CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. március 27., szombat 20:40


Gyógyszerészek konferenciája- Tűzoltó-szimpózium- Vidéki színházigazgatók találkozója- Ünnep a Lippaiban

Események

Gyógyszerészek konferenciája
    A gyógyszerész társadalom felkészült az Európai Uniós csatlakozásra – hangzott el a „Gyógyszer az ezredfordulón” címmel, ötödik alkalommal rendezett soproni konferencián. A gyógyszerészek továbbképzésére rendezett háromnapos fórumon 350-en vettek részt.
    A hazai gyógyszerágazat tevékenysége évek óta európai színvonalú. A gyógyszerek forgalom-ba-hozatalához szükséges törzs-könyv- már az Európai Unió normái szerint készül. A jól képzett szakemberek magas szintű szaktudása jó belépőt jelent Magyarországnak az Európai Közösségbe – hang-zott el a tanácskozáson.
    Benkőné Dr. Márkus Sarolta, a Magyar Gyógyszerészettudományi Társaság (MGYT) Ipari Szervezete elnöke elmondta: a gyógyszerész diplomát az Európai közösség minden országában elfogadják, így kérdésként me-rült fel, várható-e, hogy a gyógyszerészek tömegesen elhagyják Magyaror-szágot, hogy az Európai Unió tagországaiban boldoguljanak. A szakemberek nem tartanak a gyógyszerészek tömeges elvándorlásától, hiszen – mint mondják, erre eddig is lett volna lehetőségük az érintetteknek.
    A fórumon egyebek mellett elhangzott: az új gyógyszerek korábban akár évekig is eltartó hatósági engedélyeztetése 210 napra rövidül. Prof. Dr. Nyiredy Szabolcs, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság főtitkára rámutatott: ez annak köszönhető, hogy ezentúl az egyes nemzeti országok országos gyógyszerészeti inté-zeteinek megfelelő intézményei együttműködnek.
    A konferencián szó esett egyebek mellett a gyógyszerek szabadalmaztatásáról, a gyógyszer-kutatás- és fejlesztés, a gyógyszerellátás, valamint a szabadalmaztatás időszerű kérdéseiről. A gyógyszeráremelésekről az érintettek nem kívántak nyilatkozni, mert mint mondták, ezúttal csak tudományos kérdéseket vitattak meg.

Tűzoltó-szimpózium
A Magyar Tűzoltószövetség és az Osztrák Tűzoltószövetség közös szervezésében tanácskozás zajlott Sopronban a határon átnyúló együttűködés aktuális kérdéseiről. A magyar és az osztrák fél a Fertő-tavi tűzesetek megelőzésében, illetve elhárításában továbbá a veszélyes anyagok szállítása területén is együttműködnek. A szimpózium az EU-csatlakozás utáni időszak aktuális problémáira is választ keresett. A nemzetközi részvétellel zajló esemény a résztvevők a kismartoni tartományi tűzoltóparancsnokság, továbbá a nagylózsi önkéntes tűzoltók munkájával is megismerkedhettek.

Vidéki színházigazgatók találkozója
Tizenhat vidéki színház igazgatói találkoztas Sopronban a hét végén. A szakmai megbeszélésen többek között szó esett a színházak nem könnyű pénzügyi helyzetéről, a vidéki színházak bupdapesti találkozójáról és a pécsi országos színháztalálkozóról, és természesetes az együttműködésről, közös produkciókról is tájékozódtak a színidirektorok.

Ünnep a Lippaiban

Egykora iskolaalapítók, iskolaigagatók és diákok ünnepeltek együtt a Lippai János Kertészeti Szakképző Iskolában pénteken. A negyvenedik tanév alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés az iskola történetét elevenítette fel előadásokban, filmmel, személyes viszaemlékezésekkel.