CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 18., csütörtök 22:49


Innovációs központ épül az ipari parkban - az 1,1 milliárd forios beruházást a Phare CBC támogatja

Innovációs központ épül az ipari parkban az  1,1 milliárd forios beruházást a Phare CBC támogatja

    A térségre mindenképpen pozitív hatással lesz az ipari parkban épülő innovációs központ, derült ki a mai,  “Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejlődése” című teltházas konferencián, amelynek ünnepélyes zárópillanata volt a Aranyhegyi Ipari Park területén megvalósuló innovációs központ - inkubátorház alapkőletétele.

Kaufman Ilona, a SIP Kft. ügyvezető igazgatója

    A három szintes, összesen 3800 négyzetméter alapterületetű innovációs központ alapkövét Walter Dezső polgármester és Uszta József,a VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Helyettes Program Engedélyező Vezető közösen helyezte el.
A létesítményben kutatólaboratóriumok, bérelhető irodák kapnak helyet, ezen kívül egy éttermet és egy konferencia termet is kialakítanak. Kaufman Ilona, a Soproni Ipari- és Innovációs Park Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az összesen mintegy 1,1 milliárd forint beruházási költséggel létesülő inkubátorház és innovációs központ kivitelezői szerződését 2003 novemberében írták a kivitelezési munkák a napokban kezdődnek el. A tervek szerint októberben adják át a létesítményt.
    Walter Dezső polgármester a  még 1997-ben a város által létrehozott ipari parkról szólva kijelentette az alapkőletételt gyors és hatékony munka követi, mert az ipari parktól a város a térség adottságainak minél jobb kihasználását várja.
- Tíz év telt el a Phare CBC tervek indítása óta, amely alatti időszakban 20 milliárd forint nagyságrendű támogatásban részesült az EU alapjaiból a határ térsége. A források kétharmadát a magyar-osztrák határszakaszon megvalósuló beruházásokra fordították - mondta Uszta József, aki a projektek közül a Győri Ipari Parkot emelte ki.

Walter Dezső polgármester és Uszta József

    A híd jelképét társította a Phare-projektekhez, amely városokat kapcsol össze, orszáhatárokon nyúlik át. A Soproban megvalósítandó inkubátorház ,életbentartó" funkciókat biztosít vállalkozásoknak, azaz a megfelelő szakmai hátteret biztosítja az innovációs cégek letelepedéséhez,.és szintén híd-szerepet játszik abban, ahogyan kormányokon átívelő projektként valósul majd meg.
- Sikere van ítélve a terv véghezvitele - mondta végezetül Uszta József.

    A beruházáshoz 707 millió forintot a Phare CBC -től nyert az önkormányzati tulajdonban lévő Ipari Park Kft., 344 milliót tesz ki a kormányzati támogatás, míg 66 millió a saját rész.
    Az összesen 60 hektáron elhelyezkedő, első ütemben 18 hektáron közművesített  ipari parkba elsősorban kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységet végző vállalkozásokat, intézményeket szeretnék  letelepíteni, de a tervek szerint – a kutatásfejlesztési tevékenység céljából – a soproni egyetem is helyet kap az inkubátorházban.

    Kaufman Ilona elmondta: az inkubátorházban az innovációval és a kutatásfejlesztéssel foglalkozó cégek kedvezményes bérleti díjat fizetnek majd, meghatározott kategóriák szerint. A már jól működő vállalkozások piaci bérleti díjér települhetnek be az ipar parkba.
    A terület többi része kereskedelmi és szolgáltató övezet, ahol eddig egyebek között logisztikai, kereskedelmi, szolgáltató központok, üzemcsarnokok céljára vásároltak a befektetők területeket. Eddig összesen 13 cég vásárolt területet a parkban, s így a hasznos terület 43 százalékát értékesítette a parkot üzemeltető kft.
    A Soproni Ipari és Innovációs Parkban elsősorban terjeszkedő, telephelyet váltó soproni kis-és középvállalkozások kértek eddig helyet. Kaufman Ilona kifejtette: a jövőben elsősorban az egyetemi kutató-fejlesztő háttérre alapozó innovációs cégek letelepülését remélik.

T.É.


Kapcsolódó cikkek:

“Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejlődése”
 
Inkubátorház Sopronban