CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 29., hétfő 11:45


Rangos előadó a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének márciusi előadásán

„Az EU-hoz való csatlakozás előnyei és kihívásai a vízgazdálkodásban”

 „Az EU-hoz való csatlakozás előnyei és kihívásai a vízgazdálkodásban”
Rangos előadó a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének márciusi előadásán

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete 2004. március 31-én, 14.00 órakor a MTESZ-Székházban előadóülést rendez „Az EU-hoz való csatlakozás előnyei és kihívásai a vízgazdálkodásban” címmel.
Az előadás Dr. Íjjas István az Magyar Hidrológiai Társaság elnöke tartja, aki a vízgazdálkodás területén az európai integráció előkészítésében és végrehajtásában több nemzetközi szakértő csoportban képviseli hazánkat.

 Dr. Íjjas István
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
Okl. mérnök, okl.gazd.mérnök, Eur.Ing., Dr.habil. Nemzetközi kitüntetése: For the Contributions to the Worldwide Advancement of the Science of Irrigation and Drainage Plaque. Hazai kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (Polgári Tagozat), Kvassay Jenő Díj, Bogdánfy Ödön Díj, Pro Re Rustica Medal, For Progress Medal.
1962-től tagja a Hidrológiai Társaságnak. Tagja volt az Oktatási Bizottságnak, a Nemzetközi Bizottságnak, vezetőségi tagja volt a Vízgazdálkodási Szakosztálynak, az Európai Integrációs Ad Hoc Munkacsoport elnöke, az MHT elnökségi tagja és az MHT több nagyrendezvényének szervezője volt.
Több mint 130 publikációja jelent meg. Dolgozott a Budapesti Vízügyi Igazgatóságon, a Tisza-vidék Mezőgazdaság-fejlesztési Irodánál és két évig a Delfti Műszaki Egyetem vendégprofesszora volt. Többször volt ENSz szakértői megbízása. A Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség (ICID) európai alelnöke és az ICID Víz- és Területgazdálkodási Döntési Rendszerek Munkacsoportjának elnöke volt. Jelenleg az ICID Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és az Európai Regionális Munkacsoport titkára.
Jelenleg a fő szakmai, tudományos és oktatási érdeklődési köre az európai integráció előkészítése és végrehajtása a vízgazdálkodás területén. Tagja az európai bizottság által létrehozott Vízgyűjtő Gazdálkodás Legjobb Módszerei Szakértő Csoportnak és a tíz közép- és kelet-európai EU tagjelölt országban folyó, az EU Víz Keretirányelvének Végrehajtása a Területi Vízgazdálkodásban Dialógus nemzetközi koordinátora a GWP, a WWF és az ICID felkérésére. Számos nagy nemzetközi projektben vett részt és több nemzetközi projekt koordinátora volt. Jelenleg az EU 5. K&F keretprogram ECOGIS és HARMONICOP program, valamint a Vizes Élőhelyek Kiválósági Hálózata Tudományos Koordináló Tanácsának a tagja.
Tagja a Magyar Akkreditációs Bizottság Építő, Építész és Közlekedés Tudományi Szakbizottságának és az Igazságügyi Műszaki Szakértői Bizottság Építőmérnöki Albizottságának.