CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 15., hétfő 22:22


1848 emlékezete Sopronban, Kópházán, Fertődön

1848 emlékezete Sopronban, Kópházán, Fertődön

Az 1848-as forradalomra és szabadságharc emlékezetének adózva Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselője a soproni Hűségkútnál több száz soproni jelenlétében ünnepi beszédben idézte fel a történelmi esemény pillanatait.

Utalt arra, hogy a soproni családok történelme is benne foglaltatik a Hűségkút szobraiban. A Hűségkútban megformált történelmi események azt is láthatóvá teszik, hogy mindig is voltak soproni családok, akik sorsukba beleszólhattak, és beleszóltak a történelembe - mondta a szónok.

,,Mindig is azt akartam, hogy Magyarország a saját tengelye körül forogjon" : Széchenyi István szavaival emlékeztetett arra a szónok, hogy a magyaroknak úgy kell bármely nemzetközi közösség részévé válniuk, hogy az nem jelentheti a világfolyamatokban történő feloldódásukat, önfeladó beilleszkedésüket.

A szabadság, melyért '48 hősei és később '56 hősei akár az életüket is hajlandóak voltak feláldozni, két erős pilléren nyugszik. Az első a rend, amely nélkül minden szabadság szabadosságba fordul át. A második a felelősség, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy a szabadság a legtörékenyebb nemzeti kincsünk, melyet óvni, ápolni, becsülni kell - mondta.

A mai nemzedékek felelőssége igen hasonló. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után az európai népek nagy és gazdag családjába kerülünk. A mi felelősségünk, hogy ne távoli szegény rokonok, hanem egyenrangú felek legyünk ebben a közösségben. A mi felelősségünk, hogy a kitáruló lehetőségekkel képesek legyünk élni.

Csak a felelősséggel élt szabadság szolgálja a közösséget és a nemzetet. Az az igazi szabadság, amelyben a törvényeket betartva cselekednek az értékteremtés és a felemelkedés érdekében szabad emberek.

Szükségünk van a márciusi ifjak lelkesedésére, a fiatalság erejére, mert ez a nemzet legfontosabb erőforrása a tennivalókhoz. Ehhez az erőforráshoz nyúlunk újra meg újra, amikor összefogásra van szükség - mondta Szájer József, hozzátéve: ,,Összefogásra van szükség a haza érdekében, hazaszeretetre és bátorságra. Összefogásra van szükség a nemzet felemelkedése érdekében.

Az országgyűlési képviselő beszédét egy Jókai idézettel zárta:

,,A pillanat, melyet élünk, komolyabb teendőkre szólít fel bennünket. Európa minden népe halad és boldogul, haladnunk és boldogulnunk kell nekünk is! Legyen béke, szabadság, egyetértés!”

Dr. Szájer József Kópházán a helyi Művelődési Házban és Fertődön az Esterházy-kastélyban tartott ünnepi megemlékezések szónokaként vett részt a helyi rendezvényeken.

T.É.

Képgaléria