CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 28., vasárnap 22:41


Megtartotta első közgyűlését a Testvérvárosi Egyesület

'A megértés a megegyezés előfeltétele'

Megtartotta első közgyűlését a Testvérvárosi Egyesület
"A megértés a megegyezés előfeltétele"

    2004. március 25-én tartotta első, éves közgyűlését a soproni Testvérvárosi Egyesület. A 18 tagot számláló, egy éve működő egyesület elmúlt évi tevékenységéről annak elnöke Taschner Tamás számolt be, és a további működési programterevezetet is megvitatták a közgyűlésen résztvevők, többnyire olyan egyesületek képviselői, akik a maguk területén, tevékenységükön keresztül már rendelkeznek  kiépített kapcsolattal valamely testvérváros felé, mint az elnök fogalmazott: ,, azok a kulturális, közéleti, sport egyesületek, akik az elmúlt években, évtizedekben már valamit letettek a testvérvárosi kapcsolatok asztalára."

    Az elmúlt év eredményei között az elnök beszámolt arról, hogy elkészült egy, a város hivatalos honlapja melletti újabb testvérvárosi honlap, amely az index portálon is megjeleníti a testvérvárosokat, továbbá az egyesület a tavaly résztvett a sikeres Euradzsi futóverseny szervezésében, amely 2003. szeptember
27-én zajlott Sopron és Ritzing között. "A közös történelem, Magyarország közelgő EU tagsága és egy barnaszéntelep, ami összeköti Ausztriát és Magyarországot, Burgenlandot és Sopront, Récényt és Brennbergbányát, valamint a két futóklubot. Az összetartozás máig látható szimbóluma az a felújított aknatorony, mely Récény, Ilonakna településrészén áll. Ezt az összetartozást szereténk most a versennyel erősíteni."" -volt a rendezvény mottója.

    Ebben az évben a tagság erőteljesen lépni szeretne a soproniak és a testvérvárosok irányába. A soproniak esetén a cél a tagság további bővítése, hogy minél többen érezzék közük van testvérvárosainkhoz. Kifelé pedig az a cél, hogy intézményesített kapcsolatok szülessenek a partnervárosok hasonló jellegű civil egyesületeivel. Ennek egyik eszköze lesz, hogy az Egyesület tagjai családokat látnak vendégük az testvérvárosokból. Az Egyesület felkérést kapott az ősszel rendezendő testvérvárosi napok szervezésében és lebonyolításában való részvételre; döntés született továbbá az Egyesület grafikai arculatának kidolgozására is.

    Az Egyesület nevében Taschner Tamás megköszönte az Önkormányzat nélkülözhetelen támogatását. Az elnök továbbra is számít a polgármesteri hivatal illetékes dolgozóinak segítségére.
    A Testvérvárosi Egyesület tagjai úgy vélik, hogy tevékenységükkel Sopron európai integrációját is hatékonyan tudják segíteni, hiszen, mint az elnök kifejtette: ,, az európai közösségbe való beilleszkedésünkett zökkenőmentessebbé teszi, ha barátokra, ismerősökre számíthatunk, akik első lépéseinket egyengetik."
    Tascner Tamás arról is szólt, hogy milyen jó érzés volt ,,megbecsült vendégnek" lenni Sopron testvérvárosaiban, ezért az Egyesület azért is törekedni fog, hogy a vendégszeretetnek ezt a veleljáró érzését minél több külföldi, testvérvárossból érkező vendég magával vigye.
    A soproni Testvérvárosi Egyesület a testvervaros@sopron.hu e-mail címen érhető el.