CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. március 08., hétfő 17:17


,,Örömöt festek neked' - Játszóház a kismartoni Esterházy-kastélyban

,,Örömöt festek neked"
Játszóház a kismartoni Esterházy-kastélyban

    Színekkel és vidámsággal teli, az alkotókedvet is megpezsdítő játszóházba várják a gyermekeket Kismartonba (Eisenstadt) március 14-én.
     Az Esterházy-kastély festőműhellyé változik erre a napra. Uschi Kroyer-Zezelitsch előadóművész-mese-színmű- és versíró közreműködésével ad otthont a történelmi hely annak a rendezvénynek, amelyen a környező, szomszédos népek muzsikájának, énekének, táncának hatására minden 6 évesnél idősebb résztvevő festővé válhat.

    Az alaptéma az egymással szomszédos népek kultúrájának megismerése, amelynek felvillantására magyar, szlovén, cseh, horvát, roma zene szól majd, miközben a nemzetiségek mesekincsével, népművészetével is megismerkedhetnek a résztvevők, hogy aztán ők maguk is alkotáshoz lássanak, és az elhangzottak, látottak hatása alatt megfessék egy vászonfalra azt, ahogyan a szomszédos népeket, országokat, és velük együtt önmagukat is látják, azt, amilyennek a közös jövőt elképzelik.
    Két-két képet festhetnek majd az ifjú ,,művészek", amelyek egyikét hazavihetik, illetve március 18-án, és március 19-én kiállítás is nyílik  a munkákból az Esterházy kastélyban.
    A népek kultúrájának évét ünneplő osztrák szomszédok az uniós csatlakozást is egy jó alkalomnak tartják ahhoz, hogy a különböző, egymás mellett élő nemzetiségek kultúrkincsét, értékeit a gyermekek alkotás közben együtt felfedezzék.
 
    A rendezvénynek része egy, a határon átnyúló, Kőszeg és Felsőpulya (Obenpullendorf) iskolái közötti együttműködés, amelyhez a partneriskolák közös programja is kapcsolódik. Ennek keretében az Esterházy család életével és Joseph Haydn életművével a helyszínen ismerkednek meg a programban résztvevők.
    
    A foglalkozások vasárnap, március 14-én 10.30 órakor, 13.30 órakor és 16.00 órakor kezdődnek. Elővételben 10 euro, helyben 11 euro egy belépőjegy ára, a kísérőknek a belépés ingyenes.
    Az alkotásokból március 18-án, 18.30 órakor nyílik kiállítás, az ünnepélyes kiállítás-megnyitóra a játszóház minden résztvevőjét szívesen várják a szervezők. A kiállítás a továbbiakban pénteken, március 19-én 9.00 és 17.00 óra között látogatható.
 
    Kapcsolódó oldal: www.schloss-esterhazy.at

T.É.