CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 01., csütörtök 22:00


Könyvbemutató és borkóstoló

    Könyvbemutató és borkóstoló

    ,,Hivatalosan" is megtartották a Kastélyok, várak kúriák című album bemutatóját.
    A könyv, amelyet megjelenését követően bemutattunk, még a jó helytörténeti ismeretekkel rendelkezőknek is tud újat nyújtani, nosztalgiát ébreszt a régi dolgokat szeretőkben, észrevetet olyan értékeket, amelyek mellett nap mint nap figyelmetlenül elmegyünk, és arra is figyelmeztet, hogy a múlt megismerését nem feltétlenül távoli tájakon kell kezdenünk.

Sass László, Bognár Béla és Göncz József szerzőpáros és a Pfneiszl család tagjainak társaságában

    Talán még olyan helytörténész is akad, akit egy-egy kuriózumnak számító korabeli kép arra inspirál, hogy kutatásokba kezdjen.

    A Göncz-Bognár szerzőpáros, – mint ők maguk mondták – ráéreztek a könyvcsinálás szépségére: immár ,,örömből zenélnek" .
    A negyedik, megjelent kötet után az is másképpen hangzik, hogy a következő könyvbemutatón – a bor és kultúra találkozásának újabb alkalmán – a tervek szerint, újabb osztrák borosgazda büszkeségét kínálják majd a közönségnek. merthogy ez alkalommal a közel száz kastély, udvarház  múltidézéshez borkostoló teremtett kellően oldott hangulatot. A határ közeljövőbeli eltűnésére várakozva ezúttal a ,,Shiraz testvérek" fűszeres borát és az ,,Újra együtt" nevet viselő cuvée-t kóstolhatták a soproniak, olyan bort, amelyet a soproni és Fertő-menti szőlőből készít a magyar gyökerekkel is rendelkező, a határ túlsó oldalán élő család.
 

    Az, hogy a rendezvényre kit vonzott a könyvújdonság és kit a bor, első ránézésre nehéz lehetett volna megállapítani. A majdnem egyidejűleg zajló könyvtárbeli könyvbemutató és kiállításmegnyitó viszont az egésznek bizony, kárát szenvedte. Úgy tűnik, – és ezen aligha csodálkozik valaki is – a soproniakat a múlt és a Kékfrankos a legizgalmasabb iraki témánál is jobban vonza.

T.É.


Kapcsolódó cikkek:

Kastélyok, várak, kúriák
Vendéglátás és szórakozás Sopron Vármegyében 1896-1945
Sopronvármegye képeslapokon 1896-1945
Sopron vármegye képeslapokon  (Újabb) könyvbemutató a Kurucdombi Fiókkönyvtárban
Sopron, a vármegyeszékhely, képeslapokon