CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 09., kedd 14:07


Purim-ünnep

Purim-ünnep

    2004. március 7-én a Soproni Zsidó Hitközség – a tavaly november 28-án tett szándéknyilatkozat után – hivatalosan is megalakult, s elfogadta az alapszabályzatát. Megválasztották az öttagú Elnökségi Bizottságot, s megválasztották az elnököt Szabados Ottó és az alelnököket Bakiné Lederer Gertúd és Lautner Anikó személyében.

 Oláh János és Szabados Ottó

    Ugyanaznap este az újonnan alakult Hitközség és vendégei a Hotel Maroniban tartották az idei év Purimi ünneplését. A kis konferenciaterem zsúfolásig megtöltötték a tagok, családtagok és barátaik.
    Oláh János, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem docense köszöntötte az ünnepet a Smá Jiszráél közös elmondásával. Az Eszter Könyve egyes fejezeteiből tartott felolvasást:
    “Mordecháj leírta mindezeket az eseményeket. Majd leveleket küldött…a zsidóknak…és kötelezővé tette számukra, hogy tartsák meg Ádár hónap tizennegyedik és tizenötödik napját…Tegyék azokat az evés-ivás és az öröm napjaivá, amikor egymásnak ajándékokat, a szegényeknek pedig adományokat küldenek. A zsidók megfogadták, hogy…sem ők, sem utódaik, sem a hozzájuk csatlakozók nem szüntetik meg, hanem megtartják ezt a két napot a kapott írás szerint és az előírt időben minden esztendőben…” (Eszter 9:20-23., 27.)
    Szabados Ottó első ízben köszöntötte a Soproni Zsidó Hitközség frissen megválasztott elnökeként az ünnepet és az ünneplőket.
    Ezután a jelenlévőket ünnepi asztal várta, a szokásos étrenddel: sólettel, kindlivel, és itallal. A közös kóser vacsora tette még felejthetetlenebbé az ünnepet.

    Vacsora után a gyermekek, ahogy ilyenkor szokás farsangi felvonulást tartottak és jókedvvel válogattak a játékokból, édességekből.

 

    A meghitt hangulatú Purim ünnepség az Elöljáróság kiváló szervező és a Hotel Maroni vezetősége munkáját dícséri. Igen emlékezetes és kellemes este volt.

    Csiszár Ágnes