CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. augusztus 18., szerda 00:00


Rotary Clubok ajándéka a harkaiaknak

Sopronban járt Ernst A. Schöffmann

Rotary Clubok ajándéka a harkaiaknak


Augusztus 11-én Sopronban járt Ernst A. Schöffmann, a Rotary Clubok 1910 számú körzetének (District) kormányzója (Governor).
 
A Rotary Club vezetői a harkai gyermekotthonban

Az éppen aznap 65 éves bécsújhelyi vezető a soproni Rotary Club tagjainak kíséretében meglátogatta a harkai gyermekotthont. Mint Schneider István soproni klubtag elmondta, a Bécsi úti gyermekotthon felszámolása után három családi házat vettek a környéken, egyet éppen Harkán. Úgy próbálták elhelyezni a gyermekeket, hogy családias legyen a légkör. Itt van például olyan szoba, ahol három testvér van együtt. A társadalomba való beilleszkedésük is könnyebb lesz majd. Amikor a Rotary megtudta, hogy a gyermekeknek helyük már van, de berendezésük nincs, akkor léptek, anyagi támogatással, ruházattal, karácsonyi megajándékozással. A harkai házban most egy játszóterem kialakításán fáradoznak, lesz ping-pongasztal, bordásfal, meg más is. A látogatás alkalmával megkérdeztük a kormányzót a rotary klubok együttműködéséről:

- Az 1910-es körzetben Kelet-Ausztria 58, Magyarország 22, Szovénia 14 és Horvátország 12 klubbal van jelen. Az együttműködés során sokat jelent, hogy titkárunk, Otto Hintsch éppen soproni. Így Sopron és Bécsújhely között ma a kapcsolat szorosabb, mint például Feldbach és Hartberg, vagy Tatabánya és Győr között. Általában nem az a gyakorlat, hogy a kormányzó és a titkár két klubból van, de esetünkben nagyon hasznosnak mutatkozik.

- Milyen újabb programok, tervek vannak kilátásban?

- Minden évben új világelnököt, körzeti kormányzót és helyi klubelnököt választunk. Jelenlegi világelnökünk olasz, ő sokkal jobban értheti a közép-európaiak problémáit, mint mondjuk egy amerikai. A budapesti Rotary Club március 23-án lesz tíz éves. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Rotary tíz éves lesz Magyarországon. Mi segítjük a szétzilálódott középosztályt újjáépíteni, de ugyanúgy segítünk szociális létesítményeknek is. Ez a ház itt nagyon jó. Nincs sok gyermek egy helyiségben, ezért azután tényleg otthon érezhetik magukat.

Nyugati Kapu