CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 12., péntek 16:09


Ötletek és tervek

Ifjúsági Fórum a Fidelitas szervezésében

Ifjúsági Fórum a Fidelitas szervezésében

    A Fidelitas Soproni Csoportja Ifjúsági Fórumot hirdetett meg, amelyen jelen voltak a soproni középiskolák diákönkormányzatainak képviselői, a Nyugat-Magyarországi Egyetem HÖK, és AISEC képviselői.

    A Fidelitas képviseletében Pongrácz Nóra elnök és Saller Tamás vezette a fórumot, amelynek meghívottja az önkormányzat testvérvárosi kapcsolatokért felelős munkatársa, Németh Éva volt. A fórum az önkormányzati referens kérdéseivel kezdődött, aki a jelenlévő fiataloktól azt igyekezett megtudakolni, hogy milyen véleménnyel vannak a városházán folyó munkáról,  hangsúlyozva azon szándékát, hogy a jelenlévőknek a városházáról kialakított véleményét pozitív irányba befolyásolja. A testvérvárosi kapcsolatok területéről a diákoknak többnyire azokról az együttműködésekről volt tudomásuk, amelyek révén a maguk iskolája is érintett volt.
    A továbbiakban a hivatal munkatársa Sopron testvérvárosi kapcsolatairól, a 2004. évre tervezett rendezvényekről adott részletes tájékoztatást, majd a tavasszal kihirdetésre kerülő pályázatokra hívta fel a fiatalok figyelmét, konkrétan is megnevezve a pályázatok során tapasztalt néhány olyan jellemző vonást, amelyek azok sikerét befolyásolhatják.
    A testvérvárosi kapcsolatok, és az azokat segítő, egyes soproni civil szervezetekkel kapcsolatos kérdéssel együtt, a fiatalok részéről felmerült, és megválaszolatlanul maradt a kérdés, hogy az polgármesteri hivatalban működik-e civil referens.
    További ötletek közt a résztvevő felek közösen hangsúlyozták, hogy a testvérvárosi együttműködés eddigi tapasztalatait felhasználva, a személyes kapcsolatok kialakítását segítő, egy jól kidolgozott rendszer szerint működő, diákcsere-programot kellene beindítani, amely az iskolák, intézmények közötti programot mintegy kiszélesítené, és amelyhez a város támogatásával is hozzájárulhatna.
    További, a magyar történelmi múlt, a helyi kulturális élet vonatkozásában is rendezvény-javaslatok hangzottak el a fiatalok ötletbörzéjén.

T.É.