CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 05., péntek 07:21


A költségvetésről és a távhő díj emeléséről

Az MSZP frakció sajtótájékoztatója

body> Az MSZP képviselőcsoportja nevében Boros László önkormányzati képviselő és Kovács László a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót 2004. március 4-én a párt Magyar utcai székházában.

Boros László bevezetőjében hangoztatta: meggyőződése, hogy akkor kell a lakosság tájékoztatásának ezt a formáját választani, amikor érdemi mondanivalója van a frakciónak, illetve olyan hírek terjengnek a városban, amelyek nem teljesen megalapozottak, és szükségesnek tartja ezek cáfolatát.

A képviselők az előző közgyűlés két, a lakosságot érintő fontos témájáról kívántak tájékoztatást tartani: az egyik a költségvetés, a másik amely a lakosság egy részét közvetlenül érinti, a távhő díj emelése.
A költségvetéssel kapcsolatban Boros László elmondta: a vita, a város működőképességének fenntartásához szükséges forrásokról szólt. Az ellenzék túlzott mértékűnek tartja a hitelfelvételeket, ugyanakkor a központi forrásokat ki kell pótolni, az eladható vagyon elfogyott, a nagy vitákat kiváltó önkormányzati cégek privatizációjára vevő nem jelentkezett, maradt a hitelfelvétel, aminek a mértékét, ha a hitelfelvétel a költségvetés egészéhez viszonyítva megfelelő arányon belül marad, a város könyvvizsgálója sem kifogásolta.
A távhő díj emelésével kapcsolatban a politikus kifejtette, az MSZP és ez elvárható minden szociáldemokrata értéket képviselő párttól, a szolidaritási elvet képviselje.
A szolgáltatásnak a piacon tisztes nyereséggel növelt kalkuláció alapján kell megjelennie és megállapítandó az a választóvonal, amely a rászorultakat a kevésbbé rászorultaktól megkülönbözteti.
A mai magyar gazdaság csak azt bírja el, hogy egyfelől a szolidaritási elvet érvényesítjük, mert egyfelől prosperálnak a szolgáltató cégek, ugyanakkor ki kell dolgozni azokat a formákat, amelyeken kersztül a szolidaritási elvet a rászorulók felé érvényesíteni lehet – fejtette ki Boros László
Ez az elv az előző ciklusban nem érvényesült sem helyben a távhő, sem országosan a gázár esetében. El kellett dönteni, hogy az önkormányzat tovább tarja vissza az árakat, a veszteséget kipótolja a cégnél - ebben az esetben az adórendszeren keresztül az is fizet, aki a szolgáltatást nem veszi igénybe, - vagy reális árakat alakít ki és támogatja a rászorulókat.

Boros László bírálta azokat, akik a nyilvános számadatokból csak azokat használják, amelyek az érveiket alátámasztják, ezzel – ha időben és jól nem cáfolják – félrevezetik a közvéleményt.

A továbbiakban a képviselő felsorolta az áremelés összetevőit: a gázár ÁFA mértékének növekedése, a gázár emelkedése két lépcsőben, a teljes emelés 20,6 százalékát jelenti, a villanyáram árának emelkedése, a víz és csatornadíjak emelkedése, a távhő díj inflációhoz igazított emelésének elmaradása 1999-ben, 200-ben és 2003 elején, a gázmotoros beruházás tavaly őszre tervezett indulásának elhúzódása, a beruházással kapcsolatos körülmények változása, a SOTÁV céltartalékának 2003. évi elvonása.
Komoly változást jelent, hogy a vásárolt és saját előállítású hő aránya eltolódott az utóbbi rovására.
A távhő vezetékek korszerűtlen szigetelésüek, a hőveszteség 20 %, az újonnan épített vezeték vesztesége is 4%
A 29%-os áremelés kompenzációjára a rászoruló egyedülállók, kisnyugdíjasok, nagycsaládosok számára a városvezetés 17 Millió forintot fordít. A Szociális Irodán elkészült a támogatás igénybevételére szóló előterjesztés, amely 3 alternatívát tartalmaz.

A politikus elnézést kért a frakció, illetve azok nevében is akik a fűtés, vagy gázáremelést elmulasztották megtenni, ígérete szerint keresik a megfelelő kiutat ebből a nehéz helyzetből..

Kovács László elmondta: információi szerint a kulturális kínálat megítélése jó illetve közepes. Az igények is alakítják a kínálatot.
A területünkön élőket sokféle szempont szerint kell kiszolgálni, ezt a munkát végzik a városi kulturális intézmények, KHT-k amelyek közhasznú szerződés alapján látják el a feladatukat, a város finanszírozza a feladatok megoldását.
Ha térségi központ szeretnénk lenni, akkor a kulturális terület az, ahol Sopronnak olyan kínálatot kell biztosítania, hogy a környező települések lakossága ide jöjjön ezeket igénybe venni.
Bízik abban, hogy a színház szerepe változni fog az elkövetkező időben, a következő időszakban német nyelvű előadások is lehetnek, Bécs mellett Sopron lehet egy olyan pont amely a magyar lakosság mellett a német nyelvűeknek is kínál olyan lehetőségeket, amelyet szívesen igénybe vesznek.
A város a szolgáltató egységeit a költségvetésén keresztül támogatja, a támogatás infláció feletti növelésével jelezni kívánja ennek fontosságát.

A Pro Kultúra és a GYIK Kht. költségvetése 20, illetve 23 százalékkal emelkedett, az egyéb kulturális tevékenységre, kiadványokra biztosítandó összeg 20 százalékkal emelkedett, a pályázatok összege 20-60 százalék között emelkedett.
A város az infláció mértékén túl kiemelten támogatja a kulturális területeket érintő alapokat
A kultúrára fordított összeg több mint a város által biztosított 600 millió forint, egyre több azoknak az egyesületeknek, vállalkozásoknak a száma, akik a kulturális területen szeretnének sikeresek lenni.
A másik terület az egyesületek, együttesek aktivitásának a növekedése, amelyek nem csak tagjaiknak, hanem a város lakosságának próbálnak meg különböző kínálatot biztosítani.
Ezeknek támogatása történhet pénzzel, helyiséggel, lehetőséggel, programokba történő bekapcsolódás biztosításával.
A költségvetésben azok a pontok ahol több támogatást kívánnak adni: a közművelődési alap, idegenforgalmi alap, kiadványi alap, ahol növelte a támogatásra szánt összegeket, szeretné ha megismétlődne a tavaly decemberi állapot, amikor Sopronról, illetve soproni szerzőktől öt könyv jelent meg másfél héten belül. Támogatni kívánják a nagy akciókat, amelyeket a Szimfonikus Zenekar, a kórus, vagy a Fúvószenekar szeretne megvalósítani.
A városvezetés az értéket képviselő együttesekkel és a város lakosságával együtt szeretne előre lépni ezen a területen is.

Elkezdődött egy munka, amelynek a pénzügyi alapjait próbálja megteremteni a város. Egyrészt a Soproni Szemle a Kulturális miniszter támogatásával majdnem dupla összeggel rendelkezik mint az elmúlt évben, a megnövekedett összeget egy repertórium készítésére fogják felhasználni, másrészt a város 2 millió forintot biztosít minimum öt éven keresztül Sopronon történetének kutatására.

tsz