CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 23., kedd 19:34


Múzeum a Premontrei Rendházban

Múzeum a Premontrei Rendházban

    Soprontól 57 kilométerre Csornán a premontrei rendház impozáns, neoklasszicista épületében található a Csornai Múzeum.
    V. Szalontay Judit múzeumigazgató Sopronban, a Perkovátz-ház Daruka termében. tartott előadásán mutatta be az épületet, annak történetét és a múzeumot.
 

V. Szalontay Judit

   Az épület 1992-ben került vissza a Premontrei Prépostság tulajdonába. A múzeum alapításától kezdve a műemléképületben található. A jelenlegi nívódíjas, a korszak a történeti néprajzi értékeit bemutató kiállítás – amelyet vetített képekről láthattak a résztvevők – történeti áttekintést ad az egykori Csorna mezővárosról, amely virágkorát a 19. század második felében élte.
    A felújított premontrei rendház külső és belső épületrészleteinek külön értéke az, hogy a műemléki felújítások során előkerült az egykori premontrei könyvtárterem kazettás mennyezete, amelyet a 19. században Kuncz Adolf premontrei kanonok építtetett, akinek címere a mennyezetet ékesíti. A teremben helyezték el a Pemontrei Rendház – egész évben látogatható – állandó kiállítását.
 

Kuncz Adolf címere a díszített kazettás mennyezeten a díszteremben, ahol a premontrei rend liturgikus kincseinek legszebb darabjait őrzik

    Csorna város és a Rábaköz népének XVIII-XX. századi történeti emlékei mellett a premontreiek történelmi szerepét, a mezővárosi céhes ipar és kereskedelem jelentőségét, a XIX. századi fejlődést korabeli tárgyak és dokumentumok szemléltetik.
    A polgári életmód emlékeit bemutató tárgyak a századelőn élt neves csornai családok hagyatékából kerültek a múzeumba. Hangulatos színfoltja a tárlatnak a századforduló idejéből származó – teljességében megmentett – szatócsbolt berendezése.
 

Szatócsbolt

    Az emeleti néprajzi kiállítás gyűjteményében faragott és festett bútorokat, évszámos használati tárgyakat, a rábaközi nép igényes lakáskultúrájának tárgyait láthatja a látogató. A ,,Mesterek utcáján" enteriőrszerű műhelyrészlegekben a döri fazekaság, a csornai csizmadiák, szabók, kékfestők eszközeit, termékeit mutatja be a tárlat. Textil- és viseletgyűjtemény – a csornai népviselet utolsó hiteles hírmondói – gazdagítják a gyűjteményt, amelyen a népi vallásosság tárgyi és írásos emlékei között a századforduló jelentős zarándokhelyeinek – Celldömölk, Lorettó, Máriacell – emlékét is több tárgy őrzi.
    A Csornai Múzeumot és Premontrei Rendházat bemutató, a széles közönség számára is nyitott előadást a Fidesz Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei Csoportja szervezte.
 

A csornai premontrei rend pecsétje

        Kérdésünkre V. Szalontai Judit elmondta: a múzeumot fenntartó megyei önkormányzat és az apátság közötti megállapodás értelmében a műemléképület északi szárnyában, a földszinten és az emeleten, összesen 8100 négyzetméter alapterületet foglal el a múzeum, amely a fenntartási és működési költségeit állja. ,,Békés egymás melletti élésben dolgozunk" - mondta az igazgató asszony, hozzátéve: ,,az országban ez az egyedüli egyházi épület, amely megtűrte a falain belül a múzeumot."
    A Premontrei Prépostság visszakapta a Premontrei Levéltárat, amely jelenleg a Prépostság épületében található. Ennek szakemberei – történészei, levéltárosai – tudományos publikációiban nagy segítéségére van a múzeumnak.
    A múzeum kiadványa, a Csornai Múzeumi Füzetek 2-3 évenkénti megjelenéssel közöl helytörténeti és néprajzi cikkeket. Az első kötet 1995-ben, a múzeum 95 éves évfordulóján jelent meg, az akkori jubileumi konferencia anyagát tették közzé abban.
    A csornai múzeum kiállításvezetője következett a sorban, amely a műemléképülettel együtt a rend történetét is bemutatja. Különös értéke, hogy záradékként egy fogalomgyűjteményt is tartalmaz, amellyel a szerkesztők a szakszavak magyarázatával a pedagógusoknak szerettek volna segítséget adni, abban, hogy a vetélkedőkhöz , pályázatokhoz. A harmadik kötet a Múzeum a Premontrei Rendházban. V. Szalontay Judit a legbüszkébb pedig a Patrona Hungariae kiállítás anyagából összeállított katalógusra, amely a premontrei főapát, Horváth Lóránd Ödön aranymiséjére készült el, több értékes tanulmányt is tartalmaz.
 

A Csornai Múzeum a Premontrei Rendház épületében

    A tervek szerint a következő kötet Csorna anno… címmel Csorna város 1867-től 1938-ig terjedő időszakának képanyagát mutatja be. Azoknak a jeles történelmi személyeknek akar a kiadvány emléket állítani akik a 19. századi Csornai városkép kialakításában fontos szerepet játszottak. A Csornai Múzeum archív fotógyűjteményéből származó anyag tőzsgyökeres csornai családok fotóanyaga, az eddigi publikálatlan múzeumi fotógyűjteménnyel együtt.
    A Csornai Múzeumot a killítási programoktól függően évente több ezren látogatják: 2002-ben a Patrona Hungariae tárlatot tizenhatezren látták, a tavaly 7-8 ezer látogatója volt a múzeumnak; jelenleg a Csornai vásárok és mesterségek, a Csornai népviselet fehér és aranyfonalas menyecskekendőkkel (XIX. század) és a Premontrei prépostportrék és egyházi kincsek állandó kiállítások láthatók a múzeumban.
 
T.É.  
 
 
 
A Csornai Múzeum anyagát bemutató felvételeket a múzeum engedélyével közöljük.