CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 25., csütörtök 00:56


Alapkőletétel a Táncsics utcában

Alapkőletétel a Táncsics utcában
A közel háromszáz milliós 26 bérlakás építése kezdődik el

    Nemrégiben még egy háromlakásos, földszintes leromlott állagú épület állt azon a helyszínen, amely mára már építkezési munkaterületté változott, azért, hogy 2005-ben 26 család lakásgondjainak megoldását segítő bérlakások épülhessenek a helyén.

    Az Önkormányzat meghirdetett szándéka szerint: 2004. az építkezés éve, amelynek megfelelően a szociálisan rászorulók lakáshelyzetének megoldása, a város széppé tétele: modern, szép, a városképbe illő épületek megépítése mellett a zsúfolt Táncsics utca parkolási gondjainak enyhítése is szerepel azon célok között, amelyekkel elkezdődött a Táncsics utca 17. szám alatti 26 szociális bérlakás építése.

    A tegnapi, zuhogó esőben a város vezetői, önkormányzati képviselők, továbbá a bonyolító és a kivitelező részvételével került sor az ünnepélyes alapkőletételre.
 

A bérlakásprojekt résztvevőit kpviselők:
Kelemen Imre, Khaut András, Kránitz László, Walter Dezső

    Kránitz László országgyűlési képviselő ismertette a beruházás adatait. A 26 darab költségalapú bérlakásra kért támogatás, 141,526 millió Ft. Ezekkel együtt az 1 üzlet és 27 garázsbeálló megvalósulásának kivitelezője a közbeszerzési pályázaton nyertes Fertődi Epítő és Szolgálta Rt., bonyolítója a SIK Kft., tervezője a Meander Kft.
    A projekt teljes bekerülési összege: 299.782.291 Ft, amelyből állami támogatás: 141.526.000 Ft; önerő: 158.246.291 Ft
    Kránitz László kifejtette: bízik abban, hogy továbbra tudnak enyhíteni azoknak a soproniaknak, akik nem tudják önerőből megoldani lakásgondjaikat. Elmondta a választási programban meghirdették, hogy szociális lakásokat fognak építeni, amit az előző önkormányzat is komolyan vett: megtalálták a területet, elkészítették a terveket, beadták a pályázatot. A jelenlegi városvezetés pedig megkereste az ehhez szükséges forrást.

    Walter Dezső polgármester ígérte a város további szociális bérlakásokat fog építeni. Ezek lehetséges helyszíneit is megkeresték már. A polgármester reményét fejezte ki abban, hogy rövid időn belül a szociális bérlakások átadási ünnepségére is sor kerülhet.

    Kelemen Imre ügyvezető igazgató a Soproni Ingatlankezelő Kft. nevében elmondta: a korszerű ingatlankezelés területén történő ,,alapkőletételnek" tekinti az eseményt, hiszen az ingatlanhasznosítási programtól elkezdve, a tervprogram-összeállítás, a bonyolítás, a kezelés is az ő feladatuk lesz.

    Khaut András igazgató a Fertődi Építő és Szolgáltató Rt. nevében arról biztosította a jelenlévőket, hogy az 2005. évi átadáskor sikerekről tudnak majd beszámolni, és hogy a cég a szerződésben lefektetett feltételrendszer szerint fogja megépíteni a bérlakásokat.
    Ezt követően a projektben résztvevők együtt helyezték el a bérlakások alapkövét.

***

    Belügyminisztériumi országos adatok szerint az önkormányzati bérlakás- állomány növelésének támogatására 2000. július 1-től van mód, pályáztatási rendszerrel.
    Az eltelt 3 év alatt mintegy 54 milliárd Ft. összegű állami támogatás került odaítélésre, mely révén több mint 11,169 lakás felépítése, megvásárlása, illetve kialakítása valósulhat meg. Ennek az összegnek a felhasználásával 4,898 szociális bérlakással, 2,858 költségelvű bérlakással, 784 fiatalok részére épült garzonlakással, 1, 943 idősek otthonában létrehozott lakóegységgel 686 nyugdíjas lakással gyarapodnak az önkormányzatok, illetve egyházak. A támogatások 74 százaléka a szociális helyzetük alapján rászorulók lakhatását segíti.
    Kormányprogram új lakástámogatási rendszere szerint a célzott szociális támogatásokat a legszegényebb rétegek kapják meg, míg a tehetősebbek elsődlegesen piaci eszközökkel juthatnak támogatáshoz.
    A bérlakásépítéssel és az új lakások építési támogatásával egyenrangú célnak tekinti a kormány a használt lakások felújítását: a panel és a tömbházak rekonstrukcióját, környezetük átépítését, rehabilitációját.
    Az önkormányzatokkal közös, országos program keretében Sopron Megyei Jogú Város a 2003. évben az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítése, felújítása belügyminisztériumi pályázaton 516 lakást érintően, kapott : 80 millió Ft állami támogatást.

T.É.