CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. március 22., hétfő 23:54


Eddig összesen 42 milliós, felülről nyitott kompenzációs alap jött létre

Sajtótájékoztató a fűtéstámogatásról

Sajtótájékoztató a fűtéstámogatásról

A szerdai közgyűlés elé kerülő a fűtéstámogatás szabályairól szóló előterjesztést és rendelet-tervezetet mutatta be  március 22-én a Városházán tartott sajtótájékoztatón Kónyi-Kiss Gáborné, a Szociális Iroda vezetője és Kalmár István alpolgármester.

Kalmár István bevezetőjében elmondta: az egy hónappal ezelőtti távhő díjemelés bejelentésekor a városvezetés megígérte, hogy a szociálisan rászorultak számára megtalálja a kompenzáció lehetőségét. A kompenzációs elképzeléseket hatástanulmányok alapján  a Szociális Iroda elkészítette, a három javaslat  a szerdai közgyűlésen napirendre kerül. A 17 milliós a februári közgyűlésen megszavazott média-marketing kiadás elvonásból, illetve a Szociális Iroda által év elején erre a célra fenntartott 25 milliós keretből összesen 42 milliós kompenzációs alap jött létre.

Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a kompenzációs alapból a családok számára ezres nagyságrendben tudják 100 százalékosan fedezni a fűtési díj növekedésének a kompenzálását.
Kalmár István hangsúlyozta, hogy a városvezetés ígérete alapján létrejött kompenzációs alap egy felülről nyitott keret. Az önkormányzat tisztában van azzal, hogy reálisan 3500 körüli a támogatásra szoruló és támogatható lakások száma, a költségvetés módosításakor, amikor már a valós igények is ismertek, a kompenzációs alapot a városvezetés ki fogja egészíteni a szükséges összeggel, mindenki, aki megfelel a kritériumoknak, a fűtési támogatást meg fogja kapni – jelentette ki az alpolgármester.

Kónyi-Kiss Gáborné, a Szociális Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatás nem csak a távhődíj kompenzálására vonatkozik, hanem minden más fűtés is kaphat támogatást rászorultsági alapon.
Az elkészített három javaslat közös vonása, hogy jövedelmi határral vonja meg a rászorultak körét. Ez családos háztartás esetén nettó 58000 forint egy főre eső jövedelmet jelent, míg az egy személy, illetve fogyatékos esetén 62640 forint a jövedelem határ.
Az irodavezető elmondta, hogy a Helyi Érdekegyeztető Tanács által is egyöntetűen javasolt B változatot tekinti szakmailag a legmegalapozottabbnak, ez veszi figyelembe legjobban a szolidaritás, az igazságosság  és rászorultság elvét. Amennyiben a szerdai közgyűlés bármelyik változatot elfogadja, az iroda készen áll a kompenzációs igények fogadására. A Cyberpress kérdésére Kalmár István elmondta, hogy a Nyugat-dunántúli régióban is kiemelkedően magas a soproni kompenzációs  jövedelemhatár a többi város gyakorlatához viszonyítva, ez is bizonyítja, hogy a városban jól működik a szociális rendszer, és sokkal erősebb a szociális háló, mint az ország más területein.

Tsz