jogi szabályozás, mennyire hatékony a jogalkotás.
    A napirenddel csak az ülésnap ért véget, a küldöttek kötetlen beszélgetésen vitatták tovább az őket érintő kérdéseket, majd rövid városnézésen vettek részt.

Boros Géza