CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 14., vasárnap 11:02


A történelmi jelentőségű tettnek súlyát, legitimitását 10 ország 418 millió polgárának döntése adja meg

Schmitt Pál: Nem csatlakozunk, hanem újraegyesülünk

Schmitt Pál: Nem csatlakozunk, hanem újraegyesülünk

    Schmitt Pál, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség alelnöke a FIDESZ Győr-Moson-Sopron Megyei Női Tagozata vendégeként nagy érdeklődés mellett tartott politikai fórumot pénteken Sopronban.
    A fórum előtti sajtótájékoztatón az alelnök beszámolt a Szövetség építésében elért eredményekről, hangsúlyozva: A 11500 polgári körrel, továbbá a Fidelitas-szal és a további szövetséges politikai erőkkel a FIDESZ, mennyiségileg és minőségileg is több lett, mint párt, igazi szövetséget alkot.
 

Kónya Istvánné, a FIDESZ Győr-Moson-Sopron Megyei Női Tagozatának elnöke és Schmitt Pál a sajtótájékoztatón 

    Az alelnök a közelgő európai parlamenti választásokról szólva rámutatott: a választás jó alkalom lesz arra, hogy a szövetség szervezettségét bebizonyítsa.
    Ugyanakkor egyfajta ,,bizonyítványosztás" lesz a választás - mondta az alelnök – amely arról szól, hogy a szavazók mennyire bíznak a jelenlegi kormányban.
    Az Első Szabad Európai választásról szólt Schmitt Pál rámutatva: olyan szabad választás előtt áll az ország, amilyenre Európa, jaltai megosztása óta nem volt példa. A történelmi jelentőségű tettnek súlyát, jelentőségét, legitimitását 10 ország 418 millió polgárának döntése adja meg. Egységes, egyben sokszínűségét megtartó Európa megteremtése a cél. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség etikus kampányt kíván folytatni - mondta.
 
    A Szabad Európa lista 24 jelöltje, – akik megválasztásuk esetén, mind kimennek Brüsszelbe –egy, a nemzeti optimum által vezérelt 24 fős csapatot alkot - hangsúlyozta Schmitt Pál, hozzátéve: Minden jelöltnek megvan a pontos feladata, ismert az, hogy az Európai Palament működési struktúrájába. Figyelmeztetett: Európai Parlamenten belül az érdekérvényesítő lehetőség az Európai Néppárt frakciójában a legnagyobb, ezért a Magyar Köztársaság érdekei szempontjából is fontos, hogy a néppárti frakcióba minél többen jussanak be.

    Kiemelte: Dr. Szájer Józsefnek, – az EU-integráció bizottsága egykori elnökének, az Európai Konvent munkájában folyamatosan résztvevő politkusnak – az Európai Néppárt támogatásával az EU Parlament egyik vezetői posztját szánják.
    Az EU Parlament tagjainak feladata az itthon maradottak számára a biztonságos Európa megteremtése: A jóllét, a közbiztonság, a munkához való jog érvényesítése, az emberi szabadságjogokhoz való hozzáférés lehetősége, a család tiszteletének és biztonságának, a kultúrához való jogok érvényesülésének megteremtése.
    Az unióba való belépés utáni, a még megoldásra váró feladatokat szólva: a közös európai pénznem, a schengeni határ, a szabadságjogok némelyikének, az áruk szabad vándorlásának kérdésére is kitért Scmitt Pál, hangsúlyozva: folyamatában kell feltárni és használni az EU-ban adódó lehetőségeket, amelyekkel a nagyobb versenyhelyzetnek kitett magyar kis- és középvállalkozókat, a mezőgazdasággal foglalkozókat, időseket, nagycsaládokat kell minél több előnyhöz juttatni.
    A határon túli magyarság sorsával kapcsolatos kérdésre válaszolva, egy gondolatot idézett: A látóhatár addig tart, ameddig a szem ellát, az országhatár addig, ameddig az útlevél érvényes, a nemzethatár pedig addig, ameddig a szív érez. A szövetségnek nemzetben kell gondolkodnia - mondta a FIDESZ alelnöke.

T.É.