CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 30., kedd 23:24


Az ellenzék szerint a hőszolgáltatás megemelt díjai a városi költségvetés bevételét szolgálják

A távhőszolgáltatás díjairól és támogatásáról

    A távhőszolgáltatás díjairól és támogatásáról

    Immár folyamatosan visszatérő kérdésként újból a távhőszolgáltatás díjairól és támogatásáról volt szó a mai, Fidesz irodában tartott sajtótájékoztatón, amelyen Havas András, a Polgári Összefogás frakció fideszes önkormányzati képviselője, a Pénzügyi Bizottság elnöke fejtette ki az ellenzéki képviselőcsoport álláspontját.

Havas András (Polgári Összefogás)

    Havas András számadatokkal alátámasztva fejtette ki: A Soproni Távhőszolgáltató Kft. tervezett 1.169,5 millió forintos árbevételéből 182,5 millió forint kiadás – azaz több mint az összes ráfordítás 16 százaléka – nem a hőszolgáltatás céljait, hanem a városi költségvetés bevételét szolgálja.
    A 182, 5 millió forintos többletköltség két okát jelölte meg a képviselő.
    Havas András úgy véli a többletköltség okozói: egyrészt a SOTÁV Kft. 196 millió forintot kitevő eredmény-tartalékának elvonása 2003-ban, ami a cégnél 150 millió hitelfelvételt okozott, másrészt a gázmotoros megvalósítására kötött szerződés tervezett módosítása, ami a SOTÁV Kft-nél 50 millió Ft bevétel-kiesést, ugyanakkor 60 milliós többletköltséget okozott.

    A továbbiakban Havas András arról is szólt, hogy a végrehajtott 30 százalékos áremelésből a valós költségek emelkedése csak 15 százalékos díjnövekedést indokol.
    Rámutatott: a lakossági támogatás növelésére a költségvetésben átcsoportosított 17 millió forint elenyésző összeg az indokolatlan 182,5 millió Ft kiadási növekedéshez képest, hiszen annak mindössze 9 százaléka.

    A 15 %-os többlet-díjemelést tehát, nem a gázáremelés, nem az infláció okozza, hanem a városvezetés pénzügyi jellegű döntései - mutatott rá a képviselő, aki végezetül úgy vélte: ,,Álságos a szocialista városvezetés fűtéstámogatásról szóló önreklámja, és a 15 %-os többlet díjemelés eltitkolása."

T.É.