CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 19., péntek 00:24


'Világok zenéje – kelta utazás' - Képriporttal -

"Világok zenéje – kelta utazás"
A Fianna Együttes lemezbemutató koncertje - Ír  sztepptáncbemutató és táncház

    Angol-magyar felállású zenekarával vendégszerepelt Sopronban a Fianna együttes, amely nagy sikerű koncerten mutatkozott be a közönségnek.
    A Soproni Tavaszváró Fesztivál keretében fellépő zenészeket és táncosokat a soproni gyökerekkel rendelkező Lang János mutatta be.
    A soproni átütő sikert Luke Daniels harmonika, ének; Rick Foot nagybőgő; Tim ír duda, Lang János  hegedű, furulyák, Varga Kornél gitár, Kertész Ákos ütők teremtette hangulatban táncház követte.

    Az 1996-ban Lang János  és Varga Kornél által alapított együttes a tradicionális ír zene hű tolmácsolását tűzte ki célul. Ezáltal a zenekar hamar népszerűvé vált. Magyarországon kívül is, elsősorban azokban a klubokban, ahová az eredeti ír folklór rajongói jártak.
A Fianna életében nagy változást hozott, amikor Jani egy angliai turné során megismerkedett Alan -nel, így vette kezdetét egy mindmáig egyedülálló angol-magyar zenei együttműködés.
 

    Ebből született a Fianna első albuma is, The Mad Skeleton címmel, amelynek zenei anyaga főként tradicionális ír zenére épült.
    Később Jani, Kornél és Alan mellé újabb tagok: Ákos, Luke  és Rick csatlakoztak. Így alakult ki a Fianna mostani felállása, és az a sajátos hangvétel, amely úgy ötvözi az európai tradicionális- és modern zenei elemeket, hogy mindvégig az egyik legősibb örökségben: a kelta tradícióban gyökerezik. A ritka találkozás létrejött: az együttes angol zenészeit mindig is érdekelte Kelet-Európa zenei világa, a magyar muzsikusok pedig alaposan megtanulták a kelta zenei stílusokat. A Fianna zenéje ezért egyedi: a muzsikusok nemcsak azt a zenei világot képviselik amelyben felnőttek, így saját szerzeményeikben magától értetődően símulnak egybe az ír, angol, skandináv, magyar és balkáni népzenei motívumok.
    A második albumon – a Crame On! című lemezen – már ez hallható. A Fianna az elmúlt években Magyarországon kívül Franciaországban, Dániában, Spanyolországban, Angliában és Ausztriában muzsikált.

     A Fianna Táborról, – amelyről az előadás közben is szó esett – és amelyet a festői szépségű Szálkán neves oktatók segítségével az ír zene és tánc megismerésére és elsajátítására szerveznek, az együttes albumairól további információk találhatók a Fianna web-oldalán, ahol több hasznos, a műfajhoz kapcsolódó link mellett,  letölthető video és fotók is megtekinthetők.
 
 

    Az együttes most induló magyarországi turnéjának első állomása volt Sopron, amelyet – március 20-án, Győr, március 22-én Pécs, március 24-én Szeged, március 25-én Szentes, március 26-án, Budapest, március 2-én Vác városaiban – újabb koncertek követnek.
T.É.



Kapcsolódó oldal:
http://www.fianna.hu/