CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 03., szerda 22:55


,,Hódolat Martin Ferencnek' - kiállítás az Erdészeti Múzeumban

,,Hódolat Martin Ferencnek" - kiállítás az Erdészeti Múzeumban

    ,,Hódolat Martin Ferencnek" címmel nyílt meg az Erdészeti Múzeum földszinti kiállítótermében a Templom u. 4. szám alatt Bognár Károly (Charles B '01) Térformák, szobrok című, továbbá soproni fotogáfusok természetfotóit bemutató közös kiállítás.

    A kiállításhoz bevezetőt Klebelsberg Éva, a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke mondott, aki számos személyes emlékét felidézve, egyben a balatonmáriafürdői LOMB-Galéria üzemeltetőjeként is – keresetlen szavakkal – ajánlotta az alkotót a soproniaknak. (A továbbiakban a Klebesberg-család soproni kötődéséről, a bevezetőt tartó személy iskolai végzettségéről és a későbbiekben szerzett képesítéseiről is tudomást szerezhetett a hallgatóság.)
    A kiállítást Prof. Dr. Mészáros Károly dékán nyitotta meg, aki erdész-szívvel ecsetelte a hallgatóságnak, hogy a fa, az mindig az erdőt idézi. Minden fa a maga külön  történetét hordozza. Ezeket a történeteket a hozzáértők ki tudják olvasni a fa évgyűrűiből, teleket, tavaszokat rejtenek magukban a fák, a környezetükben történteket egyaránt.
    Bognár Károly kezemunkáját követően a fa másmilyen üzenettel is feltöltődik. Azokkal az impressziókkal, amelyekhez a fa fomáit, vonalait, dudorait társítja, Bognár Károly kibontja a fából azt, amit benne meglát. Előszretettel fordul a gömbölyű, zárt formákhoz, –  jellemzően matt, ugyanakkor finom megmunkálású felületű domborulatok, horpadások, gömbök, hengerek – elvont ábrázolással jelenítik meg a fafaragó sajátságos világát, amelyben az ősi motívumvilág elemei is felfedezhetők.
    A hely erdész-szellemének megidézését segítette, és a megnyitó hangulatos színfoltjául szolgált az erdész-hallgatók felcsendülő indulója.

    A kiállítás március 28-ig tekinthető meg, szerda kivételével 10-13 óra között.

T.É.