CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. március 11., csütörtök 23:26


Színházi arcképcsarnok- Festõterem:Fodor-Lengyel Zoltán kiállítása- I Soproni utazási börze- Észlelõ hétvége a Muckon- Tavaszváró Gyermek-néptánc Fesztivál- Koncertek: Amorf Ördögök, Mono-chrome

Hétvégi programok,események

Színházi arcképcsarnok  2004. március 13-án, szombaton, 15:00 órakor a Színházi arcképcsarnok sorozatban Szenkovits Péter újságíró Nagy-Kálózy Eszterrel és Rudolf Péterrel beszélget. Helyszín: a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ.
Kapcsolódó cikk:
Keresztes Ildikó soproni sikere - Képriporttal -

Fodor-Lengyel Zoltán kiállítása  2004. március 13-án, szombaton, 17:30 órakor Fodor-Lengyel Zoltán nemzetközi Goya Nagydíjas festõmûvész  kiállítása nyílik a Festõteremben (Petõfi tér 8.) a A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében.
A kiállítást megnyitja: Víg György újságíró, Közremûködnek a Wimmer-Line Design Stúdió modelljei, Wimmer Éva okleveles iparmûvész Víz és nimfák kollekciójával
A kiállítás megtekinthetõ: április 4-ig, naponta 10-18 óráig.

Fodor-Lengyel Zoltán 1963-ban Budapesten született.
Képzõmûvészeti tanulmányait Fischer Ernõ magántanítványaként kezdte, majd Párizsban a Sorbonne egyetem grafikus szakán fejezi be, miközben Magyarországon az ELTE magyar-történelem szakán ís tanul. Húsz évesen nyitja elsõ kiállítását a francia fõvárosban, igen jelentõs sikert érve el. Exkluzív szerzõdést köt a párizsi Galéria Art 3000-rel. 1985-tõl a párizsi Galeria Rochefoucauld mûvészeti vezetõje, 1986-ban a párizsi Galeria Art 3000 társtulajdonosa lesz.
A nyolcvanas évek elejétõl napjainkig közel százötven kiállítást rendez Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Svájcban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokban nagy elismerések kíséretében.
1988-ban a NEMZETKÖZI GOYA NAGYDÍJ nyertese. 10 éves párizsi tartózkodás után 1990-ben Madridba költözik. Jelenleg is ott él, ugyan az év jelentõs részében Miamiban is dolgozik. A kilencvenes években nemzetközi elfoglaltságai miatt már kevesebbet jár Magyarországon, de azért láthatjuk néhány kiemelkedõ szereplését itthon is; 1990-ben a tizedik évét ünneplõ Budapesti Tavaszi Fesztivál hívja meg kiállítani a Budapesti Kongresszusi Központba. 1992-ben a Hunnia Art mozi tûzi mûsorára a róla készült dokumentumfilmeket. 1993-ban a Warner Bros. Lemezkiadó felkéri az Edda együttes lemezborítójának megtervezésére, ez a mûve ma a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyûjteményében található.
1995-ben a Magyar Olimpiai Bizottság 100 éves évfordulójára rendelik meg tõle az évforduló hivatalos festményét. 1996-ban az Elsõ Lovas Világtalálkozó hivatalos festményét festi meg. 1997-ben a budapesti Vasarely Múzeum rendez nagyszabású kiállítást mûveibõl. Ennek a kiállításnak az anyagából válogat a Szépmûvészeti Múzeum. (Zoltán az egyetlen kortárs magyar festõ), akinek a múzeum gyûjteményében van alkotása.)
1998-ban Budapesten megszervezi képviseletét az ARTEL Galériában. 1999-ben megalapítja Madridban a „FUNDACIÓN ZOLTÁN"-t, és megalkotja a spanyol fõváros közelében építészeti mûvét, a „CAJA DE CRISTAL"-T . 2001-ben Moszkvában rendez bemutatót mûveibõl.
2002-ben Miamiban nyitja meg képviseletét, a „KAPZATMOSPHERE GALLERY"-t.
Számos mûvét láthatjuk nemzetközi gyûjteményekben, intézmények és kortárs múzeumok falain. Ezek között található a brüsszeli Kortárs Múzeum, a lausaimei Olimpia Múzeum, a cuencai Kortárs Múzeum, a madridi Arte y Naturaleza, Coca Cola, ABC, UNION FENOSA alapítványok, a bilbaói Guggenheim Múzeum, Miami Art Múzeum, Spanyol Királyi Palota stb.
22 éves pályafutása alatt megjelent közel száz saját kiadványa, könyve, valamint munkáinak reprodukcióit láthatjuk egyéb más kiadványokban és címlapokon is. Életérõl és munkásságáról több tucat televíziós dokumentumfilm készült különbözõ országok tv csatornáin, nem beszélve a közel 300 riportról és egyéb média szereplésekrõl.

I Soproni utazási börze 2004. március 13-án, szombton, 10:00 órakor kezdõdik az I Soproni utazási börze, a soproni utazási irodák, turisztikai szolgáltató cégek kiállítása és vására a nyári szezon újdonságaival, ajánlataival. 11.00 és 15.00 órakor vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra kerül sor Korfuról, és egy nílusi hajóútról a Világjáró Magazin közremûködésével. Helye: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, (Pro Kultúra Kht.), Sopron, Liszt Ferenc u. 1., Tel/Fax: 99/517-500.

Észlelõ hétvége a Muckon 2004. március 13-án, szombaton, 19:00 órakor észlelõ hétvégét tartanak a Muckon. Közös észlelésre várnak minden érdeklõdõt távol a városi fényektõl, ahol lehetõség nyílik az égbolt titkainak megismerésére. A programok és a helyszínek részletes leírása megtalálható a Stella Sopron honlapján: http://stella.sopron.hu
Érdeklõdni lehet a Stella Sopron elektronikus levelezõlistáján: stella@sopron.hu, illetve a 06 30 266 6845-ös telefonszámon.

Tavaszváró Gyermek-néptánc Fesztivál  a GyIK-ban 2004. március 13-án, szombaton, 10:00 órakor Tavaszváró Gyermek-néptánc Fesztivált tartanak a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Sopron, Ady Endre u. 10.),
10.00 órától játszóház, 14.00 órától bemutatók, majd táncház várja az érdeklõdõket. Belépõdíj: 300,- Ft

Koncertek- pénteken: Amorf Ördögök, szombaton: Mono-chrome  2004. március 12-én, pénteken, 22:00 órakor Amorf Ördögök koncert. Helye: Hangár Music Garden (Vándor Sándor utca, volt SOTEX).
2004. március 13-án, szombaton, 22:00 órakor Mono-chrome. Dj-k: Palotai, QQ + Parkinson Helye: Hangár Music Garden (Vándor Sándor utca, volt SOTEX).