CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. március 26., péntek 21:49


Mehrwertsteuer

Mehrwertsteuer

     A magyar vásárlók már csak április végéig, uniós csatlakozásunk időpontjáig vásárolhatnak áfamentesen Ausztriában. Az osztrák kereskedők a következő hetekben a magyar vásárlóktól 20-30%-os forgalomemelkedésre számítanak. Honfitársainkat már reklámok is figyelmeztetik: használják ki az utolsó lehetőséget a kedvezményes vásárlásra.

    Egy, a Kismartoni (Eisenstadt) Városi Marketing által készíttetett, a határmenti adókon hallható rádióreklám arra figyelmezteti a magyarokat, el ne felejtsék, hogy Ausztriában csak az uniós csatlakozásig lehet visszakapni a Mehrwertsteuert, azaz májusig lehet áfamentesen vásárolni. Az általános forgalmi adó hazánkban leggyakrabban 25%, nyugati szomszédunknál kicsit kevesebb, 20%. Korántsem mindegy azonban, hogy például egy DVD-nek 99 Eurós árából visszakapjuk-e az összeg ötödrészét, 20 Eurót, kb. 5000 forintot. Ma még visszakapjuk, májustól viszont megszűnik ez a lehetőség.

    Az osztrák kereskedők nem tartanak komoly visszaeséstől. Andrea Müller, azt gondolja: az árakban így is megmarad a különbség Ausztria és Magyarország között, ezenkívül az emberek olyan üzleteket keresnek, ahol a szolgáltatások minősége is jó. Az eisenstadt-i Stöhr Electronic eladási vezetője optimista: nem hiszi, hogy kizárólag az ÁFA visszatérítése miatt járnak Ausztriába vásárolni a magyarok, akik számára ez is fontos, de nem az elsődleges szempont.

    Mindezek ellenére az eisenstadti városmarketing vezetője úgy ítélte meg: fontos figyelmeztetni a magyarokat, hogy aki még szeretne élni az ÁFAmentes vásárlás lehetőségével, május előtt üljön autóba, és költse el pénzét Ausztriában. A kereskedők áprilisban a magyarok részéről 20-30 százalékos forgalomnövekedésre számítanak. Ugyanakkor azt még senki sem tudja, hogy május után, amikor már Uniós tagként mi magyarok sem kapjuk vissza az ÁFÁ-t, lesz-e visszaesés.

    Josef Weidinger (üzletvezető, Városmarketing, Eisenstadt) úgy véli: amennyiben az ÁFA miatt kiegyenlítődnek az árak, az a vásárlói réteg, amelyik kizárólag a pénztárcáját figyeli, elmaradozhat. A kérdés, hogy a vevők hány százaléka ilyen szemléletű, amit egyelőre nehéz megtippelni, talán a magyarok fele-harmada ilyen szemléletű, de konkrétumot csak csatlakozásuk után néhány hónappal lehet mondani.

    Az ÁFA-mentes ausztriai bevásárlókörút a rendszerváltás óta népszerű a magyarok körében. Mára nagyjából tisztázódott, melyek azok a termékek, amelyek odakint olcsóbbak, és mi az, amit itthon érdemes megvenni.

    A kimutatások szerint a burgenlandi kereskedelemben minden tizedik vásárló érkezik Magyarországról. Ez éves szinten milliárdos forgalmat jelent nyugati szomszédunk keleti tartományának. A Mehrwertsteuer visszatérítés vonzóbbá tette az osztrák boltokat, ugyanakkor május után is lesz olyan termék, amiért érdemes átlépni az akkor már nem létező határt. Az ÁFÁ-t tehát csak májusig kaphatjuk vissza Ausztriában, azután viszont vámot sem kell fizetni az Unióban gyártott termékekre.

Tóth Anita Lilla